Siyaset MHP geçmişi unutmak istiyor

MHP geçmişi unutmak istiyor

24.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

MHP geçmişi unutmak istiyor

MHP geçmişi unutmak istiyor


Bahçelievler katliamının beraat eden sanıklarından İbrahim Çiftçi'nin adaylığı Genel Merkez'den döndü


GENİŞLETİLMİŞ İstişare Toplantısı'nda netleştirmeye başladığı milletvekili adaylarının önemli kısmını belirleyen MHP'de, kötü çağrışımlar yapan isimler konusunda ihtiyatlı davranıldı. Bu çerçevede yeşil ışık yakılmayan Bahçelievler katliamının beraat eden sanıklarından İbrahim Çiftçi, milletvekili adaylarının belirlenmesi için yapılan Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nda yüzde 50 oy almasına karşın Genel Merkez yönetimince aday listesinde gösterilmediğini savundu.
Çiftçi, dünkü basın toplantısında, teşkilat iradesine aykırı hareket edildiğini savunurken, "Bu iki yüzlülük, riyakarlıktır. Adaylıktan çekiliyorum, ama istifa etmiyorum. Sonuna kadar mücadele edeceğim" diye konuştu. Merkez yoklaması yapılacağı bildirilmesine karşın MHP yönetiminin delegeyle seçim yaptığını söyleyen Çiftçi, "Birtakım entrikalar döndü. Ben 800 oyun 400'ünü aldım. Bütün teşkilat ayaktadır. Delege dışı kişiler de oy kullandı. Naylon delegeye oy kullandırdılar" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile önceki gün bir görüşme yaptığını belirten Çiftçi, şöyle devam etti:
"Sayın Bahçeli de teşkilatlarda sıkıntı yaşandığını kabul etti. Onun sıkıntıyı kabul etmesi bizim için yeterlidir. Yapılan yanlışı teyit ettiler. Düzeltilmesi, benim birinci sıradan milletvekili adayı olmam da, şu an aldığım kararı etkilemez. Ben milletvekilliği adaylığından çekiliyorum."
Çiftçi'nin tutumunu eleştiren MHP yöneticileri ise, Susurluk skandalının
odağındaki isimlerin partiyle yanyana anılmasından rahatsızlık duyduklarını yinelediler. Alpaslan türkeş'in eşi Seval Türkeş'in adaylık girişimine de yeşil ışık yakmayan MHP yönetimi, Genel Başkan Prof. Dr. Devlet Bahçeli'nin yakınındaki çok sayıda akademisyeni listelerinden aday göstermeyi tercih etti.
MHP'de kesinleşen bazı adaylar ve seçim çevreleri şöyle:
Ramiz Ongun (Adana), Hasan Basri Şentürk (Afyon), Abdülkadir Akcan (Afyon) Koray Aydın (Ankara), Şefkat Çetin (Ankara), Murat Şefkatli (Ankara), Bedriye Akdere (Ankara), Kemal Çevik (Ankara), Bayram Çamkartan (Aksaray), Kenan Erzurumlu (Amasya), Adnan Uçaş (Amasya), Sadi Somuncuoğlu (Aksaray), Faruk Keskinkılıç (Aksaray), Emin Çarıkçı (Bursa), Saim Tekin (Bingöl), Abdülhaluk Çay (Çorum), Rauf Babaoğlu (Çorum), Osman Nuri Filiz (Denizli), Eyüp Aktepe (Erzincan), İsmail Köse (Erzurum), İsrafil Çelik (Erzurum), Mustafa Gül (Elazığ), Turan Çirkin (Hatay), İsmail Hakkı Kunt (Hatay), Tunca Toskay (İstanbul), Mustafa Verkaya (İstanbul), Nazif Okumuş (İstanbul), Murat Sökmenoğlu (İstanbul), Ümit Şafak (İstanbul), Ercüment Konukman (İstanbul), Ali Helvacı (Malatya), Eniz Öksüz (İçel), Oktay Yazgan (Niğde), Osman Durmuş (Kırıkkale) Sabahattin Çakmakoğlu (Kayseri), Nurullah Bülbül (Kütahya), Ömer İzgi (Konya), Nurettin Güz (Konya), Faruk Bal (Konya), Haluk Tokuçoğlu (Kahramanmaraş), Ensar Kılıç (Kars), İbrahim Dedeoğlu (Karaman), Devlet Bahçeli (Osmaniye), Ömer Lütfi Mete (Rize), Kurtman Ersanlı (Samsun), Hüsnü Yusuf Gökalp (Sivas), Mustafa Özdemir (Trabzon), Hasan Hüseyin Balak (Tokat).

İttifaka ikna edilemedi

ADAY trafiğiyle çalkalanan Ankara'da dün, DYP'den MHP'ye yönelik ittifak girişimleri konuşuldu. DYP Çorum Milletvekili Bekir Aksoy'la MHP Genel Sekreteri Koray Aydın arasındaki görüşmelerde, milletvekilliği pazarlığı konusunda anlaşmaya varılamadığı savunuldu.
İstediği 40 kişilik kontenjan kabul edilmeyince 24 Aralık 1995 seçimlerine yalnız giren MHP'nin, bu kez de DYP'nin 25 kişilik liste önerisini geri çevirdiği dile getirildi. 35 milletvekili için listelerde kontenjan istediği öne sürülen MHP yönetimi, bu tür haberlerin, partinin yükselen oy potansiyeli nedeniyle kasıtlı olarak yayıldığını söyledi.
Koray Aydın, söylentileri yalanlarken Milliyet'e şu açıklamayı yaptı:
"Vallahi o teması bizimle kurabilecek cesarette kimse yok. MHP, lügatinden iki kelimeyi sildi; biri baraj, biri de ittifak. Ne ittifakı yahu? Bizim kadar reyi olan partilerle mi ittifak yapacağız? Yani bunlar gelip bizim amblemimiz altında mı girecekler seçime? Eğer DYP, Bekir Aksoy, bize 'DYP'nin MHP amblemi altında seçime girmesi' teklifini getirirse, bunu değerlendiririz. Biz kapalıyız bu işlere."