Siyaset Mehmetçik’e yerli ‘Stinger’ geliyor

Mehmetçik’e yerli ‘Stinger’ geliyor

08.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yerli imkanlarla geliştirilen Portatif Hava Savunma Füze Sistemi’nin (PorSav) harp başlıklı güdümlü füzenin test atışları bu yıl içinde yapılacak. PorSav’ın seri üretime geçmesiyle, TSK envanterinde bulunan ABD üretimi FIM-92 Stinger Mandaps’lerin yerini alması hedefleniyor.

Mehmetçik’e yerli ‘Stinger’ geliyor

Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (Manpads) sınıfına giren PorSav, TSK’nın, çok alçak irtifa hava savunma füzesi ihtiyacını yerli olarak sağlanmasını karşılayacak. Aselsan ve Roketsan iş birliğiyle, Hisar ve ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen PorSav’ın testlerini bitirip, seri üretime geçmesiyle bu alandaki dışa bağımlılıkta azalmış olacak.

Haberin Devamı

Kaideye Monteli Sistemler ve Taarruz Helikopterleri tarafından da kullanabilecek PorSav Füzesinin, 4 kilometre irtifa ve 6 kilometre menzil değerlerine kadar hava araçlarına (helikopter-uçak-İHA) etkili olması planlanıyor.

Aldatılması çok zor

PorSav’da Stinger füzesinde kullanılan Kızılötesi (IR) Arayıcı Başlık yerine Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanılacak. IIR Güdümlü Füzeler, “görüntüleyici” sistemi sayesinde hedefin bütününe kilitlendiği için, karşı tedbir sistemleri (flare gibi) tarafından aldatılmaları, IR’ye göre oldukça zor.