Siyaset Meclis’te ‘askerlik’ zirvesi

Meclis’te ‘askerlik’ zirvesi

29.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti ve muhalefet grup başkanvekilleri, kışladaki yaklaşık 130 bin asker ile ailelerinin “çifte bayram” yapmak için beklediği askerlikle ilgili yasa teklifi için Meclis’te bir araya geldi. Görüşmede düzenlemenin yasalaştırılmasının bayram tatili sonrasına bırakılması olasılığının gündeme geldiği öğrenildi.

Meclis’te ‘askerlik’ zirvesi

Köprü geçiş cezalarına affı da içeren torba kanun teklifi ile askerlik süresini 6 aya indirip halen kışlada bulunan 6 aylık askerlere terhis imkanı tanıyacak olan Askeralma Kanunu Teklifi dün AK Parti’nin grup önerisiyle Genel Kurul gündeminin ön sırasına çekildi. Öneri görüşülmeden önce Meclis’te, AK Parti ile muhalefet grup başkanvekilleri sürpriz bir görüşme gerçekleşti. AK Parti’nin talebiyle gerçekleşen görüşmede, askerlik teklifi masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Yeniden görüşme

Edinilen bilgiye göre; görüşmede İYİ Parti teklifin yasalaşması halinde askerliğin 6 aya düşeceğini, bu nedenle halen kışlada olan ve bu süreyi tamamlayan yaklaşık 130 bin askerin terhis olacağına dikkat çekti. İYİ Parti, bunun güvenlik zaafiyeti yaratabileceğine işaret etti. MHP de bu konudaki endişesini dile getirdi, 130 bin askerin bir anda terhis edilmesinin bayram tatilinde artacak trafik yoğunluğunu daha da artıracağına dikkat çekti. CHP, Cumhurbaşkanı’na verilen “gerekli görülen sahalarda özel görevlendirilen gönüllüleri askerlikten muaf tutma yetkisinin” metinden çıkarılmasını istedi.

CHP, MHP ve İYİ Parti’nin endişelerini dile getirmesi teklifin bayram tatili öncesi Meclis’ten geçirilmesini sıkıntıya soktu.

Haberin Devamı

AK Parti’nin bugün teklifin akıbetiyle ilgili muhalefetle yeniden temas kurması bekleniyor. Milliyet’in “Askerlik düzenlemesi bayram tatili sonrasına mı kalıyor” sorusuna yanıt veren AK Parti kurmayları, “Biz iki yasa teklifini cuma itibariyle yasalaştırmak arzusundayız. Yetişirse askerlik de çıkar” dedi.

1-11 Haziran arasında bayram tatili yapacak Meclis’in, İstanbul seçimlerinin yenileneceği 23 Haziran’a kadar aç-kapa yöntemiyle çalışmaması planlanıyor. Buna göre; 1 Haziran’dan önce yasalaşmaması durumunda askerlik teklifi Genel Kurul’da en erken 25 Haziran’da ele alınabilecek.

Bu arada AK Parti içinde, teklifte öngörülen 6 aylık askerlik süresinin uzatılabileceği ya da kademeli terhisin gündeme getirilebileceği değerlendiriliyor.