Siyaset ‘Muhtıra verilmesi talebi olmadı’

‘Muhtıra verilmesi talebi olmadı’

23.08.2009 - 00:10 | Son Güncellenme:

Özkök, tutanaklara göre, Ergenekon savcılarının muhtıra iddialarıyla ilgili sorusunu, ‘Toplantıda, bahsi geçen komutanların muhtıra verilmesi gibi talepleri olmadı. Fakat bazı hareket tarzlarında önerilerde bulunmuş olabilirler’ diye yanıtladı

‘Muhtıra verilmesi talebi olmadı’

Ergenekon savcılarının tanık sıfatıyla bilgisine başvurduğu eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün ifadesinin iddianameye girmeyen ancak eklerinde yer alan tam metninde, bazı komutanların muhtıra verilmesi talebinde bulundukları iddialarını doğrulamadığı ortaya çıktı.
Özkök’ün bu konuda, “Bahsi geçen komutanların muhtıra verilmesi gibi talepleri olmadı. Fakat bazı hareket tarzlarında önerilerde bulunmuş olabilirler” dediği öğrenildi.
İddianamede, Özkök’ün, bazı komutanların kendisine hükümete muhtıra vermeyi teklif edip etmediği yönündeki soruya şu yanıtı verdiği belirtildi:

‘Herkes görüşünü açıklar’
“Ben 2002 yılı ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildim. Kısa süre sonra iktidar partisi değişti. Şûra toplantıları öncesinde âdet gereği orgeneraller Ankara’ya gelir ve orada çeşitli toplantılar yapılır. İktidara yeni gelen partinin yetkililerinin geçmişteki bazı söylemleri nedeniyle çekincesi olanlar toplantıda açık açık fikirlerini beyan ettiler. Usul olarak en kıdemsizden başladığı için hepsinin görüşlerini aldıktan sonra ben de katılmadığım görüşlerimi söyledim.
Herkes şahsi görüşünü dile getirir ama kimse benim yanımda muhtıra verme şeklinde bir teklifte bulunamaz. Ben de böyle bir şeye fırsat vermem.”
3. Ergenekon iddianamesinin eklerindeki tutanaklara göre; savcılar Özkök’e aynı konuda farklı bir soru daha yöneltti. Savcılar, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerde, 3 Aralık 2003 başlığı altında bazı komutanların söz konusu Şûra toplantısı öncesinde yapılan toplantıda ortaya attığı görüşlerin yer aldığını anımsattı.
Savcılar, günlüklere göre, muhtıra önerisinin burada yapıldığını, Özkök’ün de ortaya atılan görüşlere, “Teşekkür ederim. Herkesin aynı fikirde olması güzel. Ben yüzde 80’i ile aynı görüşteyim. Katılmadığım noktalar var. Açık konuştuğunuz için teşekkür ederim. Muhtıra vermeye niyetim yok” yanıtını verdiğini anımsatarak, belirtilen tarihte böyle bir toplantının olup olmadığını sordu.

Bazı hareketler
Özkök, bu soruyu şöyle yanıtladı:
“Şûra öncesi bütün orgenerallerin katıldığı bir toplantı yaptık. Bu toplantıda özellikle Şûrada görüşülmesi gereken hususlarla birlikte genel hususları görüştük, ancak burada bahsi geçen komutanların muhtıra verilmesi gibi talepleri olmadı. Fakat bazı hareket tarzlarında önerilerde bulunmuş olabilirler. Ancak bu toplantıda ben yukarıda da belirttiğim şekilde toplantıya katılanların bazılarının bazı görüşlerine katılmadığımı belirtmiştim.”
Savcılar, iddianamede, Özkök’ün anlatımları için, “İfadesinde belirttiği bazı konular Özden Örnek ve Mustafa Balbay’dan ele geçirilen günlüklerde yer alan bir kısım hususları doğrular nitelikte olduğu görülmüştür” yorumunu yapmıştı.

Haberin Devamı

CÇG iddiası
İddianamede, Özkök’ün eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur tarafından kurulduğu iddia edilen Cumhuriyet Çalışma Grubu’ndan (CÇG) haberdar olmadığını söylediği yer almıştı. 2. Ergenekon iddianamesinde ise Eruygur’un bu grubun kurulmasını önce resmen Genelkurmay Başkanlığı’na teklif ettiği, olumsuz yanıt alınca illegal olarak grubu kurduğu öne sürül-müştü. Savcılar, Özkök’e, Genelkurmay’a bu yönde bir teklif gelip gelmediğini de sordu. Özkök ise soruya, “bu konuda bilgisi olmadığı” yanıtını verdi.