Siyaset ‘Meclis onaylamadan iki ülke üye olamaz’

‘Meclis onaylamadan iki ülke üye olamaz’

05.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasında iki ülkenin NATO üyeliğine yönelik imzalanan muhtıra konusunda, “Esas veto kartı şimdi var” dedi.

‘Meclis onaylamadan iki ülke üye olamaz’

NTV’de konuşan Çavuşoğlu, “Biz şartlarımızı koyduk. ‘Kabul ederlerse belgeyi imzalarız eğer etmezlerse de bizim için kayıp yok’ dedik. En nihayetinde beklentilerimizin hepsi metne girmiş oldu” dedi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Bu mutabakat zaptı bir başlangıçtır. Katılımın protokolünün imzalanması için bir onaydır, davettir. Esas bundan sonraki süreç önemlidir. Meclis’ten onaylanmadan, kanun geçmeden bu iki ülke, NATO’ya üye olamayacak. Bağlayıcılığı buradadır. Eksik kalan bir şey olur da tamamlanırsa ve taahhütlerini tam olarak yerine getirirlerse bizim meclisimiz de onaylanır. Esas veto kartı şimdi var.” Türkiye’nin iadesi istenen kişilerle ilgili tüm bilgileri paylaştığını vurgulayan Çavuşoğlu, bunu yanı sıra daha pazar günü terör örgütlerinin İsveç’te gösteri yaptığını dile getirdi. Çavuşoğlu, “Şu anki kanunla bunu engelleyemiyoruz’ diyorlar. O zaman o kanunda değişiklik yapacaksınız. Bahaneniz olamayacak” dedi.

Haberin Devamı

F-16’da tablo olumlu

Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinde göreceli olarak daha olumlu bir havanın olduğunu belirterek ABD Başkanı Joe Biden’ın teklifiyle başlatılan stratejik mekanizmanın ilk iki toplantısının başarılı geçtiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Şimdi yeni F-16’ların alınması, mevcutların modernize edilmesi konusunda askerler arasındaki görüşmeler son derece başarılı” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Madrid’de Rum lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesine yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Bu tarz görüşmelerin Rum tarafını tanımak anlamına gelmediğini ifade eden Çavuşoğlu, “BM marjında karşılaştığımız zaman Cumhurbaşkanımız, Anastasiadis ile sohbet ediyor ayaküstü, onların Dışişleri Bakanı’yla ben karşılaşınca sohbet ediyoruz. Neticede görüş ayrılıklarımız, sorunlarımız olsa da bunları hiç konuşmayacağız anlamına gelmez” dedi.