Siyaset Merve taktiği

Merve taktiği

11.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merve taktiği

Merve taktiği


Türbanla yemin konusunu Avrupa'ya taşımaya hazırlanan Merve Kavakçı, FP'ye yakınlığıyla tanınan 20'ye yakın avukata AİHM'ye başvuru yetkisi de dahil vekalet verdi

Ankara - Milliyet


ABD vatandaşlığı tartışılan FP'li Merve Kavakçı, başörtüsüyle yemin konusunu da Avrupa'ya kadar taşımaya hazırlanıyor. Kavakçı, FP'ye yakınlığıyla tanınan İstanbul, İzmir ve Ankara barolarına bağlı 20'ye yakın tanınmış avukata geçen hafta vekalet vererek, mahkemeye giden yolu açtı.
Kavakçı'nın verdiği vekaletnamede, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dahi dava açmaya, gerekli evrakları tanzim ve imzalamaya, hak ve menfaatlerimizi temin ve muhafaza için bütün muameleleri ifa etmeye" bölümü dikkat çekti.
Türbanıyla Türkiye'nin gündeminde baş sıraya oturmayı başaran Kavakçı, Meclis'te iç tüzük tartışması başlatmıştı. Açılış oturumunda yemin edemeyen Kavakçı, TBMM'yi FP'li Başkanvekili Yasin Hatipoğlu'nun yöneteceği gün gelerek yemin etmeyi planlamıştı.
Ancak iç tüzük hükümlerinin izin vermemesi Kavakçı'nın planını suya düşürdü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın FP'nin kapatılması için harekete geçmesiyle partisi tarafından da yalnız bırakılan Kavakçı'ya son darbe de Genel Başkan Recai Kutan'dan geldi. Kutan, TBMM'nin yarınki oturumuna da gelmemesini söyleyip bir süre ortadan kaybolmasını isteyince Kavakçı bu kez yeni bir strateji peşine düştü.
Ankara Barosu çevrelerinden edinilen bilgiye göre, türbanla yemin etme konusunda ısrarlı olan Kavakçı, Birleşik Avukatlar Bürosu'yla geçen hafta İstanbul'da bir araya geldi. FP'ye yakınlığıyla bilinen 20'ye yakın ünlü avukata vekalet veren Kavakçı, böylece türban tartışmasını mahkemelere taşımak için ilk adımı attı. Kavakçı'nın yemin krizini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Önce yurt içi

Kavakçı, önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na başvurarak, başörtüsüyle yemin etmesi konusunda izin isteyecek. Kavakçı türbanla yemin etmesine izin verilmeyince önce yurtiçindeki mahkemelere gidecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kişisel başvuru yapabilmek için Türkiye'deki tüm yasal yolları sonuna kadar deneyip tüketecek. Tüm yasal yolları tükettikten sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvururak, bu konuda Türkiye'yi şikayet edecek.
Başvurunun kabulü halinde TBMM'de yaşanan türbanla yemin krizi bu kez AİHM'nin gündemine oturacak ve Türkiye mahkemeye savunma vermek zorunda kalacak.
Kavakçı bu amaçla geçen hafta sonunda İstanbul'a gitti. FP'ye yakın kaynaklar, Merve Kavakçı'nın savunmasını halen tutuklu bulunan İstanbul Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarından bazılarının üstlendiğini belirttiler.
Birleşik Avukatlar Bürosu'na bağlı ve Kavakçı'yı savunacak avukatlar arasında Derya Yanık, Ahmet Başyiğit, Ahmet Şahingöz, Zeyid Aslan, Ahmet Başyiğit, Mevlüt Uysal, Ahmet Şahingöz, Tevfik Dağ, Abdullah Pehlivan, Hidayet Özak'ın yer aldığı bildirildi.
Ankara'dan da kapatılan Refah Partisi'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan'a yakınlığı olduğu bildirilen Avukat Kemal Yılmaz'ın savunacağı bildirilirken, ona yine Ankara Barosu avukatlarından Hasan Güçlü'nün de eşlik edeceği kaydedildi.

ABD'ye Kavakçı başvurusu

FP'li Merve Kavakçı'nın tartışmalı ABD vatandaşlığının milletvekili seçilme yeterliliğine etkisi konusunda karar makamı olan Yüksek Seçim Kurulu, Dışişleri aracılığıyla bilgi için ABD'ye başvurdu.
YSK Başkanvekili Sabri Coşkun, "YSK, Türkiye Cumhuriyeti egemenliğindeki her yerden doğrudan, Türkiye dışında ise Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bilgi isteyebilir" dedi.
Dışişleri Bakanlığı da, Kavakçı'nın ABD vatandaşı olup olmadığını öğrenmek üzere ABD nezdinde girişim başlattı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, resmi kurumlardan gelen talep üzerine, gerekli talimatın Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne iletildiğini ifade etti. ABD'den bu talebe henüz bir yanıt verilmediği öğrenildi.
YSK Başkanvekili Coşkun, Kavakçı hakkında yapılan incelemede, Türk vatandaşlığı konusunda, "tam kanunsuzluk halleri" denen durumları araştırdıklarını kaydederek, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamak tam kanunsuzluk halidir" diye konuştu.
Üç ay içinde karar verme yetkileri bulunduğunu bildiren Coşkun, Kavakçı hakkında başlattıkları incelemenin henüz başında olduklarını dile getirdi.