Siyaset ‘Memnun değiliz ama oylar gene Erdoğan’a’

‘Memnun değiliz ama oylar gene Erdoğan’a’

05.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş Erdoğan’ın en sevdiği şehir olabilir. 10 yıldır elle tutulur bir icraat götürmeden oyların yüzde 70’e yakınını ve sekiz milletvekilinden altısını almış. Ben olsam bir kahramanlık plaketi daha veririm bu şehre

‘Memnun değiliz ama oylar gene Erdoğan’a’

Özetleyeyim; ardından rahat rahat konuşalım. 8 milletvekili var. Halk memnun değil ama bu vekilliklerden altısını geçen seçimde olduğu gibi Ak Parti’nin alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Kaset skandalı MHP’lilerin, Kılıçdaroğlu’nun samimiyeti CHP’lilerin umudu olmuş. Sıkça dile getirilen süpriz tahmin ise 5 Ak Parti, 2 MHP ve 1 CHP.
“Arkadaş herkes şikâyetçi peki bu partiye kim oy veriyor?” Kahramanmaraş’ta gezip dolaştıktan, insanlarla konuştuktan sonra sorduğum soru bu günün sonunda. Kahramanmaraş Havaalanı’ndan şehir merkezi 10 dakikalık yol. Ama bindiğim taksinin şöförü 10 yıllık sıkıntısını bu süreye sığdırabildi. Bülent Arınç’ın da dediği gibi taksiciden alacaksın haberi: “Her yıl kaldırımları kırıp yeniden yapıyorlar, başka icraat yok. Antep, Osmaniye hep bizden ilerde... Köy gibi kaldık. Göstermelik bir de tünel yaptılar kimse kullanmıyor. Bütün icraatleri bu. 10 yıldır her seçimde büyükşehir olma vaadi yapılıyor, sonuç yok.”

‘Arınç haklı’
“Peki başbakan gelip 80 açılış yapmış ama...” diye zorluyorum. “Bir ikisi dışında 20 yıldır çalışan tesisler” diyor. Bunlar aslında gün içinde duyacaklarımın bir özeti. Yani Bülent Arınç haklı. Kahramanmaraşlıların en sinir olduğu şey şehirlerinin adının K. Maraş şeklinde yazılması. Sokakta dolanırken icraat arıyorum ama onun yerine bu tip bilgilere erişebiliyorum daha çok. Çünkü kimse 10 yıldır hem milletvekili çoğunluğunu hem de belediyeyi elinde bulunduran Ak Parti’ye neden oy verdiğini anlatamıyor. “Adliye sarayı yaptılar.” “E adliye sarayı hizmet midir? Yaşam kalitenizi yükseltti mi?” Yanıt yok. Dev gibi bir MİT binası var hizmet olarak. Onu sormadım artık. Unutmadan burada dev gibi bir de camii var. Geçenlerde tamamlanmış ve açılmış. Bu Kahramanmaraş için önemli bir icraat.
Başka birine soruyorum: “Son 10 yılda hangi eser şehre kazandırıldı?” Yanıt: “Tünel yaptılar.” Peki trafik sorununuz mu vardı? Hayır. E neden yapıldı tünel? Herkes bu tünelden bahsediyor ama kimse gerçekten ne işe yaradığını anlatamadı. Meçhul tünel anıtı... Berberde imdadıma yetiştiler. “Tünel yapılmış memnun musunuz?” diye sordum. Herkes kahkahalarla güldü. Emekli bir beyefendi, “Burada din oy alır. Ne kadar dindarsan o kadar fazla oy alırsın. Gerisini kimse önemsemez” dedi tıraş olduğu koltukta doğrulup bana dönerek. Ve beni de rahatlatmış oldu bu açık sözlülük.
Öte yandan elbette Kahramanmaraş’ın göç alan fakir mahallelerinde çok kötü şartlarda yaşayan kalabalık bir nüfus var. İşin sırrı biraz da orada. Bu nüfusa belediyeden sürekli yardım dağıtılıyor. Makarna, odun, kömür, süt ve bunun gibi yardımlarla oy toplanıyor. En önemli icraat aslında bu. 10 yıl sonunda elde olan şeyse yardım dağıtacak daha fazla fakir ve alınacak daha fazla oy.

