Siyaset Mevcut grubun yarısı kalacak

Mevcut grubun yarısı kalacak

03.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’den milletvekili olmak için görevlerinden istifa eden yaklaşık 200 bürokrattan ancak 10-15’inin aday listelerinde yer bulabileceği ifade ediliyor

Mevcut grubun yarısı kalacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaktığı yeşil ışıkla 10 Şubat’ta görevlerinden istifa eden danışmanları ile bazı bürokratlar Ak Parti listelerinde seçilebilecek noktalarda yer bulacak. Büyük bir hevesle bürokrasiden istifa eden birçok ismin ise listeye girmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Mevcut Ak Parti grubunda ise en az 150 vekilin korunacağı öğrenildi.
Ak Parti’de milletvekili adaylarını belirlemek için üst kurul çalışmaları devam ediyor. Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenazesine katıldıktan sonra Ankara’ya dönen Başbakan Davutoğlu genel merkezde seçim mesaisine devam etti. Başbakan Davutoğlu’nun 10 Şubat’ta bürokrat istifalarının son günü özel olarak istifa etmelerini istediği danışmanları ve bazı isimler listelerin üst sıralarında yer bulacak. Ancak istifa eden birçok bürokratı hayal kırıklığı bekliyor.
Edinilen bilgiye göre Ak Parti grubunda 68 isim üç dönem kuralı nedeniyle, dokuz kişi de kendi isteğiyle aday olmazken “çizik yiyecek” milletvekili sayısının da 60-70’i geçmeyeceği vurgulandı.
Parti grubunun yarısının yani yaklaşık 150 milletvekilinin yerini koruyacağı ifade edilirken 20’ye yakın vekil ise rotasyona uğrayacak.
Başbakan’ın önem verdiği bazı isimler dışında istifa kararı veren çok sayıda bürokratın listelere girmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Bazı bürokratlar sık sık Ak Parti genel merkezine gelerek kulis bilgisi almaya çalışırken edinilen bilgiye göre listelerde çok az bürokrat yer bulabilecek. Ankara’da 200’e yakın bürokrat istifa ederken bunlardan 10-15’inin listelerde yer bulabileceği ifade edildi.
‘Değerlendiriliyor’
Bu isimlerin dışında istifa eden bürokratlardan İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Adalet Bakanlığı Müşaviri Adnan Boynukara, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Naci Ağbal, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın özel olarak dosyalarının değerlendirildiği öğrenildi. Bu isimlerin listelerde yer alabileceği kulislerde konuşulurken diğer üst düzey bürokratlara ilişkin ise yorum yapılmadı.

Haberin Devamı

Yakın ekibi listede yer buldu

Davutoğlu’nun Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Ekonomi başdanışmanı olan Prof. Dr. Emine Nur Günay, en yakınındaki isim olan, öğrencisi Ali Sarıkaya İstanbul’dan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da danışmanı olan Başdanışmanı Ertan Aydın Ankara’dan; SETA’nın önemli analistlerinden olan ve Davutoğlu’nun göreve gelmesi ile başdanışman olan Taha Özhan Malatya’dan; Davutoğlu’nun doktoru Prof. Celil Göçer Tokat’tan üst sıralarda yer bulacak.
Davutoğlu’nun aday olmasını özel olarak istediği ve bu nedenle görevlerinden de 10 Şubat’ta istifa eden Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga İstanbul’dan; Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ Tunceli’den; Mavi Marmara saldırısında katledilen Furkan Doğan’ın babası akademisyen Ahmet Doğan Kayseri’den; AİHM’ye başörtüsü davası açan Leyla Şahin de İstanbul listelerinden aday olacak. Eski İstanbul Borsası Başkanı ve Davutoğlu’nun öğrencisi İbrahim Turhan İzmir’den listelere girecek.