Siyaset Muzaffer Şenocak'ın çarpraz sorgusu başladı

Muzaffer Şenocak'ın çarpraz sorgusu başladı

01.12.2008 - 15:12 | Son Güncellenme:

.

Muzaffer Şenocakın çarpraz sorgusu başladı

"Ergenekon" Davası’nın bugünkü duruşmasında, tutuklu sanık Muzaffer Şenocak’ın çapraz sorgusuna başlandı.

Haberin Devamı


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Muzaffer Şenocak’ın savunmasının ardından söz alan avukatı Kenan Aşık, "Müvekkilim bu dosyada neden olduğunu anlayamadı. Biz de hukuki olarak açıklayamadık" dedi.
Müvekkili ile dosyanın ilişkilendirilmesinin tek nedeninin dava dosyasında 16 numarada kayıtlı olan CD olduğunu savunan Aşık, bu CD’nin de müvekkili tarafından hazırlanmadığını öne sürdü.


CD’nin içinde devletin güvenliğini ilgilendiren gizli belgelerin olduğunun öne sürüldüğünü kaydeden Aşık, dosyanın içindeki belgelerden, CD’deki bilgilerin devletin güvenliğini ilgilendiren gizli nitelikli olmadıklarının anlaşıldığını söyledi.


Müvekkilinden arama-kurtarma faaliyetleri sırasında bulduğu brüt ağırlığı 18 gram kimyasal bir hamur ile 13 santimetre fitil ele geçirildiğini hatırlatan Aşık, "Bu hamurun kimyasal özelliği var mıdır? O da incelenmemiştir. Bunlarla bir bomba yaparsa müvekkilim ancak kendini öldürebilir" diye konuştu. Davanın sanıkları arasındaki Aydın Yüksek ile müvekkili arasında husumet bulunduğunu belirten Aşık, 21 Haziran 2007’den beri tutuklu müvekkilinin
tahliyesine karar verilmesini istedi.

CUMHURİYET SAVCILARININ SORULARI

Duruşmada daha sonra Muzaffer Şenocak’ın çapraz sorgusuna geçildi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Ayşe Elveren ve Nezahat Şenocak’ın verdikleri ifadelerde kendisini "yüzbaşı" olarak tanıdıklarını, Bursa’daki evinde Özel Kuvvetler Komutanlığına ait bir şilt bulunduğunu hatırlatarak, Muzaffer Şenocak’tan bu konuda açıklama yapmasını istedi. Elveren ve Şenocak’la ilgili savunması sırasında da açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Şenocak, sözü edilen plaketi Odak Güvenlik’in amblem çalışması için aldığını, kendisinde kaldığını, o plaketle birlikte amblem çalışmasına ait eskizlerin de çıktığını anlattı. Şenocak, "Bir plaketin bu kadar olay yaratacağını düşünemezdim" dedi.

Haberin Devamı


Savcı Pekgüzel’in, Aydın Yüksek’in "Mehmet Çetin" adına düzenlenmiş sahte kimliği bulunduğunu, Yüksek’in kendini ne şekilde tanıttığını sorduğu Şenocak, Aydın Yüksek’i gerçek ismiyle tanıdığını, "Mehmet Çetin" kimliğini ise
bir gün fotokopi çektirirken gördüğünü, Bakırköy’den araması olduğu için bu kimliği kullandığını söylediğini kaydetti.
Savcı Pekgüzel tarafından askerliği sırasında herhangi bir bomba eğitimi alıp almadığı sorulan Şenocak, almadığını söyledi. Bilirkişinin, evinde ele geçirilen maddelerle bomba yapılabileceğini bildirdiği hatırlatılan Şenocak, "Bilirkişinin ne bildiğini sorgulamak lazım. Ben o malzemelerle patlayıcı yapılacağına inanmıyorum" diye konuştu.
Yine kendisinde ele geçirilen jammerlerin kullanım alanlarıyla ilgili soru üzerine Şenocak, bu frekans kesici aletin çok bilinen kullanım alanlarının dışında tiyatrolarda, dershanelerde, kayıt stüdyolarında, toplantı salonlarında,
sağlık merkezlerinde ve bunun gibi birçok alanda kullanılabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı


Şenocak, bu aletlerin özellikle benzin istasyonlarında kullanılması için çalışmalarının bulunduğunu ifade ederek, "Benzin buharı statik elektrik ile patlayabilir. Bugüne kadar böyle bir olay meydana gelmemiştir ama olabilir. Türk
Milleti olarak duyarlı olduğumuzdan, bu, kimsenin umurunda değil. Ben özellikle istasyonlarda kullanılmasını istiyordum" dedi. Fikret Emek ile iş ilişkileri sorulan Şenocak, Emek’in işlerine dışarıdan destek verdiğini, resmi bir işbirliklerinin olmadığını anlattı. Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın, Fikret Emek’in evinde kalıp kalmadığını
sorduğu Şenocak, zaman zaman Ankara’ya gittiğinde Emek’in evinde kaldığını ifade etti.

DİNAMİT LOKUMU VE FİTİL TARTIŞMASI

Savcı Taşkın’ın gizli belgelere ilişkin sorusuna, Şenocak’ın avukatı Kenan Aşık itiraz etti. Müvekkilinin bu konudaki açıklamalarını savunmasında yaptığını kaydeden Aşık, savcının net soru sormasını istedi. Savcı Taşkın da savunma sırasında konu netliğe kavuşmadığı için tekrar sorma gereği hissettiğini söyledi.

