Siyaset Programı kısa yolu uzun

Programı kısa yolu uzun

21.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Programı kısa yolu uzun

Programı kısa yolu uzun


Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na veren Komünist parti'nin programı sadece 6 satır


       Sosyalist İktidar Partisi'nden (SİP) ayrılan 30 üyenin kurduğu Komünist Parti (KP) 6 satırlık programıyla cumhuriyet tarihinin "en kısa programına sahip partisi" unvanını da aldı.
       KP Genel Başkanı Yalçın Cerit, partilerinin kapatılması durumunda "Türkiye'nin antidemokratikliğini tescil ettirmek için" AİHM'ye gideceklerini belirtti.
       Cerit, parti programının "kısalığı"yla ilgili olarak "Biz SİP'liyiz. SİP'in programıyla paralel programımız var. Biz 30 SİP'li olarak komünist parti kurulması yasağını delmek için partiyi kurduk" diye konuştu.

       AİHM'ye gideriz
       SİP Genel Başkanı Aydemir Günel de Türkiye'nin KP'ye gereksinimi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
       "KP'nin amacı Türkiye'de ve Avrupa'da siyasal bir kamuoyu oluşturmaktır. Siyasal kamuoyu oluştuktan sonra olayın hukuki boyutunu da rahatlıkla atlatacağımıza inanıyorum. Şayet kapatılma gerçekleşirse AİHM'ye başvuracağız. İnanıyorum ki AİHM'den olumlu sonuç alırız."

       İşte programları
       Parti programında KP'nin amacı "kısaca" şöyle anlatılıyor:
       "KP, Türkiye'de ve dünyada sosyalizmin kurulmasını amaçlar. Bu amaca giden yolun işçi sınıfının siyasal mücadelesinden ve KP iktidarından geçtiğini savunur. KP kendisine dünyada ve Türkiye'de işçi sınıfı mücadelelerinin ve sosyalist mücadele ve iktidar deneyimlerinin mirasçısı sayar. Bu mirastan hareketle ve bilimsel sosyalist teorinin ışığında sınıfsız ve sömürüsüz bir toplumu yaratılmasını nihai amaç edinir."

Komünist Parti'nin Kurucular Listesi

       Ömer Yalçın Cerit (Genel Başkan, eski TİP Başkanlar Kurulu üyesi, SİP MYK Üyesi), Bilgütay Hakkı Durna (Avukat), Ercüment Tahir İçil (DİSK Bank - Sen Eski Onur Kurulu Başkanı), Recep Adıgüzel (İşçi), Ali Ferruh Erkan Azertürk (İşçi), Sadık Albayrak (Yazar), Turhan Karademir (Emekli öğretmen), Ahmet Özok (Emekli, Eski TKP Yöneticisi), Mehmet Cavit Şarman (DİSK Eski Genel Başkan Danışmanı), Ahmet Şükrü Ünal (Eski TKP Yöneticisi), İlhan Akalın (Yazar), Emir Babakuş (Limter - İş Eski Genel Başkanı), Yılmaz Gündoğdu (Emekli), Meral Aydemir (İşçi), Ömer Faruk Kayaoğlu (İşçi), Mehmet Sargın (Eski TKP Yöneticisi), Mehmet Bozkurt (Eski TSİP Üyesi), Tahsin Özer (İşçi), Seyit Mehmet Yalçın (İşçi), Salman Erdem (Emekli), Necla Çelik (Sendikacı), Gönül Duman (Sendikacı), Seyit Sağlam (İşçi), Ali Çiftçi (İşçi), Binali Demir (İşçi), Fatma Açıl (İşçi), Gülsabah Azertürk (İşçi), Vedat Açıl (İşçi), Mehmet Bozkurt (Yazar), Avni Erakalın (TİP Kurucu Genel Başkanı)

       Türkiye tartışma partisi
       ERSAN ATAR Ankara
       Kuruluş dilekçesini önceki gün İçişleri Bakanlığı'na veren KP, AB'ye giriş için Anayasa ve yasalarında birtakım değişiklikler yapmaya hazırlanan Türkiye için yeni bir tartışma sürecini başlatıyor.
       Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin (TBKP) kapatılma gerekçelerinden en önemlisini, partinin isminde "komünist" sözcüğünün yer alması oluşturdu. Ancak AİHM Türkiye'yi bu kapatma kararı nedeniyle tazminata mahkum etti.
       Türkiye'nin AB'ye tam üyelik aşamasında Anayasa ve yasalarda değişiklik yaparak Avrupa mevzuatına uygun değişikliklere gitmesi durumunda Siyasi Partiler Yasası'nın "kullanılamayacak parti isimlerini" sıralayan 96. maddesini değiştirmesi gündeme gelecek.
       Bu değişikliğin yapılması durumunda yeni kurulan KP hakkında, ismindeki "komünist" sözcüğünden dolayı kapatma davası açılamayacak. Davanın açılması nedeniyle yargılama sürecinin tartışmalı geçmesi bekleniyor.

       TBKP neden kapandı?
       Anayasa Mahkemesi, TBKP'nin kapatılmasının gerekçelerinden birini de ismindeki "komünist" sözcüğüne dayandırmış ve gerekçeli kararının ilgili bölümünde şu tespitlerde bulundu:
       * Anayasa'da 'komünist adıyla parti kurulmasını açıkça yasaklayan bir kural bulunmamasına karşın Siyasi Partiler Yasası'nın 96. maddesinin son fıkrası bu adla parti kurulmasına engeldir. Fıkra yalnızca doğrudan komünist adıyla parti kurulmasını değil, aynı anlama gelen adlarla parti kurulmasını ya da parti adında bu sözcüklerin geçmesini de yasaklamıştır.
       * Davalı partinin adında komünist sözcüğü bulunduğuna göre, 96. maddenin son fıkrasına aykırılık açıktır.
       * Siyasi Partiler Yasası, komünist adının kullanılmasını sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlamak konusundan bağımsız olarak düzenlenmiştir.