Siyaset Merkez sağda beyaz sayfa!

Merkez sağda beyaz sayfa!

24.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merkez sağda beyaz sayfa!

Merkez sağda beyaz sayfa

       HÜKÜMETİN düşürülme sürecinde ANAP ve DYP'li koalisyon formülleri yeniden gündeme gelirken; DYP Lideri Tansu Çiller'le Başbakan Mesut Yılmaz'ın mal varlığını soruşturan TBMM komisyonlarında ANAYOL oluşturuldu.
       Çiller komisyonunda CHP'li iki üyenin Yüce Divan yönünde oy kullanmasına karşın ANAP, DYP, DSP ve FP'li 12 üye karşı yönde oy kullanırken, Yılmaz komisyonunda da CHP'den Yusuf Öztop'la FP'li Hüseyin Kansu, Cemalletin Lafçı, Altan Karapaşaoğlu ve Mehmet Altınsoy kabul, DYP, ANAP, DSP'li 10 üye de ret oyu kallandı. CHP Bursa Milletvekili Yahya Şimşek de DYP, DSP ve ANAP'lı üyelerle aynı yönde oy kullandı.
       Çiller oylamasında Yüce Divan'a karşı çıkan üyeler, Çiller hakkında cumhuriyet savcılıklarına da komisyon adına suç duyurusunda bulunmama görüşünü benimsedi.
       Kanuna ve genel ahlaka aykırı şekilde mal edinmek suretiyle görevini kötüye kullandığı ve bu eylemin TCK'nın 240 ve 3626 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulmaması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na muhalefet iddiası eski bakan ve başbakan Çiller hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu dün kararı oyladı. CHP'li üyeler Tuncay Karaytuğ ve Önder Kırlı'nın Çiller'in Yüce Divan'da hesap vermesi yönünde oy kullanırken ANAP, DYP, DSP ve FP'li 12 üye Yüce Divan'a sevke gerek olmadığını savundu. Çiller'i aklayan oylamada ANAP'lı Başkan Süha Tanık ise aradaki fark üzerine oy kullanmadı.
       DYP'li üyeler suçlamaları dayanaksız bulurken Çiller'in mal varlığının izah edilemediğini savunan ANAP'lılar, "Bu konu Yüce Divan'ın görev alanına girmiyor. Görüşülmesi gereken yer yargıdır" dedi. ANAP'lı üyeler komisyonun suç duyurusunda bulunmasının da yasal olarak mümkün olmadığını, bu hakkın araştırma komisyonlarında bulunduğunu öne sürerek komisyonun savcılığa suç duyurusunda bulunmayacağını da vurguladı.

       Karara muhalefet şerhi koyan CHP Adana Milletvekili Tuncay Karaytuğ, Özer ve Tansu Çiller'e ait olan Marsan şirketinin Çiller'in ilk mal beyanı verdiği 1991'den bugüne kadar mal varlığında önemli artışlar olduğunu belirtirken vergi yönünden yapılan incelemelerde de beyan edilen gelirle ve ödenen vergilerle mevcut mal varlığının oluşmasının mümkün olmadığını belirtti. Çillerler'in şirketlerinin mal bildiriminde de bazı alacaklarını da beyan dışında bıraktıklarını, şirket yetkililerinin yalan beyanlarla bunları perdelemeye çalıştıklarını vurgulayan Karaytuğ bazı şirketlerin de beyan dışı bırakıldığını örnekleri ile anlattı.
       Komisyon sonrası bir açıklama yapan CHP'li Önder Kırlı ise Çiller'in Başbakanlık ve Başbakan yardımcılığı yaptığı dönemlerdeki kaynağı belirli olmayan mal varlığındaki zenginleşmenin toplanan delillerle açıklanamadığını belirtirken Yüce Divan'a sevki konusunda oy verdiklerini söyledi.
       DYP'li Ömer Barutçu ise CHP'li üyelerin muhalefet şerhlerini anlamakta güçlük çektiklerini belirtirken CHP'nin, iki lideri Yüce Divan'a göndererek merkez sağda kargaşa yaratmak istediğini öne sürdü.

       Yılmaz'ın mal varlığını soruşturan komisyonun toplantısının sonunda Komisyon Başkanı DSP'li Fikret Ünlü, oylamada 10 üyenin "Yüce Divan'a sevk" konusunda ret, beş üyenin ise evet oyu kallandığını açıkladı.
       4 ay süren çalışmalar boyunca çok titiz bir araştırma yapıldığını savunan Ünlü, "Soruların ve kuşkuların açığa kavuşması için her şey didik didik edildi. Çalışmalar sonucunda ikna oldum ve komisyondaki üyeler de ikna oldu. Yılmaz'ın evinin su ve doğalgaz faturaları bile incelendi" dedi.
       Çalışmalar sonucunda vicdani değerlerin oluştuğunu ifade eden Ünlü, üyelere hem teşekkür etti hem de şükran ve takdirlerini bildirdi.
       Oylamada ret oyu veren milletvekilleri ve partileri şunları:
       "DYP: Kemal Aykurt, Nevzat Ercan, Ahmet Uyanık. ANAP: İrfan Köksalan, Zeki Çakan, Nejat Arseven, Ertuğrul Yalçınbayır. DSP: Fikret Ünlü, Yalçın Gürtan. CHP: Yahya Şimşek."
       Evet oyu kullananan milletvekilleri ve partileri ise şöyle:
       "CHP: Yusuf Öztop. FP: Hüseyin Kansu, Cemalletin Lafçı, Altan Karapaşaoğlu, Mehmet Altınsoy."

       Toplantıda ret oyu kullanan DYP'li üyelerin, Yılmaz'ın mal varlığının soruşturulmasında Yüce Divan'a sevk yönünde kuşkularının olduğunu, ancak vicdani kanaatlerinin oluşmadığını belirttikleri öğrenildi. Ret oyu veren CHP Bursa Milletvekili Yahya Şimşek "Ben hukukçuyum. Siyasi kişiliğimi bir kenara bırakarak oyumu kullandım, ikna oldum" diye konuştu.
       Evet oyu kullanan CHP Antalya Milletvekili Yusuf Öztop ise şunları söyledi:
       "Yılmaz'ın komisyonda aklanması, yeni hükümet pazarlığına dayandı. Karara muhalefet şerhi koyacağım. Burada dikkati çeken konu şudur: Önergeleri kim veriyorsa soruşturulan kişi önerge sahiplarinin oyuyla aklanıyor. İşte bu siyasi aklama olduğunun en açık delilidir. Bakın Refaahyol Çiller'i aklamış, ANAP önerge getirmişti bir yıl sonra, şimdi de ANAP'ın oylarıyla Çiller aklanıyor. Durum bu kadar açık ortada. Benim kanımca Yılmaz'ın durumu 3628 sayılı mal bilidirim kanunu kapsamına girmez ama, TCK'nın görevi kötüye kullanmayı düzenleyen 240. maddesi kapsamına girer."
       Komisyonda FP'li üyelerin ise yaptıkları konuşmalarla "kuşkuların giderilemediği" yönünde görüş belirttikleri öğrenildi.