Siyaset Numan Kurtulmuş açıkça ifade etti

Numan Kurtulmuş açıkça ifade etti

06.12.2014 - 13:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye başta çözüm süreci olmak üzere Türkiye'de iç barışı sağlayacak, başta inşallah 2015 seçimlerinden sonra başkanlık sistemi esaslı yeni bir Anayasa olmak üzere, siyasi partiler yasasının, seçim yasasının, meclis iç tüzüğünün değişimi olmak üzere demokratik adımlarını atacak, aynı zamanda ekonomide üretimi, istihdamı ve ihracatı esas alan yeni bir faz değişimine gitmek durumunda kalacaktır" dedi.

Numan Kurtulmuş açıkça ifade etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği'nin (ASKON) 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin demokrasisinin, ekonomisinin gelişmesinde ASKON ve mensuplarının yapacağı katkıyı yakından izleyeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2002'den itibaren devam eden siyasi ve ekonomik değişim süreçlerinin belli bir noktaya geldiğini ifade eden Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Türkiye'de geçtiğimiz 12 yılda siyasi, demokratik ve ekonomik reform adımları eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de önce 'ekonomik reformları yapalım sonra siyaseten demokratikleşmeyi sağlarız' gibi bir seçeneğimiz yoktu ve hiçbir zaman olmayacak. Türkiye geçtiğimiz 12 yılda değişim süreçlerini başarılı şekilde tamamladığı için bugün demokraside belli bir seviyeye gelmiştir, ekonomide makro dengeleri tesis etmiştir. Önümüzdeki 2023'e kadar olan sürede bu reform ve değişim süreçlerinin kalıcı, sistematik değişimler haline gelmesi ve Türkiye'de ciddi bir dönüşüm sürecinin tamamlanmasıdır. Bu çerçevede hem demokraside hem de ekonomi alanında önemli adımların 2023 yılına kadar hatta 2023 yılından önce atılması Türkiye'nin bundan sonraki gelişme sürecinin en önemli önceliklerindendir. "

Haberin Devamı

Kurtulmuş, Türkiye'nin başta orta gelir tuzağı olmak üzere bir takım ekonomik risklerden kurtulmasının yolunun bu dönüşüm süreçlerini cesaretle tamamlaması ve aynı zamanda demokratik adımlarını da ciddi şekilde atabilmesi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye başta çözüm süreci olmak üzere Türkiye'de iç barışı sağlayacak, başta inşallah 2015 seçimlerinden sonra başkanlık sistemi esaslı yeni bir Anayasa olmak üzere, siyasi partiler yasasının, seçim yasasının, meclis iç tüzüğünün değişimi olmak üzere demokratik adımlarını atacak, aynı zamanda ekonomide üretimi, istihdamı ve ihracatı esas alan yeni bir faz değişimine gitmek durumunda kalacaktır" diye konuştu.

Bu başarının sürdürülmesinin aynı bir bisikletin pedalına hızlıca basılması gibi çok daha hızlı reform süreçlerini işletmelerine bağlı olduğunu anlatan Kurtulmuş, demokraside bütün bu alanlardaki dönüşümleri ekonomide de ciddi bir faz değişimini en kısa süre içinde tamamlayacağız" dedi.

- "Ekonomimiz New York'tan ya da Londra'dan esecek rüzgarlarla yönetilecek ekonomi olmaktan çıkmıştır"

Haberin Devamı

Kurtulmuş, Türkiye'nin ve dünyanın siyasi tecrübesinin güçlü bir ekonominin ancak güçlü bir demokrasi ile güçlü bir demokrasinin de ancak güçlü bir toplumsal yapı ile olduğunu gösterdiğini aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Herkesin kendini birinci sınıf yurttaş olarak hissettiği, hiçkimseye ayrımcılık yapılmadığı ve herkesin sistemin, ülkenin ve devletin sahibi olarak gördüğü bir Türkiye… Bu 3 güçlü alanı daha da fazla güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Güçlü bir toplum, demokrasi, ekonomi. Güçlü bir ekonomi de ancak ekonominin üretim gücünün gücüyle orantılıdır. Sadece belli alanlardaki başarılar değil, mesela faizin, enflasyonun aynı zamanda istihdamın altın dengesinin iyi kurulacağı bir Türkiye, bundan sonraki güçlü ekonomiyi oluşturacak Türkiye için önemli adım olacaktır. Türkiye'nin sadece dışarıdan gelecek sıcak parayla uluslararası alandaki faiz oranlarının getirdiği bir takım avantajlarla bazı yatırımları çekmesi, sadece bununla kalkınması mümkün değil."

Türkiye'nin hem üretim gücünü hem de doğrudan yatırımların artırmasının, güçlü ekonominin kurulabilmesi için önemli olduğunu belirten Kurtulmuş, "İç talebi, istihdamı ve yatırımı esas alan, doğrudan yabancı yatırımın payının yüksek olduğu, kur, faiz ve enflasyon dengesinin ciddi şekilde kurulduğu bir ekonomi güçlü olur" dedi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin gücünün kendi ayakları üzerinde yere sağlam basan, sağlam bir demokrasiye ve reel ekonomiye sahip olmasıyla mümkün olacağını ifade ederek, "Bundan sonra Türkiye ekonomisi New York'tan ya da Londra'dan esecek rüzgarlarla, kararlarla yönetilecek ekonomi olmaktan çoktan çıkmıştır. Türkiye ekonomisi sadece Ankara'dan da yönetilecek bir ekonomi de değildir. Türkiye ekonomisi, Türkiye topraklarının bütün her tarafını, yakın medeniyet havzasının gücünün hepsini arkamıza alarak yerel unsurların tamamının harekete geçirildiği, bütün ülkenin üretim potansiyelinin maksimuma çıkarıldığı yeni bir faza ulaşmak durumdadır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alacağını anlatan Kurtulmuş, "Demokrasisi, toplumsal yapısı, Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde mazlumların dertlerini çözmeye çalışan kararlı tutumuyla Türkiye 2023'te dünyanın en büyük, saygın, itibarlı, dikkate alınan ülkelerinden biri olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.