Siyaset Meclis virüsle savaşıyor!

Meclis virüsle savaşıyor!

29.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siber saldırılardan TBMM de nasibini aldı.

Meclis virüsle savaşıyor

Edinilen bilgilere göre yaz aylarında TBMM bilgisayar sistemlerine yönelik başlayan saldırılar artan yoğunlukta devam etti. Meclis Bilgi İşlem Sistemi’nde sıkıntılar baş göstermeye başlayınca TBMM Bilgi İşlem Başkanlığı, siber saldırıların niteliğini çözmek için çalışmalarına hız verdi. Bilgisiyar sistemlerinde yaygınlaşan siber saldırı içeren yeni bir yazılım(virüs/trojan) tespit edildi. Bir JAVA açıklığından yararlanarak yayılan virüsün, elektronik posta aracılığıyla yayıldığı belirlendi. TBMM üst yönetimi, toplantı üstüne toplantı gerçekleştirdi. Personele şu uyarı yapıldı:
‘Temizleyemiyoruz’
“Elektronik postalarınızın arasında ?Scan from a HP Officejet #123456? veya ?Scan from a Hewlett-Packard Officejet 12345678? başlıklı mesajlar tespit ederseniz, bahsi geçen elektronik postalar, eklerinde bulunan ?HP_Document.zip? ya da ?HP_DocumentN8963.htm? dosyaları kesinlikle açmadan siliniz. Antivirüs yazılımları bu kötü niyetli yazılımı, henüz tam olarak tespit ederek temizleyememektedir. Eğer istem dışı olarak açılmış ve sistemine bulaştığı düşünülüyorsa lütfen Teknik Destek kısmından yardım isteyiniz.”
TBMM personelinin bilgisayarlarına basit şifreler koyduklarını belirleyen TBMM Başkanlığı, tüm çalışanların şifrelerini değiştirti.
21 maddelik talimat
Bununla da yetinmeyen TBMM Başkanlığı, “Güvenli Bilgisayar Kullanım Önerileri” başlıklı 21 maddelik talimatname yayınladı. Önerilerden bazıları şöyle:
Düzenli aralıklarla şifre değiştirin.
Kullanıcı adı-şifreler bilgisayarda kaydedilmemeli.
Güvensiz bilgisayarlarda kullanıcı adı-şifrelerinizi kullanmayın.
Lisanslı bilgisayar yazılım ları kullanılmalı.