Siyaset Partiler arası tape savaşları

Partiler arası tape savaşları

08.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, 4 eski bakanın yaptığı görüşmelere ilişkin tapelerin imhasının Yargıtay içtihatlarına göre suç olduğunu, Ak Parti kanadı ise imha edilmemesinin CMK 135’e suç olduğunu savundu

Partiler arası tape savaşları

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun, Ak Partili üyelerin oylarıyla Yüce Divan’a sevklerine gerek görmediği dört eski bakanın eş ve çocuklarıyla yaptıkları görüşmelere ilişkin dinleme kayıtlarını imha kararına ilişkin tartışma, “hukuk” savaşına dönüştü. Ak Parti kanadı, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 135. maddesini gerekçe göstererek, tapelerin imha edilmemesi halinde tüm komisyon üyelerinin 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini savunurken, CHP ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun içtihat niteliğindeki kararlarını anımsatarak, “Telefonun iki ucunda da şüpheli varsa burada CMK uygulanamaz” teziyle TBMM Başkanlığı ve Komisyon Başkanlığı’na başvurdu. İmha işleminin TBMM Başkanlığı’ndan gelecek yanıta göre gerçekleşeceği belirtiliyor.

İçtihatlara vurgu
Soruşturma komisyonun tapelerin imha edilmesi kararına MHP’nin ardından CHP’den de itiraz başvurusu geldi. İmha kararından vazgeçilmesi için önce CHP’nin savcı kökenli Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, ardından da CHP’li komisyon üyeleri, TBMM Başkanlığı ve Komisyon Başkanlığı’na başvuruda bulundu. Başvurularda, komisyon raporunun Genel Kurul’da görüşülüp karara bağlanmadan tapelerin imha edilmesinin TCK’da üst sınırı 7,5 yıl hapis olarak yaptırıma bağlanan, “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme (TCK 281. madde)” suçunu oluşturacağı vurgulanarak, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun içtihat kararları örnek gösterildi. Başvurularda Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun artık istikrar kazanan görüşüne göre, tanıklıktan çekilme hakkı olanlar arasındaki konuşmaların, her ikisi de suç şüphesi altında ise delil olarak kullanılabileceği vurgulanarak, “Tapelerin hukuk dışı bir dinleme sonucu yapıldığı kabul edilse bile, bu işlemi gerçekleştirenler hakkında yapılacak bir soruşturmada kullanılacak delillerin de ortadan kaldırılması sözkonusudur.”

‘Mühürlü zarf’ önerisi
Cihaner ise, TBMM Başkanlığı’na imha işlemine karşı mühürlü zarf önerisinde bulundu. Cihaner, başvurusunda, “Mühürlü bir zarf içerisinde muhafazası gibi, hem kötüye kullanmanın önüne geçen hem de geri dönüşü mümkün tedbirler alınabilir” dedi.
Soruşturma Komisyonu Başkanvekili Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise, CHP’lilerin iddiasının aksine, hukuksuz delillerin imha edilmemesinin tüm komisyon üyeleri açısından suç oluşturacağını savundu. TCK’nın 138. maddesini anımsatan Tunç, bu maddede belli sürede yok edilmesi gereken delilleri yok etmeyenlere 1 yıldan 2 yıla kadar hapis öngörüldüğünü, ağırlaştırılmış haliyle bunun cezasının 4 yıla kadar çıktığını vurguladı. Tunç, imha zamanının Komisyon Başkanı’nın takdirinde olduğunu belirtirken, Ak Parti kurmayları imha için TBMM Başkanlığı’nın muhalefetin başvurularına yanıt vermesinin bekleneceğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Tape imhasında bulunmayız’
CHP’li Soruşturma Komisyon üyeleri Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Osman Korutürk ve Emre Köprülü, başvuruları öncesi TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında ise, uyarılarına rağmen imha işlemi gerçekleşmesi halinde konuyu suçduyurusu yoluyla yargıya taşıyacaklarını vurguladı. CHP’li üyeler, bir soru üzerine, Köylü davet etse bile, “suç” oluşturacak imha işleminin gerçekleştirilmesine tanıklık etmeyeceklerini de ifade etti.
Fotoğraf: MUSTAFA İSTEMİ