Siyaset Mesut Yılmaz, Alman sağını ikna edemedi

Mesut Yılmaz, Alman sağını ikna edemedi

24.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mesut Yılmaz, Alman sağını ikna edemedi

Mesut Yılmaz, Alman sağını ikna edemedi


Hakan Şanlıtürk Ankara


       ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, Alman ana muhalefet partileriyle yaptığı görüşme, bu partilerin Türkiye'nin AB adaylığına koydukları rezervleri devam ettirdiğini ortaya çıkardı.
       Alman ana muhalefetine, "Ya açıkça din ve kültür ögelerinden dolayı Türkiye'ye karşı olduğunuzu açıklayın ya da tutumunuzu gözden geçirin" diyen Yılmaz'ın, EDU Helsinki Zirvesi öncesi kulis yaparak bu tutumu yumuşatmaya çalışacağı öğrenildi.
       Yılmaz'ı, Almanya'ya davet eden Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Wolfgang Schaeuble, aniden rahatsızlanıp hastaneye kaldırılınca görüşmeye gelemedi. Alman TV'leri, Schaeuble'nin bu durumunu birinci haber olarak verdiler. Yılmaz'ın görüşeceği diğer isim Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber de, hava muhalefeti yüzünden uçağının kalkamaması üzerine randevusuna gelemedi.

Temsilcilere kızdı

       Bu gelişmeler üzerine CDU Dış Politika Sözcüsü Karl Lamers'i, CSU da Başkan Yardımcısı Michael Gloss'u vekil olarak Yılmaz'a gönderdi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Tugay Uluçevik'in rezidansında Yılmaz ile biraraya gelen iki temsilci, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan tutumlarının devam ettiğini belirtti. Yılmaz da, "Lüksemburg'daki hatayı Helsinki'de tamir edecekler. Türkiye'nin AB'ye girmesinden korkmayın. Size zararımız olmaz" mesajını verdi. Yılmaz daha sonra, "Ya din ve kültür öğelerinden dolayı Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunuzu açıklayın ya da tutumunuzu gözden geçirin" dedi.