Siyaset ‘Parti kapatmaya karşıyım’

‘Parti kapatmaya karşıyım’

28.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

‘Parti kapatmaya karşıyım’

Davutoğlu, IŞİD, PKK ve DHKP-C’ye yönelik operasyonları “Herkes ayağını denk alsın” sözleriyle değerlendirdi. Davutoğlu şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

GÖRMEK İSTEMİYORUZ: (ABD İncirlik kullanma talebi) Türkiye’nin hassasiyetleri belli. Suriye’de bu şartlar devam ederse, DEAŞ’ı yok etsek yarın başka örgüt çıkabilir. Rejim zulmü sürdükçe, kesin çözüm olmaz. Türkiye’nin önemli meseleleri, gelen mültecilerin dolayısıyla ABD yapılan müzakerelerde ortak bir zemin oluşturmaya çalıştık. Hava koruma güvenli alan ortak bir yöne doğru bir mutabakat sağlandı. İncirlik üssü ve gerekli olan başka şartların oluştuğuna kanaat getirdik. Askerlerimiz arasında yapılacak görüşmeler. Bunlar kararlaştırılıp çalışmalara hemen başlanacak. Uçuşa yasak bölge eskiden beri savunuyoruz.

ESAD DÖNEMİ BİTTİ: (Beşar Esad’ın ordusunun zayıfladığından yakınması) Acziyeti ve itirafı. Son görüşmemiz, hala gözümün önündedir. Ordunuzu halkınızın karşısına çıkarmayın dedim. On binlerce askerin ölümüne milyonlarca vatandaşın göçüne neden oldu. Her halükarda bu ifade Esad döneminin bittiği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

DEDELERE TEŞEKKÜR: Gazi mahallesinde istismara sebebiyet verdiler. Cemevi dedeleri ile vali temastaydı. Bir cenaze merasiminde silah varsa Aleviliğe de Sünniliğe aykırıdır. Cemevi yetkililerinin, dedelerin soğukkanlı tutumuna da teşekkür ediyorum.

SİYASİ OLARAK KARŞIYIM: (HDP’nin kapatılması) İşin siyasi yönü bir de hukuki yönü. Siyasi yönü olarak söyleyeyim, siyasi hayatta parti kapatmasına karşıyım, Ak Parti’de karşıdır. 2011’de BDP, Meclis’ten çekilmemiş olsaydı anayasal düzenleme yapacaktık kapatmayı zorlaştıran. Hukuki yönde bakıldığında ise teröre destek gibi bir çerçeve de var. Hiçbir parti kapatılmasını siyasi olarak doğru görmem. Hukuki süreç olarak yürüyecek olan süreç ayrıdır, terörle bağını tespit edecek olan. Siyaseten tespiti ben yaptım. Yargı bağımsızdır görevini yapar, onlar takdir eder. Prensip olarak parti kapatmaya karşıyım. HDP ders çıkarması lazım.

KİŞİLER CEZALANDIRILMALI: Demirtaş ‘benim dememle silah bırakacaklar mı’ diyor. Ya sen söyle; mesafe koy, sözün geçmeyecekse İmralı’ya gitmeyi neden istiyorsun. Silahsızlanma olmazsa olmazdır. Halkı temsil edenler silahı da buna engel olarak görürler. Tavrını açık şekilde ortaya koymalılar. Kim terörü savunuyorsa kim teröre bulaşmışsa kişilerin cezalandırılmasını arzu ederiz.

Haberin Devamı

HDP’YE AĞIR İMA: (HDP’ye neden gitmedi?) HDP safını belirlesin, sonra bilgilendiririz. Terör mü Türkiye tarafı mı? Verdiğimiz bilgiyi nereye servis etme ihtimalleri var ondan emin olalım. Safını belirlesin, belirleme olmadan devletin kamu görevlileri öldürülürken sesi çıkmamış iken, illegal faaliyette iken, bu konuda bizim tutumumuz açık olur. Sen polisimizi, askerimizi öldürenleri savunursan sana gelmezler. Yanlıştır, kınıyorum, lanetliyorum diyeceksin.