Siyaset Peşlerine düşülmeyecek

Peşlerine düşülmeyecek

22.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti içinde eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan oylamalarında beklenilenin üzerinde fire yaşanmasının nedenleri analiz edilirken, yapılan değerlendirmelerde milletvekillerinin 4 oylamadaki tutumlarıyla kritik mesajlar verdiği ifade ediliyor.

Peşlerine düşülmeyecek

Parti kulislerinde oylama sonuçlarına ve bu sonuçlarla verilen mesajlara ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:

Haberin Devamı

ESKİ BAKANLAR EKTİĞİNİ BİÇTİ:
Eski bakanların grupla ilişkileri genel olarak zayıftı. Grup kendisiyle ilişkileri kopuk olan, milletvekillerinin talep ve görüşlerini dikkate almayan bakanlara genelde tavır geliştirir ve bu tavrını bugüne kadar çeşitli zamanlarda göstermiştir. Kabine revizyonlarında sürpriz olarak görevden uzaklaştırılan isimler buna örnektir. Bu çerçevede eski bakanlar bir anlamda Yüce Divan oylamalarında ektiklerini biçtiler. Grubun tavrı bakanlar arasında farklılık gösterdi. Özellikle Egemen Bağış’ın oylamasında yaşanan firenin büyük olması, genel tutumlarının yanı sıra eski bakanların kişisel tavırlarının da milletvekillerince ayrıca değerlendirdiğinin göstergesi oldu. Bağış’ın oylamasında ‘hakara-makara’ ifadesinin yanı sıra, Zafer Çağlayan hakkındaki oylamada oy zarfını kutuya atış tarzının yarattığı antipati de etkili oldu.

MEVCUT BAKANLARA GÖZDAĞI VERDİLER:
Oylamalardan çıkan sonuç, mevcut kabine üyelerine de bir anlamda “Milletvekillerinin taleplerini görmezden gelmeyin, grup ile ilişkilerinizi sıkı tutun” uyarısı oldu.

TEŞKİLAT YAPISINA TEPKİ GÖSTERDİLER:
Milletvekilleri seçim stresinin yanı sıra kongre sürecinin sıkıntısını da yaşıyor. Pek çok yerde milletvekillerine danışılmadan teşkilatlarda yapılanmalara gidildi. Ayrıca bakanlıklarca gerçekleştirilen atamalarda, bürokratik operasyonlarda milletvekillerinin görüşü alınmadığı gibi vekiller kendi illerindeki değişiklikleri en son öğrenen isimler oluyor. Yüce Divan oylamaları bu konularda rahatsızlığı olan milletvekillerinin tepkilerini yansıtabilecekleri bir zemin de oluşturdu.

3 DÖNEMLERİN GÜÇ GÖSTERİSİ:
Oylama sonuçlarında üç dönem engeli nedeniyle yeniden aday olamayacak bazı milletvekillerinin de etkisi oldu.

RÜŞVET İDDİASINA TAHAMMÜL KALMADI:
AK Parti grubunda çok sayıda milletvekili 17 Aralık soruşturmalarından bu yana sürekli kendilerine yönelik “hırsızlık, yolsuzluk” suçlamalarına muhatap olmaktan bunaldı. Haksız yere sürekli seçim bölgelerinde ve Mecliste hakaretlere hatta küfürlere hedef olmalarına yol açan olaylara neden olduklarını düşünen milletvekilleri, bundan böyle özellikle de seçim arifesinde yolsuzluk ve rüşvet iddialarına tahammüllerinin kalmadığının göstergesi olarak bu tavrı geliştirdi.

OLAYI BÜYÜTÜRSEK KANGREN OLUR:
AK Parti içinde oylama sonuçlarına ilişkin bu değerlendirmeler yapılırken, AK Parti kurmay kadrosu ise, Yüce Divan oylamalarında yaşanan fire kazasını çok fazla büyütmeme eğiliminde. Konuya ilişkin Milliyet’e konuşan bir AK Parti kurmayı, “Beklentilerimizin üzerinde fire yaşadık. Ancak yaşadığımız bu küçük hasarı bu işin peşine düşüp de büyütürsek sorunu kendi elimizde kangren haline getirmiş oluruz. Seçimlere 3 ay kala hesap sormanın bir anlamı olmadığı gibi, muhalefete de bu zevki tattırmayız” değerlendirmesini yaptı.