Siyaset Meclis'te 'Zimane Kurdi'

Meclis'te 'Zimane Kurdi'

11.11.2010 - 14:14 | Son Güncellenme:

BDP, Kürtçe bilmeyen milletvekillerine TBMM'de Kürtçe kurs verme kararı aldı. Kürtçe bilmeyen BDP milletvekilleri ile Akın Birdal ve Ufuk Uras kursa katılacak. CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da kursa katılmak istediğini iletti

Mecliste Zimane Kurdi

Diyarbakır'da süren KCK davasında mahkeme başkanının, tutanaklara, Kürtçeyi "Bilinmeyen dil" diye geçirmesini protesto amacıyla Kürtçeyi her alanda kullanma kararı alan BDP, Kürtçe bilmeyen milletvekillerine TBMM BDP grup toplantı salonunda Kürtçe kurs verme kararı aldı.

Kurs öğretmenliğini BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik yapacak. Kürtçe kursa katılacak milletvekilleri arasında Kürt olmayan milletvekilleri Akın Birdal ile Ufuk Uras da yer alacak.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da Kürt seçmenleri ile Kürtçe diyalog kurmak ve hal hatır sormak için Kürtçe kursa katılmak istediğini BDP yönetimine iletti.

Kürtçe bilmiyorlar KCK davasını protesto için BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'ın önceki günkü grup toplantısında Kürtçe konuşmasının ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Kürtçe ibadet yapılmasına olanak sağlanmasını istemesinin ardından BDP, bu kez de TBMM'de Kürtçe kurs verme kararı aldı.

Bazı BDP'li milletvekillerinin Kürtçe bilmemesi, bazılarının ise konuşmada yetersiz kalması üzerine seçmenlerden gelen eleştirileri de dikkate alan BDP yönetimi, kampanya dahilinde Meclis grup salonunda Kürtçe dil kursu verilmesini kararlaştırdı.

Önümüzdeki günlerde MYK'da tartışılarak kabul edilmesi beklenen dil kursuna, BDP'li 20 milletvekili katılacak. Kurs, bayramdan sonra başlayacak. Türkçe, Kürtçe, Fransızca bilen, eczacı olmasına rağmen bir dönem liselerde edebiyat öğretmenliği yapan Özçelik, Kürtçe gramare tam anlamıyla hakim. Aynı zamanda yazar olan Özçelik'in üç kitabı bulunuyor. Özçelik, şu an dördüncü kitabını yayına hazırlıyor.

Haftada 4 saat Haftanın iki günü 2 saat olarak planlan derse iki bölüm halinde devam edilecek. Derste; Kürtçeyi bilen, az bilen ve bilmeyen milletvekilleri için farklı bir eğitim planlaması yapılacak.

Aralarında Kürtçe bilmeyen Mardin Milletvekili Emine Ayna, sadece Zazaca bilen eşbaşkanlar Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncer, kursa temelden başlayacak.

Özçelik tarafından verilecek kurs, hızlandırılmış eğitim kapsamında olacak ve daha çok günlük yaşamda ve siyasi alanda pratik olarak konuşabilmek için modern yaşam tarzı sözcükleri öğretilecek. Kürtçe'nin modern yaşam dili grametik metodla anlatılacak.