Siyaset ‘Meydan okuma’

‘Meydan okuma’

12.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Ayasofya kararına uluslararası tepkiler devam ediyor.

‘Meydan okuma’

ABD’de 4 ay sonra düzenlenecek başkanlık seçimlerinin Demokrat Partili adayı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Ayasofya kararından geri dönmesi, müze statüsünü koruması ve herkesin eşit erişimini garanti etmesi” çağrısı yaptı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, “Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararı doğrudan tarihsel belleğimizi kışkırtmaya yöneliktir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ayasofya’nın güçlü bir sembolik, tarihsel ve evrensel değere sahip olduğunu vurgulayarak, Danıştay’ın kararını “üzüntüyle” karşıladıklarını dile getirdi.

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin önünü açan kararlar için, “Uygar dünya ile onu temsil eden uluslararası kuruluşlar için yeni bir sorun daha ortaya çıkarmaktadır” derken, “Hristiyanların tamamı için duygusal bakımdan özel değeri olan bir dünya mirasına yapılmış tarihi bir saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt de karara tepki gösteren isimlerdendi. “Kararı endişe verici” olarak nitelendiren Bildt sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bölgede kesinlikle bir cami kıtlığı söz konusu değil, bu yüzden tamamen politik bir hareket” dedi.