Siyaset Özbekistan ile 25 anlaşmaya imza

Özbekistan ile 25 anlaşmaya imza

01.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 bakanla Özbekistan’a çıkarma yaptı. Erdoğan ve Mirziyoyev, baş başa ve heyetler arası görüşmeleri ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı. Erdoğan, “Uzun yolculuğa bu anlaşmalarla çıkıyoruz” dedi

Özbekistan ile 25 anlaşmaya imza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Özbekistan arasında imzalanan 25 anlaşmaya ilişkin olarak, “Alt yapıyı güçlendirecek adımları atmış olduk. 25 anlaşma imzalandı. Bu masalarda böyle anlaşmalar imzalamamıştık. Artık iki ülke olarak bu uzun yolculuğa bu anlaşmalarla çıkıyoruz. Atacağımız çok adımlar var, yapılacak çok iş var” dedi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de “Seçimler başlıyor. Bu seçimlerin sonucu da bizim beklediğimiz gibi olacaktır. Büyük halk kendine uygun bir lider seçecektir ve kimi seçeceğinden şüphemiz yoktur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, 10 bakan ile geldiği Özbekistan’da, resmi temasları kapsamında dün Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından Köksaray’da resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Mirziyoyev, baş başa ve heyetler arası görüşmeleri ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın açıklaması yaptı.

Özbekistan ile 25 anlaşmaya imza

TÜRKİYE'YE BÜYÜK ROL

Son dönemde dışa açılma politikasıyla dikkati çeken Özbekistan ile 25 anlaşma imzalandı. Türkiye’nin yeni dönemde birçok alandaki yatırımlarda önemli rol almak istediği de kaydedildi. İki ülke arasında; “Kömür ve doğalgaz tesisi inşası”, “Taşkent Havaalanı’nın yeni terminali ve altyapısını geliştirilmesi”, “Taşkent’e ‘Türk İş Merkezi’ inşası”, “Ziraat Bankası merkez ofisi inşası”, “Devlet arşivleri arasında işbirliği”, “Belirlenen sahalarda MTA tarafından maden araması yapılabilmesi”, “İnanç turizminin geliştirilmesi”, “Emniyet güçlerinin eğitimi alanında”, “Göçmen işçilerin ve aile fertlerinin haklarının korunması”, “Suçla mücadele”, “Kara para, terörizmin finansmanı ve bağlantılı suçlar hakkında”, “İki ülke arasında suçluların iadesi” gibi dikkati çeken anlaşmalar imzalandı.

İnanç turizminin geliştirilmesi alanındaki anlaşma Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Din İşleri ve Devlet Turizmi Geliştirme İdaresi başkanı Aziz Abduhakimov arasında imzalanırken Erdoğan’ın, “Turizm işi de mi sana kaldı Ali Bey” diye takılması gülüşmelere yol açtı.

‘Memnuniyet verici’

Özbekistan’a konukseverliği nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, “Geçen yılki ziyarette ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Bütün konuları ele aldık. Bundan sonra ne yaparız bunları görüşme imkanı bulduk. Gündemdeki konuların ağırlığı net. Bölgesel ve küresel meselelerle ilgili görüşlerimizi paylaştık. Alt yapıyı güçlendirecek adımları atmış olduk. 25 maddeden oluşan anlaşmalar imzalandı. Bu masalarda böyle anlaşmalar imzalamamıştık. Artık iki ülke olarak bu uzun yolculuğa bu anlaşmalarla çıkıyoruz. Atacağımız çok adımlar var, yapılacak çok iş var. Çok sayıda anlaşma ile ahdi zemini güçlendirdik. Ekonomik ilişkilerin gelişme seyri memnuniyet vericidir” dedi.

Haberin Devamı

‘Hedef 5 milyar dolar’

Ticaret hacminin 2017’de yüzde 30 artışla 1,5 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Erdoğan, “Önümüzde 5 milyar dolar hedefi var. Zor gibi görünüyorsa da 33 milyon nüfuslu Özbekistan ile 81 milyonluk Türkiye için bu zor değil. Her iki taraf da bu irade ve altyapı var bunu başaracağız. Potansiyelin ben çok daha yüksek olduğuna inanıyorum. İş başa düşüyor. Girişimcilerimiz ne tür yatırımlar yapabilirler. Onlara heyecan verme gayretinde olacağız. Böylece de bu adımları atacağız” diye konuştu. Erdoğan, TİKA olarak 60 milyon dolarlık yatırım hedeflendiğini de söyledi.

‘Destek artacak’

Bölgenin barış bölgesi haline geldiğini söyleyen Erdoğan, “Özbekistan’ın komşuları ile ilişkileri bizleri de mutlu etmiştir. Turizm sektörü geliştirilmesine verilen destek artırılacak. Bizde ciddi bir Özbek nüfusu var. Kendi ana vatanlarına gelecekler, daha sık gelmek isteyecekler. Buhara başta olmak üzere Özbekistan’a gelen gençler de kaynağında bu ilmi tahsis etmiş olacaktır” dedi.

‘Tamamen yeni sayfa açılıyor’

Haberin Devamı

Mirziyoyev, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra Özbekistan’a ilk kez geldiğini ifade ederek, “Karşılıklı işbirliğinde tamamen yeni sayfa açılıyor demek doğru olacaktır. Dostum, kardeşim Erdoğan başkanlığındaki heyet ile samimi ve güven ortamında geçen görüşmemiz açık zengin içerikli ve verimli olmuştur. Tüm sektörlerde siyaset, ticaret, güvenlik, Afganistan dahil tüm konuları görüştük mutabakata vardık” dedi.

Özbekistan ile 25 anlaşmaya imza

10 bakanlı geniş heyet

Törende; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi konusunda olumlu karar aldıklarını da söyleyen Mirziyoyev, “Ticaret hacmi 2017’de yüzde 30 arttı. 1,5 milyar dolara çıktı. Bulunduğumuz senenin ilk çeyreğinde 400 milyon dolar. Bu rakamları 5 milyar dolara ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Sektör bazında büyük amaçlar bellidir” diye konuştu. Mirziyoyev, genel toplamı 3 milyar dolardan fazla olan projelerin hayata geçmesi için anlaşma yaptıklarını da kaydetti.

İnanç turizmine de vurgu yapan Mirziyoyev, “Havayollarının ortak çalışma konusu önemli. İnanç turizminin taliplisi çok. Büyük ve önemli yerlerimiz var, inanç turizmine yönelik. THY bu mart yılında itibaren seferler açtı. Sefer sayıları artırılması planları değerlendiriliyor. Otellere ihtiyacımız var. Bu konuda bir yol haritası belirledik” dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası terörü kınadıkları kaydede Mirziyoyev, “Güvenlik konularında sık sık başkanlarımızın bir araya gelmemiz gerekiyor. Kutsal dinimizle aynı seviyeye konulan bozguncu güçler ile anlaşamayız. tanıtma ve asıl İslam’ı aktarma konusunuda önemini ayrıca vurguladık. İslam dinini anlatan hakiki din adamları yetiştirme konusunda mutabıkız. Dünya çapında bir lider olan Erdoğan’a saygılarımı sunuyorum. Seçimler başlıyor. Bu seçimlerin sonucu da bizim beklediğimiz gibi olacaktır. Büyük halk kendine uygun bir lider seçecektir ve kimi seçeceğinden şüphemiz yoktur. Seçim sonuçları konusunda temenni bildirdik” diye konuştu.

Erdoğan, daha sonra Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından onuruna verilen resmi yemeğe katıldı.

Yazarlar