Siyaset ‘Öyle ya da böyle fiyatlar inecek’

‘Öyle ya da böyle fiyatlar inecek’

17.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Temel gıda ürünlerinde KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indirdiklerini, marketlerden de en az yüzde 7 fiyat indirimi beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yapmazlarsa biz bunların üzerine çok farklı şekilde gideceğiz. Bir iki ayda raflar düzelir" diye konuştu.

‘Öyle ya da böyle fiyatlar inecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonla mücadeleye ilişkin, "Bazı ürünlerde KDV indirimi sonrası fiyatlar belli oranlarda geri gelmiş görünüyor. Öyle veya böyle inecek" dedi. Birleşik Arap Emirlikleri  (BAE) dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

İVMEYİ MUHAFAZA EDECEĞİZ: (BAE ile ilişkiler) İş birliğimizde, son dönemde sağlanan ivmeyi muhafaza etmek ve ileri taşımak konusundaki iradenin karşılıklı olduğunu müşahede ettik. Önde gelen iş adamlarıyla bir araya geldiğimiz toplantıda Emirliklerdeki yatırımcıların ülkemize gösterdikleri alakanın ne denli yüksek olduğunu gözlemledik. Önümüzdeki dönemde büyük projelere, geleneksel şirketlerimize olduğu kadar start-up firmalarımıza, kuluçka merkezlerimize ve teknoparklarımıza da yatırımcı olarak katkıda bulunmak istiyorlar. Bu süreçte biz de kendilerine gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik.

SUUDİ ARABİSTAN , İSRAİL: (Riyad ziyareti söz konusu mu?) Suudi Arabistan'la olumlu diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Somut adımlarla ilerleme arzusundayız (İsrail Cumhurbaşkanı'nın ziyareti) Bu ziyareti olumlu karşılıyoruz. İnşallah uzun bir aradan sonra böyle bir adımın atılması Türkiye-İsrail ilişkileri açısından iyi olacaktır.

Haberin Devamı

CAN ALICI HAREKETLİLİK: Hazine ve Maliye Bakanımızın İngiltere’deki görüşmeleri çok çok verimli geçti. Yakında gerek İsrail'in Türkiye'ye yapacağı gerekse bizim Senegal ve Kongo'ya yapacağımız ziyaretler önümüzdeki dönemin en can alıcı hareketliliği olacak.

VATANDAŞIMIZI EZDİRMEYİZ: (Zincir marketlerin KDV indirimi uygulaması) Şu an itibarıyla gerek Hazine ve Maliye Bakanlığımız gerek Ticaret Bakanlığımız bunları yakın markaja almış durumda. Bazı ürünlerde KDV indirimi sonrası fiyatlar belli oranlarda geri gelmiş görünüyor. Öyle veya böyle inecek. Ben Hazine ve Maliye Bakanımıza "Süratle bunların üzerine gitmeniz gerekiyor" dedim. Onların patronlarıyla da bizzat Nureddin Bey görüşmek suretiyle bunların üzerine gitmeye devam edeceğiz. Biz devlet olarak temel gıdada KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik ama "siz de indireceksiniz" dedik. "Biz nasıl KDV'yi 7 puan indirdiysek, buna ek olarak sizden de burada en az yüzde 7 fiyat indirimi bekliyoruz" dedik ki bu toplamda 14 puan eder. Onlardan da daha sonra bu istikamette açıklamalar aldık. Bu devam etmezse biz bunların üzerine çok farklı şekilde gideceğiz. Vatandaşımızı bunlara ezdirmeyeceğiz. Böylece meyveydi, sebzeydi, hububattı, yumurtaydı, süt ve süt mamulleriydi, tüm temel gıda ürünlerinde gerekli olanı yapacağız. Şurada bir-iki ay içerisinde bu rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın.

