Siyaset Millet ittifakı 50 ilde anlaştı

Millet ittifakı 50 ilde anlaştı

26.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP ve İYİ Parti 30 büyükşehirin 23’ünde ve 51 ilin 27’sinde seçim iş birliği yapma konusunda uzlaştı. Kılıçdaroğlu “Yine güzel bir demokrasi geleneğine ortak imza atıyoruz” derken, Akşener, kampanyada ötekileştirici ve düşmanca dili kale almayacaklarını milletle uzlaşma yolunu seçeceklerini söyledi

Millet ittifakı 50 ilde anlaştı

Millet İttifakı’nın iki ortağı CHP ve İYİ Parti arasındaki yerel seçimlere yönelik iş birliği görüşmeleri resmiyet kazandı. İki parti, 23 büyükşehir ve 27 il olmak üzere toplam 50 ilde uzlaşma sağladı. 13 büyükşehir ve 16 ilde CHP’nin, 10 büyükşehir ve 11 ilde İYİ Parti’nin adayları desteklenecek. Görüşmelerde tıkanmalara neden olan Muğla’nın Bodrum ve Ankara’nın Etimesgut ilçelerinde iki parti kendi adayıyla yarışacak. Ankara Gölbaşı İYİ Parti’ye bırakıldı. Gaziantep’te İYİ Partili, İstanbul Üsküdar’da CHP’li aday gösterilecek.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, dün Genel Başkan yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Seyit Torun ve Oğuz Kaan Salıcı ile saat 11.30’da İYİ Parti Genel Merkezi’ne geldi. İki lider baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bizim demokrasi tarihinde ilk imzayı atma gibi geleneğimiz var. Yine güzel bir demokrasi geleneğine ortak imza atıyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez demokratik anlamda çok geniş bir iş birliğini İYİ Parti ile hayata geçiriyoruz. Biz demokrasi, huzur içinde, birlikte yaşama mücadelesi veriyoruz. Beraber yaşamak, huzur içinde yaşamak, vatandaşa hizmet etmek, hizmet ederken her kuruşun hesabını vatandaşa vermek gibi bir geleneği Türkiye’ye yerleştirmek istiyoruz. Kavgadan yana değiliz, barıştan yanayız. İsteriz ki bütün belediye başkanlarımız, kentlerini huzur içinde yönetsinler ve yönetirken de hiçbir ayrıcalık, hiçbir ayrımcılık yapmasınlar. Bizler bu demokrasi anlayışını, uzlaşma kültürünü oldukça geniş bir bağlamda Türkiye’nin önüne koyduğumuz için son derece mutluyum.”

Haberin Devamı

‘Savaş tamtamları’

Akşener de Millet İttifakı’na yönelik eleştirilere değinerek özetle şunları kaydetti: “Biz, yerel seçimlere gidiyoruz ama izliyoruz ki sanki savaşa giriyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu da ben de bugüne kadar Cumhur İttifakı’nı oluşturan iki siyasi partinin oluşturduğu sisteme hakaret eden, onları tahkir, taciz eden bir dil kullanmadık. Ama bu iş birliğini destekleyen iki siyasi partinin unsurlarını oluşturan ki Türk milletinin büyük bir bölümü bu. Bu insanların tümüne hakaret etmek, onları tahkir ve taciz etmek, onları yok farz etmek, Türkiye’yi yönetmek iddiasında bulunan ve yönettiğini zanneden insanlar açısından, yöneticiler açısından gerçekten utanç vericidir. Bütün bu ötekileştirici, kutuplaştırıcı dili kale almayacağız ve milletimize birer birer ulaşma yolunu seçeceğiz.”

