Siyaset 'PYD/YPG’nin olduğu her yer hedeftir'

'PYD/YPG’nin olduğu her yer hedeftir'

23.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verdiği silahlarla 30 bin kişilik bir orduyu donatabileceğini söyledi.

PYD/YPG’nin olduğu  her yer hedeftir

Canikli, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuya ilişkin şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Söylem olarak, ‘YPG unsurlarını arazide PKK’dan ayırdıkları ve o şekilde muamele ettikleri ve o anlamda Türkiye’ye yönelik oradan bir tehdit söz konusu olmayacağı’ şeklinde güvence vermeye çalışıyorlar. Ama bunun da hiçbir şekilde geçerliliğinin olmadığını biz tespit ediyoruz. Şu ana kadar DAEŞ ile mücadele konseptinin de çok ötesinde bu yapıya ciddi bir silah desteği sağlanmış ve halen sağlanmaya devam edilmektedir. Görüşmelerimizde, ‘bu silahların önemli bir bölümünün YPG’ye değil, kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla aktardıklarını, gönderdiklerini’ ifade etmişlerdir. Biz de bunun üzerine, gönderilen silahların ve mühimmatın, araç gereçlerin en az 25-30 bin kişilik bir orduyu teçhiz edebileceğini bildirdik. ABD’nin Suriye’de resmi olarak 500 kişilik askeri varlığının olduğunu biliyoruz. Onların bir generalinin bir toplatıda 4 bin sayısını zikretmesi söz konusu. Geldiğimiz nokta itibarıyla aktarılan silahların, ‘DAEŞ ile mücadele ya da kendi ihtiyaçları’ çerçevesindeki açıklamaları kesinlikle bu silahlanmayı izah edemiyor.”

Haberin Devamı

Suriye’deki krizin önemli bir ayağının da Afrin’deki gelişmeler olduğunu belirten Canikli, “PKK/PYD/YPG’nin olduğu her yer, teröristlerin bulunduğu her yer Türkiye açısından bir tehdittir ve aynı zamanda bir hedeftir. Bu kapsamda uluslararası hukuktan doğan müdahale hakkımızı kullanacağımızdan ve kullanacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu. Canikli, Rusya’dan S-400 füze alımıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Aciliyet arz eden hava savunma sistemi ihtiyacımızın bir an evvel karşılanması maksadıyla Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava savunma sistemleri tedariki için sözleşme imzalanmış, avans ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu satış işlemi sonuçlandırılmış, yani bu iş tamamlanmıştır. Bundan sonra ödemelerle ilgili detaylar görüşülüyor. Bir adedi opsiyon olmak üzere iki adet S-400 sistemi sözleşme kapsamında tedarik edilecektir. İlk sistemin teslimatının 2019’da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu sistemler teslim alındığında ülkemiz önemli bir hava savunma yeteneği kazanmış olacaktır.

Haberin Devamı

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Canikli, “Gündemde bedelli askerlik söz konusu değil” dedi. “NATO üyesi olarak kalmaya devam edeceğiz” diyen Canikli, tatbikatta yaşanan skandal uygulamanın bilinçli olarak yapılıp yapılmadığını konusunda bakanlığının da çalışma başlattığını söyledi.

‘Kontrol bizde olacak’

Türkiye’nin eş zamanlı olarak üç ayrı füze sistemiyle iglili görüşme yürüttüğünü dile getiren Canikli, “Bir taraftan S400’leri satın alıyoruz, bir taraftan EUROSAM ile yine aynı fonksiyona sahip sistemleri birlikte geliştirmek için çalışma başlattık. Patriotlarla ilgili ABD’ye teklifimiz var. Ayrıca Türkiye tamamen kendi milli imkanlarıyla geliştireceği bir platformun, hattın çalışmasını başlattı” dedi. Canikli, S-400 füzelerinin kontrolünün ve kurulacağı yerlerin seçiminin tamamen Türkiye’de olacağını söyledi.