Siyaset Öz Bolulu - Düzceli yarışı

Öz Bolulu - Düzceli yarışı

10.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öz Bolulu - Düzceli yarışı

Öz Bolulu -  Düzceli yarışı


Cengiz Kuşçuoğlu


Merkez sağın 1950'den beri kalesi olan Bolu'da, belediye başkanlığını iki dönemdir sürdüren ve bu seçimlerde de kazanacağına kesin gözüyle bakılan Necdet Gören, CHP'li. Oysa CHP, milletvekili genel seçiminde, oyların yüzde 5.3'ünü alabilmiş. Geçen seçimlerde altı milletvekili çıkaran Bolu'da, bu sayı bir eksildi, tüm hesaplar da değişti.
Bolu'da milletvekili adayları belirlenirken, Bolu / Düzce dengeleri önem arzediyor. Partilerdeki kavga da, daha çok bu eksen üzerine oturuyor. Bolu merkezdeki seçmenler, kendi deyimleriyle "Öz Boluluların en önde" olmasını isterken, Düzceliler'in tercihi ise tam tersi.
ANAP, DYP ve CHP listelerinin ilk sıra adayları Düzce'li. DSP mevcut milletvekili Akçakoca doğumlu Mustafa Karslıoğlu'nu liste başı yaparken, FP, Mengen kökenli eski Genel Başkanı İsmail Alptekin'i ilk sıraya yerleştirmiş.
DYP'nin eğilim yoklamasında, eski İl Başkanı İsmail Nejdet Arafat, Necmi Hoşver'in ardından ikinci olmasına karşın, Tansu Çiller, Bolu'daki villasının müteahhidi Şerafettin Güler'i ikinci sıraya getirip, Arafat'ı üçe kaydırmış. DYP liste sancısı nedeniyle il yönetimini yenilemek zorunda kalmış. Yeni atanan İl Başkanı Saip Garipoğlu, "Çalkanmalar çabuk durulur. Bizde sıkıntı var da diğer partilerde yok mu" diyor ve iki milletvekilliği konusunda iddialı olduklarını söylüyor.
Merkez sağın diğer partisi ANAP'ta ise, mevcut iki milletvekilinden Avni Akyol liste başına yerleşirken, Abbas İnceayan, belediye başkan adayı olmayı tercih etmiş. ANAP il yöneticileri, bir milletvekilliğinin garanti olduğunu, ikinciyi zorlayacaklarını söylüyor.
FP İl Başkanı Servet Türker de, iki milletvekili çıkaracakları iddiasında. İsmail Alptekin'i Bolu'dan aday olmak için ikna ettiklerini belirtiyor ve "FP iktidar olursa, Bolu'dan da bir bakanımız olsun istedik" diyor.
Kentte MHP de son yıllarda hareketlenmiş. Ancak bu hareketlilik, listelerin belli olmasından sonra, yerini sessizliğe bırakmış. Çünkü, önseçimde birinci olan Mehmet Altındağ, listeye bile alınmamış. Merkez sağ partiler de, bu nedenle MHP oylarını toplama yarışına girmiş.

CHP ve DSP yarışı

Bolu'da da CHP ve DSP arasında ilginç bir yarış yaşanıyor. DSP İl Başkanı Mustafa Gürocak, parti binasında harıl harıl çalışan partilileri göstererek, "Arkamıza bir rüzgar aldık. Bu rüzgarla iki milletvekilini rahat çıkarırız" diyor. DSP listesinin ilk sıra adayı, milletvekili Mustafa Karslıoğlu, "Millet DSP'nin farkını anladı. İktidar olduğumuzda neler yapabildiğimiz görüldüğü gibi, partimizde hem halk tabanı oluştu, hem de entelektüel birikimimiz gelişti. Sağlıklı bir sol oluştu. Yerel yönetimlerde de iddialıyız" görüşünde.
CHP'liler ise, Necdet Gören'in yeniden Bolu Belediye Başkanı seçileceği konusunda "yüzde 99 emin" olduklarını söylüyor. CHP İl Sekreteri emekli Albay Yalçın Öztürk, "Belediye başkanlığını almakla kalmayacağız. En az bir milletvekili çıkaracağız. Birinci sıra adayımız Yener Bardakçıoğlu, Bolu Baro Başkanı. 40 yıllık CHP'li ve herkes tarafından sevilen biri. Geçen dönem aday sıkıntımız nedeniyle, seçmenimiz DSP adayı Karslıoğlu'na oy verdi. Bu kez DSP seçmeni bizim adaya oy verecek" diyor.
Bolu Belediye Başkanı Gören de; "Ben her partiye mensup seçmenden oy alırım. Çalışmalarım sırasında partizanlık yapmadım. Herkese eşit oranda hizmet götürdüm" diyor.