Siyaset Meclis’te yine yumruklar konuştu

Meclis’te yine yumruklar konuştu

20.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’ndaki iç güvenlik paketi görüşmelerinde yine kavga çıktı. Ak Partili ve CHP’li vekiller tekme ve yumruklarla birbirine saldırdı. CHP’li Düzgün stenograflara ayrılan boşluktan aşağı düştü. CHP’li Ören’in ise kaşı açıldı

Meclis’te yine yumruklar konuştu

Meclis’te iç güvenlik muharebesi dün de sürdü. Ak Parti ve CHP’li vekiller arasında yaşanan kavgada bu kez milletvekili havada uçtu. Genel Kurul salonunda Başkanlık Divanı önünde yaşanan arbede sırasında CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün aldığı darbeler üzerine, stenograflara ayrılı bölümün arkasındaki boşluktan aşağıya düştü. Karşılıklı yumruklaşma ve tekmeleşmelerin yaşandığı kavgada, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in de kaşı açıldı. TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin engelleme amaçlı grup önerileri ve sık sık yaşanan tartışmalar nedeniyle tasarı görüşmelerine ancak dün akşam saat 20.30 sularında geçilebildi.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un görüşmeleri açmasıyla birlikte de muhalefetten Anayasa’ya aykırılık ve usul itirazları geldi. CHP, MHP ve HDP, tasarının Anayasa ve Adalet Komisyonlarında görüşülmemesinin İçtüzüğe aykırı olduğunu, içerdiği hükümler nedeniyle de düzenlemenin Anayasa’ya aykırılıklar içerdiğini öne sürdü.

Zazani gerginliği
CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ise tasarıyla komisyon görüşmeleri aşamasında birleştirilen tekliflerini geri çekme talebinde bulunarak, tasarıya ilişkin komisyon raporunun yeniden bastırılıp dağıtılmasını talep ettiler. Tanrıkulu ve Tanal’ın talepleri Genel Kurul’da yapılan oylama sonucu reddedildi. Sonuca itiraz eden Tanrıkulu, Yakut’a kendisine “zazani” dediği gerekçesiyle tepki gösterdi ve özür dilemesini istedi.
Yakut’un sataşması gerekçesiyle kürsüye çıkan Tanrıkulu’na, o sırada Divan önünde Yakut ile konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal “Sen Başkanvekiline hakaret edeceksin sana söz söylenmeyecek öyle mi?” diye tepki gösterdi.
Bunun üzerine Tanrıkulu, Ünal’ın üzerine doğru yürüdü. Bu sırada AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Tanrıkulu’nun önünü kesip araya girdi. Bu tablonun ardından Genel Kurul’da ortalık karıştı. AK Parti ve CHP’li onlarca milletvekili kürsünün etrafını sardı. Yakut birleşime ara verdi. Ancak arada da kavga sürdü.
CHP’li Aykut Erdoğdu olaya ilişkin gazetecilere, “Allah korudu 8-10 basamak düştü. Hayatımda böyle şey görmedim. Allah çoluğuna çocuğuna bağışladı. Onu kurtarmak için mecbur ben de yumruk salladım. Yoksa 4-5 kişi daha düşecekti” dedi.
Düzgün yaklaşık 15 dakika sonra salona geri geldi. İçişleri Bakanı Efkan Ala yanına giderek geçmiş olsun dileğini iletti. Ala ardından CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleriyle tek tek görüştü.
Aranın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Ünal’ın grubunu tahrik ederek Tanrıkulu’nu hedef gösterdiğini söyledi. Hamzaçebi görüşmelerin sonlandırılmasını istedi. Ünal ise “Benim konuşmacıyı tahrik eden grubumu tahrik eden bir ifadem olmadı. ‘Kendinizle ilgili söylenen herşeye tepki koyarken, Divan’a hakareti kendinize hak görüyorsunuz’ deyince üzerime yürüdü. Sözümün kavga nedeni olacak içeriği yoktur. Ama üzerime yürünmesi asıl ağır tahrik budur” dedi.

‘Görüşmeler sonlandırılsın’
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, “Bir milletvekilinin kaşı açılmıştır, bir milletvekili yüksekten düşerek travmaya maruz kalmıştır. Hekim kökenli milletvekili olarak bu arkadaşımızın hayati fonksiyonlarıyla ilgili endişe taşımaktayım. Oturumun devam etme koşulu ortadan kalmıştır” diye konuştu. Yeniden söz alan Hamzaçebi, olayla ilgili özür ve disiplin sürecinin yürütülmesini istedi. Hamzaçi kavgada ön safta yer alan Külünk’ü de “özür dilemelerini beklerken gitmiş Bakanlar Kurulu sıralarına oturmuş” diyerek eleştirdi.

Haberin Devamı

Merdiven 15 basamaklı

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP’li Düzgün’ün düştüğü merdivenlerin fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı. Onur mesajında, “Az önce Tokat Milletvekilimiz Orhan Düzgün itilerek stenoların yanındaki 15 basamaklı merdivenden düştü. Genel Kurul’da stenoların yanındaki 15 basamaklı merdiven boşluğu çok tehlikeli. Tam tartışmaların olduğu yerde” diye yazdı. Onur, Düzgün’ün tüm ısrarlarına rağmen doktora gitmemekte ısrar ettiğini kaydetti.

Meclis’te yine yumruklar konuştu

Merdivenlerden yuvarlandı

Başkanlık Divanı önünde yaşanan arbede sırasında iddiaya göre AK Partili Suat Önal’ın yumruğu CHP’li Ören’e geldi. Yumruğun ardından CHP’li Ören’in kaşının açıldığı öğrenildi. Ören tekmeyle karşılık verirken çıkan itiş kakış sırasında CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün aldığı darbeler sonucu, stenografların oturduğu alanın arkasında bulunan boşluktan aşağıya sırt üstü düştü. HDP ve CHP’li vekiller hemen Düzgün’ün düştüğü boşluğa inerek kendisine yardım ettiler ve yukarı çıkardılar. Perişen halde adeta bayılacak durumda olan Düzgün hemen Meclis revirine götürülmek istendi. Ancak Düzgün revine gitmeyi kabul etmedi. Doktor milletvekilleri Düzgün’e ilk müdahaleyi yaptı.