Haberin Devamı


Şenocak, bahsi geçen CD’nin içeriğini bilmediğini, içinde gizli belge olarak tabir edilen belgeleri görmediğini, böyle bir belgeden haberi olsa bu CD’yi Aydın Yüksek’e bırakmayacağını, ya aldığı yere vereceğini ya da imha edeceğini anlattı. Savcı Taşkın’ın kendisinden ele geçirilen dinamit lokumunu ve fitili nerede bulduğunu, bu konuda tanıklarını olup olmadığını sorması üzerine Şenocak, iş makinesinin paletlerinin arasında bulduğunu ifade ederek, çalışma yaptığı enkazın fotoğraflarını gösterdi.

Haberin Devamı


Buradaki arkadaşlarının hepsinin buna tanıklık edebileceğini ancak hatırlayıp hatırlamadıklarını bilmediğini belirten Şenocak, Savcı Taşkın’a, "Kaynaşlı’da yanan bir cami vardı bilir misiniz?" diye sordu. Savcı Taşkın da "Evet ben orada çalıştım" diye cevap verdi.


Kaynaşlı’da deprem sonrası yaşanan ortama ilişkin bilgiler veren Şenocak’a, "Bu maddeleri hatıra olsun diye mi aldınız?" şeklinde soru yöneltilmesi üzerine sanık, "Hayır onu söylemiyorum. O günkü eşyalarım tozuyla
birlikte çantamın içindedir. O günden sonra hiç çıkartmadım" dedi.

TUTUKLU SANIĞIN SORULARI

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Aydın Yüksek, Şenocak’ın eğitim seviyesini sordu.
Teknik lise, makine ressamlığı bölümünden mezun olduğunu ifade eden Şenocak’a Yüksek, "Uluslararası ticaret konusunda eğitiminiz yok, uzmanlığınız yok değil mi?" diye sordu. Şenocak da "Buna gerek ki, siz de yapıyorsunuz"
diye cevap verdi. Aydın Yüksek, Şenocak’ın kendisinin ailesinden para istediğini söylediğini hatırlatarak, Ayşe Elveren ve Nezahat Şenocak’ın Muzaffer Şenocak’ı yüzbaşı olarak tanıdıklarını söylediklerini kaydetti. Yüksek, "Hadi beni kandırdınız, eşinizi kandırırken hiç mi utanmadınız?" deyince Şenocak’ın avukatı Kenan Aşık tepki gösterdi.
Mahkeme Heyeti Başkanı’nın soruyu sonuca ulaşabilecek bir şekilde sormasını istediği Yüksek, Nezahat Şenocak’ın aileden para istendiği yönünde herhangi bir beyanın olmadığını hatırlatarak, "Para istemişsem neden bunu
Nezahat Şenocak söylemiyor?" diye sordu.


Muzaffer Şenocak da ailesinin böyle şeylere alışık olmadığını, bunu söylemenin aklına gelmemiş olabileceğini kaydetti. Yüksek’in kendisinin kullandığı kimliği hazırlatıp hazırlatmadığını sorduğu Şenocak, böyle bir şey olmadığını kaydetti. Aydın Yüksek’in, Muzaffer Şenocak’a tanıdığı bazı kişilere ilişkin sorular sorması üzerine Şenocak’ın avukatı Kenan Aşık, müvekkilinin bu konularda emniyetten bu yana açıklamalarda bulunduğunu kaydederek, itiraz etti.
Aydın Yüksek de Muzaffer Şenocak ile aralarında bir husumet olduğunu, bu husumeti ortaya çıkarabilmek amacıyla böyle sorular sorduğunu anlattı. Duruşmada söz alan tutuklu sanık sanık Mehmet Zekeriya Öztürk’ün avukatı
Yaşar Ağsu, bahsi geçen kişilerin davanın müştekisi ya da sanığı olmadığı için dosyayı ilgilendirmediğini savunarak, "Ancak sanıklar aralarındaki bağların ortaya çıkması bakımından çok iyi 2 tanık olmuştur" dedi.

KEMAL KERİNÇSİZ
Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz, "Soru sorma adabını öğrenmemiz lazım. Savcılar soru sormuyor, sorgu yapıyorlar. Kendi söylediklerini, sanıklara teyit ettirmeye çalışıyorlar. Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın, dinamit lokumundan bahsetti. Bu, iddianamede böyle değil. Dinamit lokumu nereden çıktı?" diye konuştu.


Bunun üzerine Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanığın kendiyle ilgili soru sormasını, sorduklarının kendisiyle ilgili olmadığını söyledi. Kemal Kerinçsiz de "İşte sizin bu itirazınızı bekledim. Sizin bütün sorularınız böyle. Müdahil Şebnem Korur Fincancı’nın avukatı, (örgütü ortaya çıkartmak için her türlü soru sorarım) dediğinde katılıyorsunuz da ben sorduğumda neden katılmıyorsunuz?" dedi.


Kerinçsiz’in, kendisinde ele geçirilen maddenin uzun süre saklanıp saklanamayacağını sorması üzerine Şenocak, söz konusu maddenin senelerce saklanabileceğini ifade etti. Fikret Emek’in avukatı Mustafa Dokumacı’nın da müvekkilini ima dahi olsa legal olmayan işlerle uğraşıp uğraşmadığı konusunda bilgisini sorduğu Şenocak,
"Kendi halinde iş yapmaya çalışan biriydi. Başarılarını takdir ettiğim biridir. İş konusundaki anlaşmazlıklarımıza rağmen, önünde saygıyla eğileceğim bir insandır" diye konuştu.