Siyaset "Öcalan davasından söz etmek zarar verir"

"Öcalan davasından söz etmek zarar verir"

12.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Öcalan davasından söz etmek zarar verir"

Öcalan davasından söz etmek zarar verir


       Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlarından Büyükelçi Rıza Türmen, İnsan Hakları Günü nedeniyle Yargıtay'da verdiği konferansta Abdullah Öcalan'ın idamı ve AİHM'deki dava ile ilgili konulara girmemeye özen gösterdiğini, "aksi yönde tutumun Türkiye'ye de zarar vereceğini" bildirdi.
       Yargıtay'ın, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin imzalanışının 51. yılı nedeniyle yaptığı daveti kabul ederek önceki gün Ankara'da konferans veren Türmen, Öcalan davasında yeniden yargılama yoluna gitmeyi önerdiği yolunda kendisine atfen dün Milliyet'te yayımlanan haber üzerine bir açıklama yaptı.
       Konferansa, Türkiye'nin yüksek mahkemesi olan Yargıtay ile AİHM'nin ilişkilerini geliştirmek amacıyla katıldığını belirten Türmen, şunları söyledi:
       "Yargıtay'la AİHM arasında yakın bir temas kurulması lazım. Birbirlerine kendilerini anlatmaları lazım. Bu amaçla, Yargıtay üyelerinin AİHM'yi ziyaret etmesi de gerekir. Toplantıyı tamamen bu çerçevede değerlendirdim. AİHM, yargı sisteminin parçası ise eğer, daha iyi ilişkilerin geliştirilmesi gerekir."
       Konferans boyunca Öcalan ile ilgili konulara değinmemeye özen gösterdiğini, yeniden yargılama ve AİHM'deki dava konusunda tek söz etmediğini vurgulayan Türmen, "Konferansta bu konuyla ilgili her kelimeye dikkat ettim. 'Öcalan'ın yeniden yargılanması gerekir' gibi bir söz söylemedim. Böyle bir davranış, Türkiye'ye de, üyesi bulunduğum mahkemeye de zarar verirdi" diye konuştu.
       Türmen, konferansta, AİHM'nin ceza davaları ile ilgili olarak verdiği ihlal kararları sonucunda bazı ülkelerin yeniden yargılama yaptıklarını, bunun Türkiye için tartışılması gereken bir soru olduğunu söylediğini anlattı. Ancak bu konunun Öcalan davası ile bağdaştırılmasının yanlış olduğunu ve genel olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Türmen, AİHM'in Öcalan ile ilgili verdiği herhangi bir "ihlal" kararı bulunmadığına da işaret etti.