Siyaset Meclis’te üniversite yasası gerginliği

Meclis’te üniversite yasası gerginliği

02.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sekiz yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin iki ayrı yasa iktidar ile muhalefetin desteği ve karşılıklı jestleriyle “güle oynaya” geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki çocuğunun yönetim kurulunda olduğu üniversite tasarısı ise Meclis’i gerdi

Meclis’te üniversite yasası gerginliği


TBMM Genel Kurulu, dün sabahın ilk saatlerine kadar süren mesaisinde dördü vakıf üniversitesi olmak üzere sekiz yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin iki ayrı yasayı kabul etti. Genel Kurul’da ilk olarak Bandırma Onyedi Eylül, Alanya Alaaddin Keykubat ve İskenderun Teknik Üniversitelerinin kurulmasını öngören tasarı ele alındı. Verilen önergelerle teklife iki vakıf üniversitesi daha kurulmasını öngören yeni maddeler ihdas edildi. Böylece üç üniversite kurulmasına ilişkin teklif, Antalya Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından AKEV Üniversitesi, İstanbul’da ise Balcı Vakfı tarafından Rumeli Üniversitesi kurulması yönünde kapsamı genişletilerek yasalaştırıldı. Görüşmelerde milletvekilleri söz alarak, teklifi desteklediklerini ifade ederken, sık sık kavgalara sahne olan Genel Kurul’da bu kez iktidar ile muhalefet temsilcilerinin birbirlerini alkışladıkları, karşılıklı teşekkür ettikleri bir tablo yaşandı. Ancak bu tablo kısa sürdü.

TÜRGEV tartışması
Sonra İstanbul’da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile TÜRGEV (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) tarafından İbn-i Haldun ve 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından da İstinye adlarıyla iki yeni vakıf üniversitesinin kurulmasına ilişkin tasarı görüşüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV’in üniversite kurması muhalefetçe eleştirildi. MHP’li Alim Işık, TÜRGEV’in haksız bağışlar ve ağış nedeniyle kamuoyunda şaibelerle yer aldığını savunarak, “Mayasında helal para yok. Ülkeye hayır getirmeyecek” dedi. CHP’li Engin Özkoç, Vakfa yaptığı bağış karşılığında Sevda Tepesi’nin Suudi Kralına peşkeş çekildiğini iddia etti.
HDP’li Adil Zozani de, “Sayın Abdullah Gül de partinizden; Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yaptı. Çocukları yok muydu? Vardı. Onlara vakıf niye kurmadınız, ayrıcalıklı vakıflar niye kurmadınız, aklınıza gelmedi?” diye konuştu.
Ak Parti’li Bülent Turan, eleştirilere “Cumhurbaşkanı ya da benzer kişilerin yakınlarının vakıf çalışmaları içinde olması alkışlanacak konudur. Biz ne cumhurbaşkanı çocukları ne başbakan çocukları gördük” diye cevap verdi.