Siyaset Prof. Dr. Haberal'ın çarpraz sorgusu tamamlandı

Prof. Dr. Haberal'ın çarpraz sorgusu tamamlandı

06.04.2010 - 17:22 | Son Güncellenme:

.

Prof. Dr. Haberalın çarpraz sorgusu tamamlandı

İkinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın dün başlanan çapraz sorgusu tamamlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada video konferans sistemiyle hastanedeki odasından çapraz sorgusu yapılan Haberal’a, üye hakim Hasan Hüseyin Özese, "Eski başbakan yardımcılarından Hüsamettin Özkan’ı ne zamandan beri tanıyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Özkan’ı milletvekili olduğundan beri tanıdığını belirten Haberal, daha sonra Başbakan Yardımcısı olduğu zaman da yakın arkadaş oldukları kaydetti.

Kanal B’nin kuruluş amacı sorulan Haberal, Başkent Üniversitesinin çok sayıda fakültesinin bulunduğunu, bunlardan birinin de İletişim Fakültesi olduğunu belirterek, buradaki amaçlarının da insanların bildiklerini topluma doğru bir şekilde aktarmak olduğunu kaydetti.

Hakim Özese’nin sorularını tamamlamasının ardından diğer üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu da Haberal’a sorularını yöneltti.

Haşıloğlu’nun, İlker Güven, Erol Manisalı, Mahir Aktar ve Taner Aktar’ı tanıyıp tanımadığı yolundaki sorusuna bu kişileri tanımadığını ifade eden Prof.

Dr. Haberal, Doğu Perinçek’i tanıyıp tanımadığını ayrıntılı bir şekilde cevaplamasının istenmesi üzerine de "Perinçek’i önceden basından tanıyordum.

Daha sonra bir gün Kanal B’de yayınlanan bir programa katılmıştı, orada karşılaştım. Birkaç kere de Milli Egemenlik Hareketi toplantısına katılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak saygı duyduğum bir insan, zaten kendi görüşleri de ortadadır, detaylı olarak tanımıyorum" şeklinde cevap verdi.

Hakim Haşıloğlu’nun, "Patalya Otel’de düzenlenen toplantılarda orduyla alakalı tasarrufta bulunma gibi bir görüşünüz oldu mu" sorusuna Haberal, böyle bir konunun kesinlikle gündeme gelmediğini, hiçbir toplantıda da orduyla ilgili bir konunun geçmediğini anlattı.

Düzenlenen toplantılar sonucunda deklare edilecek parti içinde Hurşit Tolon’la ilgili herhangi bir görevin belirlenip belirlenmediği şeklindeki soruya, Tolon’un Milli Egemenlik Heraketi ve Diyalog Grubu toplantılarına katıldığını dile getirerek, ortada henüz bir partinin olmadığını sadece parti düşüncesinin tartışıldığını aktardı.

Haberal, üye hakim Haşıloğlu’nun, aramalar sırasında ele geçirildiği öne sürülen 893 numaralı dijital aygıtta "Ergenekon bilgilendirme dosyası vardı.

Bunu kim hazırladı" sorusuna "Böyle bir dosyayı hatırlamıyorum. Benim bilgim yok" dedi.

Türkiyem Topluluğu hakkında ne bildiği sorusuna Mehmet Haberal, Milli Egemenlik Hareketi dönemine geçildiği zaman Türkiye’de çeşitli grupların faaliyet yürüttüğünü anlatarak, Türkiyem Topluluğu ile de bu toplantılarda fikir alışverişi olduğunu ancak bunun sonunda herhangi bir organizasyonun yapılmadığını ifade etti.

Haberal’ın çapraz sorgusunun tamamlamasının ardından avukatı Bilal Bayraktar savunma yapmaya başladı.