Siyaset ‘OHAL mutlaka bitirilmelidir’

‘OHAL mutlaka bitirilmelidir’

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MGK toplantısında OHAL’in yeniden uzatılacağına yönelik tavsiye kararını eleştiren Kılıçdaroğlu’nun “Türkiye OHAL sürecindeki yanlış uygulamaların altından kalkamaz” dediği öğrenildi

‘OHAL mutlaka  bitirilmelidir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün başkanlık ettiği MGK bildirisine “Özgür Suriye Ordusu”nun girmesinin sert biçimde eleştirildiği, “paramiliter bir unsur”un bu yöndeki ifadelerle resmi belgelerde yer almasının ileride “sorumluluk” doğurabileceğine dikkat çekildiği belirtildi. Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan MYK, yaklaşık 3.5 saat sürdü. Alınan bilgilere göre toplantıda üç partinin yedi madde üzerinden de anlaşmaya vardığı mini anayasa paketinin, “yetersiz” olduğu, HSYK’ya yönelik düzenlemenin olmadığı bir paketin, “yargı bağımsızlığı”nın sağlanmasına yönelik ciddi bir eksiklik oluşturacağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Tezkereye eğilim evet

Kılıçdaroğlu’nun OHAL’in uzatılması yönünde tavsiye kararı veren MGK bildirisini de eleştirerek, “Türkiye, OHAL’deki yanlış uygulamaların altından kalkamaz. Aldığımız izlenim öyle bir noktaya gelindiği yönünde. OHAL, bir an önce ve mutlaka bitirilmeli” dediği bildirildi. Kılıçdaroğlu’nu MYK toplantısı sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’na yönelik değerlendirmesini içeren bir bilgi notu getirildi. Kılıçdaroğlu’nun bu bilgi notunu gülerek okuduğu, “Cumhurbaşkanı’na iki ay önceki mesajını hatırlatın. Hala bu toplumu bölmeye çalışıyor, birleştireceğine. Cumhurbaşkanı ne yazık ki demokrasinin, laikliğin kıymetini hâlâ anlayamıyor. Cumhurbaşkanı’nın kendi döneminde Yunan bayrakları asılarak silahsız teslim ettiği adacıklara bakması gerekiyor” dediği öğrenildi. Toplantıda 1 Ekim günü TBMM’de görüşülecek Irak ve Suriye tezkeresi de ele alındı. Eğilimin “evet” denmesinden yana olduğu, Kılıçdaroğlu’nun, “Türkiye’nin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yaparız” dediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Muhalefeti sindirmek

Kılıçdaroğlu, Hayat TV ve TV10 gibi muhalif televizyon kanalları ve radyolara yönelik TÜRKSAT’ın uydudan çıkarma kararını da eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun, “Bir milletvekili adayı arkadaşımızın da sahibi olduğu radyo kapatılmış. Yön Radyo, kapatılanlar arasında. Bu televizyon kanallarının, radyoların terörle, darbeyle alakası olmadığını herkes biliyor. Bu mecraların muhaliflerin sesini duyuran mecralar olduğu ifade ediliyor. Atılan bu adımla amaçlanan OHAL’den yararlanarak muhalifleri sindirmektir” dediği öğrenildi.

İki ay önce zafer diyordu

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Barış Anlaşması’na yönelik değerlendirmelerine tepki gösterdi. Bilgehan, yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok değil, 2 ay önce, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümünde yayımladığı mesajında, darbe girişimine işaret ederek ‘Lozan’ın içeriği ve cumhuriyetin ilkeleri bugün daha iyi anlaşılıyor. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir, imzalayanlar için de bir onur belgesidir’ demişti. Cumhurbaşkanı, iki ay önce kendisinin zafer diye nitelediği antlaşma için bugün, ‘Lozan’ı bize zafer diye yutturdular. İşte bunun nedeni, o anlaşmada masaya oturanlar’ iddiasında bulunabiliyor. Cumhurbaşkanı’nın darbe girişiminden sonra Atatürk’ü, cumhuriyetin kurucularını birleştirici güç olarak kullanıp, çok geçmeden kutuplaştırıcı ve adeta nefret söylemini andıran üslubuna dönmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” denildi. (ANKARA Milliyet)