MHP umutlu, CHP yükselişte
Kaset skandalı MHP’ye yaradığından burada MHP’nin iki vekil çıkarma umudu var. CHP de yükselişte. Kılıçdaroğlu’nun konuşması büyük bir kalabalık tarafından izlenmiş. Herkes bunu şaşkınlıkla ve hayranlıkla anlatıyor. Her aileye 600 TL’nin ilgiyle karşılandığını öğrendim. Kimi CHP’ye gönül verenler buradan iki milletvekili çıkaracaklarına inanıyor. Pazarcık ilçesinde bir bağımsız aday var. Ama şansı yok deniyor. Namık Kemal Mahallesi, Çamlık Mevkii, Tekke Mahallesi gibi tekstil fabrikalarında çalışmaya gelen Kürtler ve Doğu kökenlilerin olduğu mahallerde yaşayanların sayısı az ama giderek çoğalıyorlar. Bir kısmı Ak Parti’den gelen yardımlarla mutu. Diğer kısmı bağımsız adayı destekliyor gibi görünüyor. Bir Kahramanmaraşlı güzel özetliyor: “Burada kazanacak bir adayın bağımsız değil bağımlı olması lazım. Eş dost tanıdık önemli. Parti, fikir ya da icraat değil.” Türkiye’de seçimin ruhunu yansıtan güzel bir cümle. İtirazım yok.

Genç kızlar konuşmuyor
Genç kızlarla kadınlarla konuşmak istiyorum. Hiçbiri ne konuşmayı kabul ediyor ne bir yanıt veriyor, ne de resim çektirmek istiyor. Bu beni üzdü. Hep erkekler konuşuyor Kahramanmaraş’ta.
Önce dondurmasıyla meşhur Yaşar Pastanesi’ne gittim. Ardından Somuncu Kafe diye bir yere. Hep bankacılar var öğle yemeğine gelmişler. Modern bir yer. Kahramanmaraş’ın Trabzon caddesi üzerinde Bahçelievler semti lüks bir yer. Kiralar ayda 400 TL civarındaymış. Bakalım mavi yakalı ne diyor diye merak ettim. Biraz sohbet ettik Hep aynı şeyler. İcraat zayıf. CHP’ye ilgi biraz arttı ama herkes Ak Parti’ye oy verecek. Çünkü muhafazakarlar... Burada bulunan ve Sütçü İmam Üniversitesi’ndeki öğrencilerin takıldığı modern görünümlü kafelerde de izlenim farklı değil.
Kahramanmaraşlılar yerel adaylarının şere yabancı olduğunu düşünüyor. “Burada adres tarif etsen bulamaz çoğu” diyorlar. Ak Parti adayları Erdoğan’ın yakın çevresinden. Diğerleri için de durum benzer.

‘Çünkü dindar, seviyoruz’
10 yıldır AK Parti’nin hem belediyeyi hem de oyların yüzde yetmişine yakınını aldığı bir il burası. Gerçek bir “Erdoğan” şehri. Muhafazakarlar. Dindarlar. Şehirde alkolün “a” sı yok. Herkes Ak Parti’ye oy veriyor ve nedenini açılarken “çünkü dindar”, “seviyoruz”, “e başka kime verelim” şeklinde açıklamalar yapıyorlar. Erdoğan başka ne isteyebilir ki? Ancak halk kırgın. Biz 10 yıldır kepçeyle verdik, o bize bir çay kaşığıyla hizmet getirmedi diyenler çok. Büyükşehir olmayı bekliyorlar. Kimileri “türban sorununu çözemediler” diye şikayetçi. Kimleri turizmin gelişmesi için bir beş yıldızlı otel olması gerektiğini düşünüyor. Herkesin derdi başka, ama ortak tavır: “Tamam oyları gene vereceğiz ama memnun değiliz.” Gerçekten tam tamına Kahramanmaraş’ta olacak olan bu.

Yazarlar