Haberin Devamı

‘Bir savaş çıkması hayra alamet değil’

(Ukrayna-Rusya krizi) Sayın Zelenski ile yaptığımız görüşmede, “Putin, Zelenski, Erdoğan” olarak yapılacak üçlü bir görüşmeye olumlu yaklaştığını ifade etti. Sayın Putin’in de bu konuya olumlu yaklaşması halinde İstanbul veya Ankara’da bir araya gelebiliriz. Bu arada Sayın Putin ile telefon diplomasisi yapmak suretiyle buna nasıl baktığını kendisinden öğrenmek isteyeceğim. Zira bölgede gerçekten bir savaş çıkması hayra alamet değildir. (Macron-Putin görüşmesi) Ortaya çıkan görüntünün ne anlama geldiği hususunda ilave bir yorum yapmamıza gerek yok.

UYARI HAYIRLI OLDU: (Türkiye-Yunanistan gerilimi) Silahsızlandırılmış statüde bulunan adalarda anlaşmalara aykırı olarak yürütülen askeri faaliyetlere sessiz kalmamız mümkün değil. Nitekim bu konuyu BM’nin gündemine taşıdık. Malum, adalar konusu hep tartışmalıdır... Bunun için de bakanım “Bizi bu konuları tartışmaya açmak zorunda bırakmasınlar” diye onlara alt düzeyden bir uyarı yaptı. Hayırlı da oldu.

Haberin Devamı

LİBYA’DA GEÇİCİ HÜKÜMETE KARŞIYIM: (Libya’daki son gelişmeler) Şu anda Libya’da bizim geri durmamız söz konusu değil... İstiyoruz ki öyle bir seçim yapılsın ki bu seçimle beraber Libya halkı istediği yönetim biçimine kavuşsun.  En kısa zamanda bir neticeye varılmasını arzu ediyoruz. Fakat burada bir geçici yönetim mantığı var. 1,5 yıllık bir hükümet kurulsun deniliyor. Ben böyle bir yaklaşımı Libya için doğru bulmuyorum.

‘Bunların bir araya gelmeleri manidar’

(6 muhalefet liderinin toplantısı) Tabii bunların bir araya gelmeleri manidar. Niye 28 Şubat? Bu da garip. Öbür taraftan HDP’yi çıldırtıyorlar. Oldu olacak onu da alın yanınıza. Bunlar daha çok bir araya gelirler ama bunlardan bir şey çıkmaz. (İleride bu 6 muhalefet partisinden Cumhur İttifakı ile birlikte olmak isteyenlere kapınız açık mı?) Haşa. Böyle bir şeye benim kendi tabanım da müsaade etmez.

Haberin Devamı

YAPILACAK İŞLEM, ELEKTRİĞİN KESİLMESİDİR: (Kılıçdaroğlu’nun “Yapılan zam geri çekilene kadar elektrik faturamı ödemeyeceğim” çıkışı) Bir siyasi partinin genel başkanı, ‘Ben elektrik faturasını ödemeyeceğim’ diyorsa bu ne anlama gelir? Yapılacak işlem nedir? Elektriğin kesilmesidir.

‘Sosyal medya yasası geliyor’

İletişim Başkanlığımız sosyal medya ile ilgili teknik çalışmalarını tamamladı. Meclis’te AK Parti Grubumuz bu çalışmayı tekâmül ettirmek üzere çalıştı. Ortaya çıkan metin üzerinde Fuat Oktay Bey’in başkanlığında arkadaşlarımız toplantılar gerçekleştirdi. Son toplantıyı da pazartesi gerçekleştirecekler. Ardından bu süreç Meclis’e gelecek ve orada tamamlanacak. Çalışmada üç ana unsur var. Yalan haberin, dezenformasyonun sistematik şekilde yaygınlaşmasını engelleyecek bir düzenleme. İkincisi, sosyal ağ sağlayıcılarına, sosyal medya şirketlerine ve kullanıcılarına yönelik yeni düzenlemeler ve sorumluluklar gelecek. Üçüncüsü de internet haber sitelerine bazı sorumluluklar getirilecek.