Siyaset Oy sayımı sürüyor

Oy sayımı sürüyor

04.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sonuçlara yapılan itiraz üzerine İstanbul’da 15 ilçede geçersiz oylar yeniden sayılırken, üç ilçede tüm oyların sayımına karar verildi. Sayımlar sürerken siyasi partilerin temsilcileri ilçe seçim kurulları ve oyların muhafaza edildiği bölgelerin önünde nöbetlerini sürdürdü

Oy sayımı sürüyor

AK Parti’nin talebiyle İstanbul’da geçersiz oyların ve itiraz edilen sandıkların yeniden sayımı dün devam etti. İstanbul’daki 15 ilçede geçersiz oylar sayılırken, Çatalca, Silivri ve Kartal birinci seçim bölgesinde ise tüm oyların sayımı gün boyu sürdü.

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın, İstanbul’da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucuna itirazı üzerine, yedi ilçede oyların yeniden sayılması kararlaştırılmış, CHP, İstanbul İl Seçim Kurulu’na başvurarak, Şile, Bayrampaşa, Ataşehir, Ümraniye, Beykoz, Fatih ve Gaziosmanpaşa İlçe Seçim kurullarının aldığı sayım kararlarına itiraz etmişti. İl Seçim Kurulu da oyların yeniden sayılması işleminin durdurulmasına karar vermişti. Bunun üzerine AK Parti Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Recep Özel, YSK’ya başvurdu.

Önceki gece olağanüstü toplanan YSK, yedi ilçede durdurulan sayım işleminin yeniden başlatılması konusunda oy çokluğu ile karar aldı.

Sayım başladı

AK Parti ilçe teşkilatlarınca ilçe seçim kurullarına yapılan geçersiz oyların sayılması yönündeki itirazlar ve Yüksek Seçim Kurulu’nun geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırmasının ardından ilçe seçim kurulları yeniden harekete geçti.

Haberin Devamı

Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Tuzla, Sarıyer, Ataşehir, Beykoz, Şile, Bayrampaşa ve Ümraniye ilçe seçim kurullarında geçersiz oyların sayımı dün devam etti. Çatalca, Silivri ve Kartal birinci seçim bölgesinde de tüm oyların yeniden sayımı sürdü.

Oy sayımı sürüyor

İçeride sayım dışarıda bekleyiş

Oyların yeniden sayım işlemi sürerken, siyasi partilerin temsilcilerinin ilçe seçim kurulları ve oyların muhafaza edildiği bölgelerin önünde nöbetleri sürüyor. Fatih’te kullanılan oyların bulunduğu çuvallar Büyükşehir Belediyesi Fatih Spor Kompleksi’nde muhafaza ediliyor. CHP ve AK Partililer merkezin önünde kurulan çadırlarda sabahlıyor. İçeriden çıkan görevliler, “Oyların bulunduğu yere kimse giremiyor. Altı girişi ve iki tane yangın çıkışı var. Oy çuvalları kapalı basket sahasının ortasında, kameralar açısında kör nokta hiç yok” ifadelerini kullandı. CHP İlçe Başkanı Gökhan Gençel, İl Seçim Kurulu’nun kararıyla içeride bulunan yaklaşık 7 bin 600 geçersiz oyun tekrar inceleneceğini söyledi. Dün saat 15.30 sıralarında spor kompleksinin önüne gelen ilçe seçim kurulu üyesi bir hakim, iki görevli memur, dört partiden sandık görevlisi ve dört partinin ilçe başkanları içeri girdi. İçeriye giren partililer, ellerinde bulunan tutanaklarla geçersiz oyların sayımı için çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

CHP 13 ilçedeki sayıma itiraz etti

CHP, AK Parti’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu’na müracaat ederek Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarıyla ilgili Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Beykoz, Büyükçekmece, Eyüp, Fatih, Silivri, Tuzla, Ümraniye’de geçersiz oyların, Çekmeköy’de oy cetvellerinin, Çatalca’da ise tüm oyların yeniden sayılması kararına itiraz edip tedbir kararı istedi. İstanbul Adalet Sarayı’ndaki İl Seçim Kurulu’na verilen dilekçede, gerekçesiz itirazların kabul edildiği ve oy torbalarının açılarak geçersiz oyların incelenmesine karar verildiği belirtildi. CHP adına itiraz eden avukat Doğuşcan Aydın Aygün, AK Parti’nin “Geçersiz oylar geçerli, geçerli oylar geçersiz sayılmıştır. İtiraz ediyoruz” şeklinde itiraz ettiğini hatırlattı. Dilekçede, AK Parti’nin bu itirazının bir gerekçesinin olmadığı, delil ile desteklenmediği, hangi oy pusulasına hangi gerekçe ile itiraz edildiğinin belli olmamasına rağmen itirazlarının kabul edilmesinin haksız ve hukuka aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede, sandık kurullarında siyasi partilerin üye bulundurabildikleri ve seçime katılan siyasi partilerin de sandıkta gözlemci bulundurabildikleri hatırlatılarak gözlemci tarafından şikayet yapılmaması ya da sandık kurulu üyesince oy pusulasının geçersiz sayılmasına ilişkin şerh düşülmemesi durumunda o pusulanın geçersizliği konusunda tereddüt bulunmadığı anlatıldı.

Haberin Devamı

Ankara’da da itiraz

AK Parti’nin itirazıyla Ankara’nın 10 ilçesinde büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verildi. AK Parti tarafından verilen itiraz dilekçesi Polatlı, Çubuk, Pursaklar, Altındağ, Gölbaşı, Şereflikoçhisar, Keçiören, Sincan, Bala, Çankaya ve Çamlıdere İlçe Seçim Kurulları’nca incelendi. Söz konusu ilçelerden 10’unda büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde kullanılan geçersiz oyların yeniden sayılması kararlaştırıldı. Polatlı’da ise AK Parti büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için CHP’ye verilen birçok geçersiz oyun geçerli sayıldığını iddia etti. Bu nedenle oyların tamamının sayılması için itirazda bulunan AK Parti’nin itirazı kabul edilerek oyların tamamının yeniden sayılması kararı çıktı. CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, yeniden oy sayım iddialarıyla ilgili Milliyet’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Ankara’nın 11 ilçesinde büyükşehir belediye başkanlığı oylarının yeniden sayıldığı iddiaları tamamen yalandır. Bu iddialar, seçimleri açık ara farkla kazanan adayımız Sayın Mansur Yavaş ve partimize yönelik manipülasyon girişimleridir. Şu an itibarıyla (dün akşam) sadece Polatlı Seçim Kurulu’nca yeniden oy sayımı yapılmaktadır.” l ANKARA Milliyet