Siyaset Meclis'te Kürtçe yasağı

Meclis'te Kürtçe yasağı

09.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis'te Kürtçe yasağı

Mecliste Kürtçe yasağı


Ankara ANKA


Başbakanlığı döneminde Kürtçe konuşma ve yayın yasağını kaldıran yasayı çıkaran TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, MHP'nin tepkisi üzerine FP milletvekilinin özgeçmişinden Kürtçe'yi çıkarttı.
MHP milletvekilleri, geçen hafta TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, aynı zamanda komisyon üyesi olan FP İstanbul Milletvekili Mehmet Fuat Fırat'ın özgeçmişinde bildiği diller arasında Kürtçe'nin yer almasına tepki göstermişlerdi. MHP Sivas Milletvekili Mehmet Ceylan Kürtçe'nin resmi dil olmadığını, Meclis'in resmi belgeleri arasında yer alamayacağını savunmuştu. Bunun üzerine Komisyon Başkanı MHP'li Mustafa Gül de TBMM Başkanlığı'na dilekçeyle başvurarak Fırat'ın uyarılmasını istemişti.
Gül, dilekçede, "Mehmet Fuat Fırat'ın özgeçmişiyle ilgili verdiği bilgiler ve internette yer alan tanıtım formunda bildiği diller arasında Arapça, Farsça ve Kürtçe yer almaktadır. Bu talihsiz ifadenin tüm Meclis kayıtlarından silinerek internetten de çıkarılmasını ve kendilerinin uyarılarak gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederiz" ifadesine yer vermişti.
Akbulut MHP'lilerin dilekçesi üzerine talimat vererek Fırat'ın özgeçmişiyle ilgili bilgilerden Kürtçe'yi çıkarttı. Akbulut'un talimatı üzerine, basımı süren "TBMM Albümü"nde de değişiklik yapıldı.

İki dönemdir "Kürtçe" vardı

TBMM'de 19 ve 20. yasama döneminde basılan her iki Meclis albümünde de milletvekilleriyle ilgili bilgilerde "Kürtçe" ifadesi yer alıyordu. 19. dönemde DEP'li Sedat Yurtdaş, Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak, Remzi Kartal'ın yanısıra DYP'li Abdülmelik Fıdat ve Nadir Kartal'ın bildiği diller arasında Kürtçe yer alıyordu. Abdülmelik Fırat'ın bildiği diller arasında Kürtçe"nin yanısıra Zazaca da bulunuyordu. 19. dönemde DEP milletvekillerinin üyelikleri düşürülmüş ancak diğer milletvekillerinin tanıtım formundan Kürtçe ifadesi çıkarılmamıştı. 20. dönemdeki Meclis albülünde de yine FP'li Mehmet Fuat Fırat'la ilgili tanıtım bilgilerinde Kürtçe yer almış, ancak sorun çıkmamıştı.