Siyaset ‘Özel güvenlik’ ilanı anayasaya aykırıdır

‘Özel güvenlik’ ilanı anayasaya aykırıdır

17.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Raporda, ‘Yasanın bu haliyle valilerin keyfi olarak özel güvenlik bölgesi ilan etmelerini engelleyen hiçbir kural bulunmamaktadır’ denildi

‘Özel güvenlik’ ilanı  anayasaya aykırıdır

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök başkanlığında, İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan oluşan heyet, Tunceli’de ilan edilen özel güvenlik bölgelerine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

Bölge halkının CHP heyetine söylediği “Vatandaşlarının can ve mal güvenliğinden birinci derecede sorumlu olması gereken valilik, bu alanları boşaltmadan önce buralarda yaşayanların mağduriyetlerini giderecek çözümler üretmeliydi” sözleri rapora yansıdı. Raporda, “Yasanın bu haliyle valilerin keyfi olarak özel güvenlik bölgesi ilan etmelerini engelleyen hiçbir kural bulunmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

‘Halk korku içinde’

Raporun sonuç bölümündeki tespitlerden bazıları şöyle:

Tunceli Valiliği’nin 14 bölgeyi özel güvenlik bölgesi ilan eden kararının dayanağı olan Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ile Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği çelişkili olup valiliğe geniş bir yetki verilmiştir. Bakanlar Kurulu ve TBMM’de dahi olmayan bu yetki ile son derece yetersiz olan bir karar alma süreciyle valilere temel hak ve hürriyetleri durdurma yetkisi veren bu karar anayasaya açıkça aykırıdır.

Haberin Devamı

Yöre halkı, terörden ve devletin baskısından bunalmıştır. Herkes Tunceli’de terör örgütlerinin silah bırakmasını, devletin Tunceli’ye bakış açısının değişmesini istemektedir. Halk, 1994 sürecinde yaşadığı sendromu üzerinden atamamış olup kaos, korku ve tedirginlik içindedir.

Valilik ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edilen bölgelerdeki vatandaşlardan 4 Ağustos 2015’e kadar köylerini boşaltmalarını istemiş; buna karşılık tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini sürdürecekleri alternatif alanlar göstermemiş; kararlarını köylülere imzalatmakla yetinmiştir.

Özel güvenlik bölgesi ilan edilen alanların tümü köylülerin tarımsal faaliyet yürüttüğü alanlardır. Bu alanlarda halen yaklaşık 20 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvan yetiştiricileri, yetkililere, “gidecekleri herhangi bir yer bulunmadığını” beyan ettiklerinde aldıkları cevap, “hayvanlarınızı satın ve bölgeyi terk edin” olmaktadır.

‘PKK kampları var’

Raporda, Tunceli Valisi Osman Kaymak ile Jandarma Bölge Komutanı Albay Atilla Tamer ile yapılan görüşmelerde, özel güvenlik bölgesi ilanına artan terör olaylarının gerekçe olduğunun belirtildiği yer aldı. Vali Kaymak, CHP heyetine, “Bölgelerde PKK’nın uzun yıllardan beri kampları bulunuyordu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Kalekol çevresi dikkat çekici’
Havadan ve karadan yapılan bombalamalar bölgedeki ormanlara büyük zararlar verecek, birçok bitki ve hayvanın yaşam alanları yok ederek, bu bölgedeki bitkisel ve hayvansal üretim faaliyeti tamamen bitecektir. İlde, son zamanlarda çıkan orman yangınları bir başka tedirginlik kaynağıdır. Tunceli’de bulunduğumuz sürede başta Kutudere olmak üzere Hozat ve birçok bölgede orman yangınları vardı ve vatandaşlar da bu yangınlara özellikle müdahale edilmediği yönünde ciddi bir algı oluşmuştu. Orman yangınlarının özellikle kalekol çevrelerinden başlaması dikkat çekicidir.