Siyaset Rektörlerden sert çıkış

Rektörlerden sert çıkış

21.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hükümetin hazırladığı yasa önerisine tepki gösteren Rektörler Komitesiyaptığı açıklamada, "Üniversitelere politika sokulacak' uyarısında bulundu

Rektörlerden sert çıkış

REKTÖRLER RP ve DYP Grup Başkanvekilleri'nin hazırladığı ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen YÖK Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa önerisine sert tepki gösterdi.
Daha önce laiklik ve Susurluk olayı konusunda kamuoyuna görüşlerini açıklayan Rektörler Komitesi, dünkü toplantısında söz konusu yasa değişikliğini görüştü. Toplantının ardından 61 rektörün imzaladığı bildiriyi okuyan YÖK Başkanı Kemal Gürüz, "Üniversitelere politikayı sokacaklar" dedi. Üniversitelerin toplumun gerçeği olduğunu belirten Gürüz şunları kaydetti:
"Böylesine önemli bir kurumsal yapı ve Atatürk Cumhuriyeti'nin kalesi olan üniversitelerle ilgili yasa değişikliklerinin, üniversitelerin görüşü alınmaksızın alelacele TBMM komisyonlarının gündemine getirilmesinin demokratik olmadığını ve geleneklere de uygun olmadığını da belirtiriz."
Rektörler Komitesi'nin bildirisi şöyle:
"Bağımsız yargı, çağdaş ve hür üniversite ile özgür basın demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarıdır. Yargı ve basın üzerinde yaratılmak istenen baskıların arkasından, üniversitelerimiz üzerinde yoğunlaşan bazı girişimlerden ciddi şekilde endişe etmekteyiz.
Toplumun ve üniversitelerin beklentisi daha çağdaş, daha demokratik, özgür ve özerk üniversite iken, üniversiteleri ve bilimi siyasi iktidara bağımlı kılacak, üniversitelere politikayı sokacak, çağdaş üniversite yönündeki gelişmeleri engelleyecek bir yasa değişikliğinin, üniversitelerde ve toplumumuzda çok ciddi huzursuzluklara yol açacağını ve giderilmesi mümkün olmayan zararlar yaratacağını tüm ulusumuza duyurmayı bir görev biliyoruz."
Gürüz, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gürüz "Yasa değişikliği, bir intikam alma mı" sorusuna, "Onu, hazırlayanlar bilir" karşılığını verdi. Gürüz, "Tepkinizi başka şekillerde de dile getirmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "Türk üniversiteleri, tepkilerini Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin üniversitelerine yakışan bir şekilde dile getirirler" diye yahıtladı.

Gürüz, Meclis'in ve hükümetin yasaları çıkarma görevi ve bunları uygulama mükellefiyetleri bulunduğunu belirterek "Üniversiteler yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olma iddiasında değillerdir. Ama üniversitelerimiz alelade kuruluşlar da değildirler" dedi.
Yasa teklifinin kamuoyunda tartışmaya açılmadığını ve Bakanlar Kurulu'nun gündemine dahi gelmediğini kaydeden Gürüz, bu tip yasaların kamuoyunda üniversitelerin de görüşü alınarak tartışılması gerektiğini vurguladı.

Rektörler TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'yi ziyaret ederek Hükümet'in YÖK Yasası'nda yapmak istediği değişikliğe karşı olduklarını belirterek bir bildiri sundu.
Kalemli, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, YÖK Yasası'nda yapılmak istenen değişikliğin sonunda TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini hatırlatarak rektörlere siyasi parti gruplarının temsilcileriyle görüşmelerini önerdiğini söyledi.

DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül'se, YÖK yasa önerisinin "Tepki yasası olmadığını" savunarak "Amacımız hantal yapıdaki YÖK'ün daha dinamik bir yapıya kavuşturulmasıdır" dedi.
Gönül, dünkü basın toplantısında, söz konusu yasa önerisiyle ilgili sorularını yanıtladı. Gönül önerinin Genel Kurul'da görüşülürken muhalefetin "haklı ve doğru" eleştirilerinden faydalanılması gerektiğini belirtince basın mensuplarının, "Siz imzanız olan öneriden rahatsızlık mı duyuyorsunuz?" sorusuyla karşılaştı. Gönül, soruya "Hayır, sadece muhalefetin olumlu katkılarından faydalanacağımızı söyledim" diye yanıt verdi.