Siyaset MGK bugün toplanıyor

MGK bugün toplanıyor

30.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) mayıs ayı toplantısı bugün yapılacak. Toplantıda, Hakurk’a yapılan operasyon başta olmak üzere, yaşanan gelişmeler, yeni askerlik sistemi, S-400 ve F-35 tartışmaları masaya yatırılacak.

MGK bugün toplanıyor

MGK’nın mayıs ayı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün Beştepe’de gerçekleştirilecek. Toplantıda, Hakurk’a yapılan harekâtla ilgili MGK üyelerine bilgilendirme yapılacak. Suriye’deki gelişmelerin ele alınacağı toplantıda İdlib’deki son durum analiz edilecek.

Haberin Devamı

Yeni askerlik sistemi

Hem sivil kayıpların önüne geçmek hem de yeni bir göç dalgasını önlemek için, geniş çaplı bir operasyona sıcak bakmayan Ankara’nın, MGK bildirisinde ateşkes kararına uyması yönünde Suriye Rejimi’ne bir uyarı yapması bekleniyor. Toplantıda üyelere, geçen hafta ilk toplantısını Ankara’da yapan Türkiye-Rusya Çalışma Grubu hakkında da bilgiler verilecek.

Ramazan Bayramı’ndan önce yasalaşacağı müjdesi verilen, ancak düzenlemenin aceleye getirilmemesi kararı üzerine bayram sonrasına bırakılan yeni askerlik sistemi de MGK’da konuşulacak. Altı ayını tamamlamış erlerin terhis olmasının zafiyet yaratacağı yorumları da MGK’da masaya yatırılacak.

S-400 ve F-35

Toplantının bir diğer önemli maddesi, S-400 ve F-35’lerde yaşanan gelişmeler olacak. ABD’nin S-400 alımını gerekçe göstererek, Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarmakla tehdit etmesi üzerine toplantıda, olası yaptırımlara karşı atılacak adımlar konuşulacak.

Haberin Devamı

Toplantıda, Doğu Akdeniz ve Ege’deki gelişmeler de ele alınacak. Ege’de gerginliğin azaltılması için, Türk ve Yunan Millî Savunma bakanlıkları geçen hafta heyet görüşmelerini tamamladı.

Kurul üyelerine yapılan bu görüşmeler hakkında da bilgi verilmesi bekleniyor. Fırat’ın doğusu, Menbiç ve terörle mücadele de masada olacak.

Yazarlar