Siyaset Muhalefette Refahyol dönemi

Muhalefette Refahyol dönemi

21.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Muhalefette Refahyol dönemi

Muhalefette Refahyol dönemi

       SORUŞTURMA kıskacına alınan Tansu Çiller'in daha radikal bir tutum içine girmesi; DYP, kapatılan RP'nin devamı olduğu ileri sürülen FP ve BBP'yi yeniden aynı politik çizgide buluşturdu.
       Refahyol döneminde siyasi kader ortaklığı yapan üç parti, özellikle iktidarın irticayla mücadele kapsamında hazırladığı yasa tasarılarına karşı ortak mücadele verme noktasında birleşti. DYP Lideri Tansu Çiller, RP'nin kapatılmasından sonra sıranın kendisini politikadan silmeye geldiğini savunarak bir anlamda eski ortağıyla kader ortaklığının devam ettiği mesajını verdi. Çiller, irticayla mücadele kapsamındaki yasa tasarılarına karşı da Meclis'te çetin bir mücadele vereceklerini bildirdi.
       DYP Grup Başkan Vekili Saffet Arıkan Bedük, DYP'nin tutumunu şöyle açıkladı:
       "Meclis'i boykot kararı almadık. Biz sine - i millete döneceğiz demedik. Biz halka gideceğiz. Anadolu'ya gideceğiz. Meclis'te de direneceğiz. Demokrasiyi daraltıcı nitelikte tekliflerin, tasarıların gelmesi durumunda DYP Meclis çalışmalarına katılacak ve direnecektir. Engelleme hakkını kullanacaktır. Seçimi Türkiye'nin gündemine sokacak, demokratik yasal düzenlemelere ise destek vereceğiz."
       Bedük, irticayla mücadele çerçevesinde Meclis'e gönderilen 8 yasa tasarısına karşı direneceklerini de belirtti. Bedük, 8 tasarı içinde özellikle dahiliye memurları yasası ile 657 sayılı yasanın 125. maddesinde yapılan değişikliklere kesinlikle karşı olduklarını bildirdi.
       Uzlaşma turlarından sonuç alamayan ve mal varlığına ilişkin soruşturma önergesi kabul edilen Çiller, yeniden sertleşme kararı aldı. Çiller'in isteği üzerine DYP Temsilciler Meclisi bugün Ankara'da toplanacak. Toplantıda, Genel İdare Kurulu'nca Çiller'e verilen "Meclis'i boykot etme" yetkisi değerlendirilecek. Çiller, 23 Nisan Perşembe günü de, Meclis Genel Kurulu'nda sert bir konuşma yapmaya hazırlanıyor. Kurmayları, Çiller'in Meclis'in yara aldığını ve milli iradenin ortadan kalktığını ve seçimin zorunlu olduğunu söyleyeceğini dile getirdi. Hafta sonunda ABD'ye gidecek olan Çiller, Harvard Üniversitesi'nin toplantılarına katılacak. ABD'de özel bir program da uygulayacak olan DYP liderin, 5 Mayıs'ta Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. Yurda dönüşünden sonra yurt gezilerine başlayacak olan Çiller ilk olarak üç günlüğüne Bursa'ya gidecek.