Siyaset Ordu pastası ufaldı ama herkese bir dilim çıkar

Ordu pastası ufaldı ama herkese bir dilim çıkar

01.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milletvekili yarışın kıyasıya sürdüğü Ordu’da AK Parti Numan Kurtulmuş’un ağırlığına ve yeni havalimanının coşkusuna güveniyor. CHP Seyit Torun, MHP Cemal Enginyurt ile iddialı. AK Parti’nin 3, CHP ve MHP’nin ise 1’er vekil alması en olası tahmin....

Ordu pastası ufaldı ama herkese bir dilim çıkar

Ordu’yu havadan görmek için düne kadar teleferikle 450 rakımlı Boztepe’ye çıkmak lazımdı. Artık uçakla Ordu - Giresun Havalimanı’na süzülürken daha iyi bir manzara yakalamak mümkün. Ama bize kısmet olmadı... Sisin azizliğine uğrayınca seçimin nabzını tutmak için Ordu’ya karadan girdik.
Şehre yaklaşırken AK Parti’nin “5’te 5” afişleri bizi karşıladı. Bu, şu anlama geliyor: ‘Ordu’nun çıkaracağı 5 vekile de talibiz’. Görünen o ki, bu pek mümkün değil.
Büyürken, küçülüverdi...

Ordu pastası ufaldı ama herkese bir dilim çıkar

Fındık kenti Ordu, bu seçim 5 milletvekili çıkaracak. 2011 genel seçimlerinde ise vekil sayısı 6’ydı. 2013 yılında nüfusu arttığı için büyükşehirliğe terfi eden Ordu’nun vekil sayısı nasıl olup da düştü? Şehri yakından takip edenler şöyle anlatıyor:
“Büyükşehir sevdasıyla gurbetteki Ordulular ikametini şehre taşıdı. 2013 nüfus sayımı sonuçlarına göre Ordu’nun nüfusu 770 bine ulaştı. Bir ilin nüfusu 750 bini aşınca büyükşehir ilan edildiği için Ordu’ya da bu unvan verildi. Büyükşehir avantajıyla AK Parti 2014’te belediye başkanlığını kazandı. Ancak büyükşehir olmak için taşınan nüfus geri çekilince nüfus düştü ve vekil sayısı 5’e indi. Yani Ordu büyürken, küçüldü.”
3-1-1 gözüküyor
2011 seçimlerinde 6 vekilin 5’ini AK Parti çıkarmıştı. İktidar partisinde İdris Naim Şahin istifa ettiği, Harun Çakır ise vefat ettiği için şu anda AK Parti’de 3, CHP’de 1 ve bağımsız 1 vekil var.
2014 yerel seçiminde 239 bin oy alan AK Parti’nin 7 Haziran genel seçiminde bir miktar oy kaybı yaşaması bekleniyor. Ancak yeni havalimanı da iktidar hanesine artı puan yazacak. Yaklaşık 180 bin oy 3 vekil çıkarıyor. AK Parti oylarını artırıp 250 bin civarına çıkarabilirse 4 vekil alabilecek.
Son yerel seçimde 150 bin oy alan CHP ise aynı başarıyı 7 Haziran’da gösterirse 2 vekil mümkün. Ancak bir de iddialı MHP var. Yerel seçimde 35 binin üzerinde oy alan MHP’nin 70 binlerin üzerine çıkarak 1 milletvekilliği alması uzak ihtimal değil. Bu durumda AK Parti’nin 3, CHP ve MHP’nin 1’er milletvekili çıkarması en olası tahmin.
Ordu’da partilerin il başkanlıkları yerine harareti hissedebilmek için seçim bürolarına gitmeyi tercih ettim. Seçim büroları 1 - 2 masa, çok sayıda sandalye, bolca afiş ve bayraktan mürekkep alt kat dükkânlar. Oyunun rengini belirlemeye çalışan Ordululardan ziyade partililer mesken tutmuş.
‘Vaatlerimiz tuttu’
CHP’nin seçim bürosundaki ekip, 2 vekil çıkaracaklarını düşünüyor. İktidara tepkiden çok kendi seçim vaatlerinin tuttuğunu düşünüyorlar. Yeni havalimanının ise iktidarla ilişkilendirilmesine tepkililer: “Havalimanı işi yeni değil. Projeyi 1996’da Ordu Valisi Mustafa Malay başlatmıştı.”
MHP’nin seçim bürosu ise daha ateşli. Partililer, “Siyasete küskünlük var. Tepki çok. Bu seçimde de tablo değişmezse diyecek birşey bulamıyoruz” yorumunu yapıyor.
AK Parti’nin bürosu ise biraz ıssız. Partililerin yorumu şu: “5 vekilin tamamını almak istiyoruz ama CHP’de Seyit Torun faktörü var. Keşke bizden aday olsaydı.”

Haberin Devamı

Ordu pastası ufaldı ama herkese bir dilim çıkar

Numan Kurtulmuş ağır basıyor

Ordu’da son genel seçimde AK Parti yüzde 60.2, CHP yüzde 22.6 ve MHP yüzde 11.7 oy aldı. Ordulular Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Beştepe’ye yüzde 67’ye yakın oyla uğurladı. Ordu’da AK Parti’nin ilk sıra adayı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş. Ordu’nun önde gelen bir işadamı Numan Kurtulmuş faktörünün ağır basacağına emin: “İleride önemli görevlerde yer almayı sürdürecek bir isme Ordu güçlü destek verir diye düşünüyorum.”
CHP’den ilk sıra milletvekili adayı Seyit Torun. 2009’da DSP’den yüzde 52 oyla belediye başkanı seçilen Seyit Torun, 2014 yerel seçiminde CHP adayı olarak yüzde 34.2 ile ikinci geldi.
Ordu’nun büyükşehire dönüşmesi sırasında Seyit Torun’a haksızlık yapıldığı inancı yaygın. Bu durumun CHP’nin oyunu artırabileceği konuşuluyor. MHP’nin ilk sıra adayı Cemal Enginyurt’un ateşli Meclis performansının ise bazı seçmeni olumlu, bazısını olumsuz etkilediğini düşünenler var.