Siyaset ‘Rektörü, mütevelli heyetleri seçmeli’

‘Rektörü, mütevelli heyetleri seçmeli’

06.09.2008 - 01:11 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Rektörlerin son aşamada cumhurbaşkanı tarafından atanması doğru değil” yönündeki açıklaması üzerine 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

‘Rektörü, mütevelli heyetleri seçmeli’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın yakın çevresine anlattığı yeni sisteme göre; rektör atamasında cumhurbaşkanı devreden çıkarılacak, rektör belirleme ve atama süreci “heyetler” tarafından gerçekleştirilecek.
Rektör atamaları konusunda eleştirilen Cumhurbaşkanı Gül, rektör atama sistemine cumhurbaşkanının karışmaması gerektiğini belirterek, Hükümete ve Meclis’e şu çağrıda bulunmuştu:
“Rektörlerin seçimi veya tayini ile ilgili yeni usul olması lazım. Bunlarda siyasi yarış gibi seçim olmaması lazım. Yeni sistemin getirilmesini, cumhurbaşkanının hiç bu işe karışmamasını arzu ediyorum.”
Edinilen bilgiye göre; Özcan, “yakın çevresine rektör atama sürecinin” değiştirileceği yönünde sinyaller verdi. Rektör belirleme ve atama sürecinde mütevelli heyetlerin söz sahibi olacağı bir sistemin planlandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanını devreden çıkaracak yeni sistemle ilgili kanun taslağı yazımı çalışmalarına kısa süre içerisinde başlanacağı kaydedildi. 

Üç seçenek var
Özcan’ın aklında yeni rektör seçimiyle ilgili üç plan bulunuyor. Kısa süre içerisinde seçeneklerden birisinin kesinlik kazanacağı üç plan şöyle:
“İlki rektörün üniversitede oluşturulacak mütevelli heyet tarafından seçilmesi, ikincisi YÖK bünyesinde oluşturulacak bir kurul tarafından üniversitenin aday göstereceği isimlerden birisinin rektör olarak atanması, üçüncüsü ise içerisinde sanayici ve işadamları, sivil toplum örgütlerinin bulunduğu geniş bir Üst Kurul oluşturularak adaylar arasından rektörün seçilmesi.”