‘Toplumun talebi’

Akşener’in “İnşallah sonuçlar da iyi olacak diye düşünüyorum” ifadesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Kesinlikle iyi olacak Sayın Genel Başkan” dedi. “31 Mart 2019 Yerel Seçimleri CHP-İYİ Parti İş Birliği Protokolü’nde” CHP Genel Başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun, İYİ Parti Genel Başkan yardımcıları Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu’nun imzası bulunuyor. “İş birliği ile CHP ve İYİ Parti birbirlerine ve topluma şunları taahhüt etmektedir” denilen protokol özetle şöyle: “CHP ve İYİ Parti sandık sonuçlarını ve mevcut eğilim yoklamalarını dikkate almış, ayrıca toplumun tüm kesimlerinin sesine kulak vererek, büyükşehirlerde ve bağlı ilçelerde, illerde, partilerden birinin adayıyla seçime girmeye karar vermiştir. Bu bölgelerde aday göstermeyen parti diğer partinin adayına en güçlü desteği vermeyi kabul etmiştir.”

Haberin Devamı

3 büyük kentte dağılım

İki parti, Ankara’da 25 ilçenin sekizinde iş birliğine gitti. Ayaş, Elmadağ, Polatlı ve Yenimahalle’de CHP; Gölbaşı, Kahramankazan, Kızılcahamam ve Nallıhan’da İYİ Parti aday çıkaracak. Ankara’nın diğer 17 ilçesinde ise iki parti kendi adayı ile seçime girecek.

CHP-İYİ Parti İstanbul’un 39 ilçesinin 29’un da ortak hareket edecek. CHP, Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Şişli, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu’nda; İYİ Parti ise Arnavutköy, Bağcılar, Esenler ve Kağıthane’de aday çıkaracak. İstanbul’un diğer 10 ilçesinde ise her parti kendi adayını gösterecek. CHP ve İYİ Parti İzmir’de ise 30 ilçenin 25’inde iş birliği yapacak. Bu ilçelerden 23’ünde CHP; ikisinde İYİ Parti aday çıkaracak. Diğer beş ilçede ise herkes kendi adayını belirleyecek. Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar’da CHP’nin; Kiraz ve Tire’de İYİ Parti’nin adayı olacak. Karşıyaka, Konak, Selçuk, Torbalı ve Urla’da her iki parti ayrı ayrı aday gösterecek.

Haberin Devamı

Kapsam genişledi

Haberin Devamı

CHP ve İYİ Parti’nin 13 Kasım’da başlayan görüşmelerinde 12 Aralık’ta 21 büyükşehirde işbirliği yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Daha sonra devam eden görüşmelerde anlaşmaya varılan büyükşehir sayısı 23’e çıktı. İlk anlaşmada Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Antalya, İzmir, Hatay, Muğla, Aydın, Eskişehir ve Tekirdağ olmak üzere 11 büyükşehir CHP’ye; Balıkesir, Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep olmak üzere 10 büyükşehir İYİ Parti’ye bırakılmıştı. İş birliğinin dünkü mutabakata bağlanan nihai şeklinde ise, Malatya ve Kahramanmaraş büyükşehir belediyeleri de iş birliği kapsamına alındı ve CHP’ye bırakıldı.

Ayrıca 27 ilde de iş birliğine gidilmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre CHP adaylarının destekleneceği 16 il şöyle: Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak. İYİ Parti adaylarının destekleneceği 11 il Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat olarak sıralandı.

Ayrı adaylar

CHP ve İYİ Parti’nin ayrı ayrı yani kendi adaylarını çıkararak seçime girecekleri 24 il ise şöyle: Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kütahya, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Şırnak, Sivas ve Uşak.

Kriz çözüldü

43 gündür devam eden görüşmelerde zaman zaman pürüzlerin yaşandığı Ankara’da Ayaş, Elmadağ, Polatlı ve Yenimahalle’de CHP’nin adayı desteklenecek. Gölbaşı, Kahramankazan, Kızılcahamam ve Nallıhan’da ise sadece İYİ Parti aday çıkaracak. Krize neden olan Etimesgut’ta her iki parti de kendi adayıyla yarışa girecek. Tartışılan ilçeler arasında yer alan Bodrum’da da CHP ve İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla seçime girmesi kararıyla kriz çözüldü. Muğla’da ise sadece büyükşehirde CHP’nin adayı desteklenecek diğer 13 ilçede her iki parti kendi adayını çıkaracak.

Yazarlar