Siyaset Meclisin haşerat turu

Meclisin haşerat turu

18.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclisin haşerat turu

Meclisin haşerat turu


Hatice Gürel Ankara


       TBMM'nin üst düzey altı yöneticisi, Meclis ve milli saraylardaki "haşarat" sorununa çözüm bulmak için beş gün süreli Avrupa gezisine çıktı. Biri TBMM İdare Amiri altı üst düzey yönetici, İngiltere ve Fransa'nın milli saraylarının haşaratlardan nasıl kurtarıldığını araştırıyor.
       Tüm masrafları TBMM tarafından karşılanan "Haşaratla Mücadele Ekibi", 14 Aralık'ta Londra'da başlayan seferini dün Paris'e geçerek sürdürdü.
       Türkiye'ye yarın dönecek olan "Haşeratla Mücadele Ekibinde" şu isimler bulunuyor:
       * TBMM'nin lojmanlardan sorumlu İdare Amiri, TBMM Güvenlik ve Koordinasyon Kurulu Başkanı, DSP İzmir Milletvekili Hakan Tartan
       * TBMM'nin teknik işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Köksal.
       * Milli Saraylar Daire Başkanı, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un yeğeni Polat Akbulut.
       * TBMM Protokol Müdürü Kenan İpek
       * TBMM Sivil Savunma Uzmanı Ali Çandar
       * TBMM Vakfı görevlisi Ziya Beyoğlu.

Heyet Paris'te

       İngiltere'deki üç gün süren incelemelerini tamamlayan TBMM heyeti Paris'e geçti. Heyetinin Paris gezisi dün 11.30'da Londra'dan Paris Orly havaalanına inmesiyle başladı. Fransızların haşaratla mücadelede geliştirdikleri son teknikleri öğrenmek üzere ilk aşamada Paris'te kaldıkları Garden Elysees otelinin yanıbaşındaki etnoloji müzesini (Musee De L'Homme) gezen heyete, müze yetkilileri tarafından "rutubet ve biyolojik organizmalar" konusunda bir brifing verildi, yangın ve eskimeye karşı ne gibi önlemler alındığı anlatıldı.
       Etnoloji müzesindeki brifing sırasında heyete ulaşan Milliyet Paris Bürosu'nun görüşme talebini "henüz incelemenin başında olduklarını" söyleyerek geri çeviren DSP milletvekili Hakan Tartan, "Böyle bir geziye niçin TBMM İdare Amiri, Genel Sekreteri ve Protokol Müdürü katılıyor? Böyle bir mücadele teknik adamların ve müze yetkililerinin işi değil mi?" sorusuna da yanıt vermeyi reddetti.
       TBMM heyetinin gezisi üzerine görüşlerine başvurulan etnoloji müzesinin bir yetkilisi, "Müze tarihinde, haşaratla mücadele konusunda pek çok yabancı uzman ve teknik heyete bilgi verdiklerini, ancak ilk kez bir ulusal meclisin mensuplarını ağırladıklarını" belirtti.
       TBMM heyeti, öğleden sonra incelemelerine Versailles Sarayı'nda devam etti. TBMM heyetinin, hafta sonu tatiline denk düşen, bugün programı yok. Heyetin yarın sabah Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
      

Dolmabahçe için

       TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem, bu konudaki görüşme taleplerimize yanıt vermezken TBMM kurmayları Haşarat seferine Dolmabahçe Sarayını gerekçe gösterdi. Meclis'deki uzmanlar, Sarayın ahşap bölümlerinin ve eşyaların zamanla çürüdüğünü belirtirken, çürümeye ağaç kurtlarının neden olduğunu belirttiler. Ahşap eşyaların özel bir sistemle kurtarılabildiğini belirten uzmanlar Hikmet Çetin'in TBMM Başkanlığı, İsmail Hakkı Celayir'in de Milli Saraylar Daire Başkanlığı sırasında Dolmabahçe Sarayı'nın depolarına terkedilen değerli eşyaların onarıldığına dikkat çektiler.