Siyaset Oylar büyük projelere

Oylar büyük projelere

07.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Oylar büyük projelere

Oylar büyük projelere

       SEÇİM dönemi yaklaşırken, İstanbul'daki Sivil Toplum Kuruluşları'nın tavrı da dikkat çekmeye başladı. Mimarlar Odası "Kaçak yapılaşmaya oy yok" derken, İnşaat Mühendisleri Odası da gecekondulaşmaya izin vermeyecek ve ulaşım konusunda büyük projeler üretebilecek başkan adaylarına destek vermeye hazır. Şehir Plancıları Odası ise toplumun geleceğini ipotek altına alacak kararlara imza atacak başkan adaylarına karşı bir tutum sergilemeye kararlı. STK'ların görüşlerine göre, yeni başkan genç, dinamik, bilgili, çalışkan ve demokrat olmalı.
       Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Kadem Karaağaç da, "İstanbul'u demokrasiye inanan, katılıma açık, kamu yararını ön plana alan, bilime saygılı bir başkan yönetmeli. Toplumun geleceğini ipotek altına alacak kararlara imza atacak başkanlara oy yok. Su havzalarından turizm merkezlerine kadar bu sıkıntıyı sık sık yaşıyoruz. Bunlara karşı duracağını açıklayan başkanlara destek vereceğiz" dedi.

       Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Bilge Bilgiç ise, görüşlerini şöyle aktardı:
       "İstanbul gibi büyük kentlerde yöneticilik yapacak olan kişinin kent kültürü bilinci olmalı. Bir başkan bu bilinçten yoksunsa, ne kadar iyi belediyeci olursa olsun o kente verebileceği katkı yeterli düzeyde olmaz. Bir büyükşehir belediyesi başkanı, İstanbul'un tarihsel ve kültürel dokusuna sahip çıkmalı, partizanlık yapmamalı, üniversite mezunu olmalı, demokratik değerlere sahip çıkmalı. Ne yazık ki gerici anlayışlara hizmet eden yaklaşımlar bu anlayıştan da yoksun. Kültür şehri İstanbul'da kültürel faaliyetlerde geri kalındı."

       İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe de, İstanbul'un birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını vurgulayarak, "İstanbul'daki binaların yüzde 65'ten fazlası kaçak yani denetim dışı. Geriye kalan yüzde 35'in de ancak yüzde 3 -5'i denetimli. Herhangi bir depremde bu yapıların ayakta kalma şansı yok. İstanbul'da herhangi bir deprem olsa sonuç felaket olacak, kanalizasyonlar patlayacak, yangınlar çıkacak, telafisi mümkün olmayan ekonomik kayıplar olacak" dedi.
       Tüm bu tehlikeleri yeni başkanın bilmesi gerektiğini ifade eden Gökçe, "Büyükşehir Başkanı, bu konularda önlem alabilecek bir kişi olmalı. Herhangi bir deprem sonrası tahliye bölgesi olarak kullanılacak Taksim alanına değil cami yapmak, burada hiçbir yapıya izin vermemeli. Ayrıca gecekondulaşmaya izin vermemeli. Ulaşım sorununa radikal çözümler üretmeli. Böyle düşünen başkan adaylarını destekleyeceğiz. Diğerlerinin karşısında olacağız" diye konuştu.
       Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı Vitali Hakko ise, İstanbul'u idare etmenin kolay bir iş olmadığını, İstanbul'un öncelikle gelen turistte iz bırakmasını sağlayacak, tarihi, kültürü ve ulaşım konularının üzerine eğilecek bir başkanı olması gerektiğini söyledi. Hakko, "Başkan, gerektiğinde Valilik'le birlikte teşviki mesai yaparak tek yönde kararlar alınmasına yardımcı olmalı. Tarihi, kültürü, alışverişi, lokantası, camisi, sinagogu, kilisesiyle yaşayan bir yöre olmalı. Tek arzum, gelecek belediyenin Beyoğlu'nu unutmaması. Beyoğlu daha cezbedici hale sokulabilir" diye konuştu.

       İstanbul için yazdığı bir şiirde "Gözümüzün içine baka baka yok ettiler seni" diyen İstanbul'un Güzelliklerini Korumu ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Sami Coşkun'un konuyla ilgili düşünceleri de şöyle:
       "2 bin 700 yıllık bu önemli kent şu anda yokolmuş vaziyette. İstanbul'un girişleri mutlaka kontrol altına alınmalı. Varoşlaşmanın üzerine gidilmeli. İstanbul göçe kapanmalı. Çünkü şu an nefes alamıyoruz. Bu, yöneticilerin siyasi davranmasından kaynaklanıyor. Her ilçede, her beldede bir başbakan var. Yeni Başkan, siyasi partiye değil, halka hizmet etmeli. Biz İstanbul için bir örnek bölge seçip, burayı altyapısından binalarına kadar modernize edip, Türk semt sistemini kuracağız. Bu sentez, dikkat çekecektir."

       * Genç, dinamik, demokratik, dürüst, çalışkan
       * İşletme ve mühendislik bilgisine sahip
       * Meseleleri iyi şekilde analiz edebilen
       * Gericiliğe geçit vermeyen
       * Birkaç yabancı dili iyi konuşabilen
       * Uluslararası finans kuruluşlarıyla bağlantı kurup, ucuz kredi bulabilen
       * Karizmatik, fiziği de iyi olan
       * Tecrübeli, başkan sorumluluğuna vakıf
       * Kaçak yapılaşmaya izin vermeyen