Siyaset MHP’de işler iyice karışıyor

MHP’de işler iyice karışıyor

15.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olağanüstü kongre için imza toplayan muhalif kanatta çatlak derinleşiyor. Genel merkez ise imzacı delege peşinde. İkna olmayana ihraç görünüyor

MHP’de işler iyice karışıyor

MHP’de muhalif kanat ile genel merkez, “kongre” sürecine ilişkin stratejilerini hayata geçirmeye çalışırken, kulisler gittikçe karışıyor.

Haberin Devamı

Muhalif kanatta çatlağın derinleştiği ve “güven bunalımı” yaşandığı açık. Delegeden imzaların toplanması ve genel merkeze verilmesi konusunda üç aday arasında varılan, “Ortak metin, münferit toplama ve birleştirip verme” anlaşmasının bozulduğu görülüyor.

Eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener’in ortak metnin adaylar tarafından ayrı ayrı toplanacağına ilişkin SMS’i muhalefet kanadının diğer isimlerini rahatsız etti. Eski TBMM Başkanvekili Koray Aydın, önceki gün imza toplama işinin kişiselleştirilmemesi, “güç devşirme girişimi” olarak görülmemesi uyarısında bulundu. Eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’dan tepki ise dün geldi. Oğan, “Maalesef imzalar ayrı ayrı toplanıyor. Lüzumsüz yarışa çevrildi. Bugünden bu yarışa girersek bu genel merkezin işine yarar. İmza sayısının düşük kalmasına, çift imza alınmasına, delegenin kafasının karışmasına yol açar” dedi.

Haberin Devamı


Ortak açıklama

Aydın ve Oğan muhalif kanadın kongre çağrısının akamete uğramaması için Akşener’i de yanlarına alarak bir basın toplantısıyla kamuoyunun karşısına çıkmayı düşünüyor. Önce Aydın sonra Oğan üç adayın bir araya gelmesi için ortak basın toplantısı düzenlemesi gerektiğini vurguladı. Oğan bu konuda, “Üç kişi yan yana gelecek bir çağrıda bulunacak ve delegeye ‘verdiğiniz imzalar genel başkan seçilmesi için değil, tüzük kurultayı imzasıdır’ denecek” ifadelerini kullandı.

Bu konuda Aydın, Oğan ve Akşener arasında dün bir temas trafiği de yaşandı. Aydın, ortak basın açıklamasına sıcak bakarken, Akşener olumsuz yaklaşarak imza toplama gayretine devam edeceği mesajını iletti. Aydın ve Oğan sıkıntının aşılacağına inanıyor, ancak gelişmeler pek de öyle gözükmüyor. Akşener kanadının nabzı, verilen sözün arkasında durulacağı yönünde atıyor. Ancak, kendilerine olan iltifatın da başta delegeler olmak üzere herkes tarafından açıkça görülmesini istiyor. Güven krizinin yaşanmasının nedensiz olduğunu düşünen Akşener, en başta, “ortak imza, münferit toplama ve birleştirip verme” anlaşmasından milim sapma olmayacağını konusunda Aydın ve Oğan’ın rahat olmasını istiyor. Akşener kanadında; tüzük kongresi sürecinin genel başkanlık yarışından soyutlanamayacağı, Aydın ve Oğan’ın, “imza toplama” ve “liderlik iltifatı” konusunda Akşener’in gerisinde kaldıkları için bu tür çıkışlar yaptıkları inancı hakim.

Haberin Devamı


Delege avı

Muhalif kanattaki bu güven krizi, genel merkezde “tebessüm”le izleniyor. “Böyle olacağını biliyorduk, bunlardan MHP’ye lider olmaz” düşüncesinin hakim olduğu genel merkez stratejisini emin adımlarla hayata geçirmeye hazırlanıyor. Genel merkez, parti müfettişleri aracılığıyla delege avına çıkacak. Önce ikna yöntemleri işletilecek, başarılı olunamazsa partiden ihraca varacak disiplin süreçleri devreye sokulacak. Genel merkezin muhaliflerin tasfiyesi için bir hamlesi de il ve ilçe kongrelerini erkene çekmek olacak. Genel merkez, imzacı delegelerin tasfiyesi için en erken 2017 ve en geç 2018’de yapılacak olan olağan kongreye yönelik il ve ilçe kongrelerini 2016’da başlatmayı planlıyor.