Siyaset Meclis, padişah lazımlığı peşinde

Meclis, padişah lazımlığı peşinde

27.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis, padişah lazımlığı peşinde

Meclis, padişah lazımlığı peşinde


ANKARA Milliyet


       TBMM Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı'na verdiği, 2. Mehmet tarafından Topkapı Sarayı'nda kullanılan antika lazımlığı geri almak için harekete geçti.
       Bakanlıkları ve kamu kurumlarını tarihi eserlerle donatma programı çerçevesinde 1955'te Dışişleri Bakanlığı'na verilen tarihi lazımlık TBMM Başkanlığı'nın başvurusu üzerine tekrar gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan araştırma sonucunda antika lazımlığın nerede olduğu saptanamadı.
       TBMM Başkanlığı'na bağlı bulunan Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın sorumluluğundaki saraylar ve kasırlarda Hikmet Çetin döneminde envanter çalışması başlatıldı, kaydı bulunmayan binlerce tarihi eser sayılarak bilgisayar ortamında döküm çıkarıldı.
       Bu çalışmanın sonucunda özellikle başka kurumlara verilen birçok eserin akibeti araştırılmaya başlandı. Bu arada özellikle Dolmabahçe Sarayı'nda depremler ve boğazdan geçen gemilerin yarattığı dalgalardan kaynaklanan sarsıntılar nedeniyle depolarda bulunan birçok cam ve porselen tarihi eşyanın onarılamayacak derecede zarar gördüğü belirlendi.

Yazarlar