Siyaset Renkler savaşı

Renkler savaşı

19.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP 34. Olağan Kurultayı’nın ilk gününde geçerli oyların tamamını alarak genel başkan seçilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partiyi 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçime hazırlayacak Parti Meclisi’ni belirlemek için önceki akşam başladığı çalışmasını dün öğle saatlerine kadar sürdürdü

Renkler savaşı

Kurultayın ikinci gününde, Kılıçdaroğlu’nun, çarşaf listeyle girilen seçimde kimlerin seçilmesini istediğini göstermek için hazırladığı beyaz renkli 98+12 kişilik anahtar listesinin salona gelmesinden kısa süre sonra, 60 kişilik PM’ye, 98+12 kişilik listeden kimlerin seçilmesi gerektiğini işaret eden ancak Kılıçdaroğlu tarafından sahiplenilmeyen sarı renkli “anahtarın anahtarı” listesi geldi. Kulislerde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak tarafından hazırlandığı konuşulsa da Toprak tarafından da sahiplenilmeyen “Demokrasi ve Değişim” adı verilen listenin “CHP Genel Merkezi’nin iradesini yansıttığı” bilgisi delegelere aktarıldı. Daraltılmış listede, Toprak’ın PM’de olmasını istemediği Gürsel Tekin’in de yer alması dikkati çekti.

Herkese danıştı
Kılıçdaroğlu, önceki gün genel başkan seçilmesinin ardından sabahın ilk ışıklarına kadar “anahtar liste” üzerinde çalışmayı sürdürdü. Toprak, Tekin ve bazı MYK üyeleriyle ayrı ayrı görüşmeler yapan Kılıçdaroğu, aralarında İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli’nin bulunduğu yaklaşık 15 il başkanıyla görüşerek, yeni PM’de görmek istedikleri isimleri sordu. Kılıçdaroğlu’nun örgütün talep ettiği yaklaşık 10 isme anahtar listesinde yer verdiği ifade edildi.
Sabah saatlerinde 98+12 kişilik anahtar listesini hazırlayan Kılıçdaroğlu, dün yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
“Esas irade kurultayımızdan çıkacak iradedir. O nedenle, PM’ye aday olan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ederek, ben yine örgüte, il başkanlarımıza, milletvekillerimize, kadın ve gençlik kollarımıza danışarak, onların görüşünü alarak 100 kişilik bir anahtar liste yaptım. Delege arkadaşlarımız bu 100 kişiden kimi PM’ye seçerse, o PM üyesi olacak ve ben o arkadaşlarımla çalışacağım.”

Mutlaka istediği isimler
Kılıçdaroğlu’nun görüştüğü il başkanlarına mutlaka listede olmasını isimlerden bazılarını ilettiği belirtildi. Çarşaf listeyle yapılan seçimde, CHP liderinin Sencer Ayata, Burhan Şenatalar, Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak gibi isimlerin üzerinin çizilmesini istemediği kulislere yansıdı. Kılıçdaroğlu’nun parti içerisinde yeni bölünmeleri engellemek için özel ricalarda bulunduğu dile getirildi. Kılıçdaroğlu’nun listesinde toplam 38 milletvekili yer aldı.
Kılıçdaroğlu’nun beyaz renkli 98+12 kişilik listesi salona ancak akşam 17.00 sıralarında gönderildi. Ancak kısa süre sonra, Genel Başkan Yardımcısı Toprak’ın 52+8 kişilik mini bir anahtar liste yaptığı ve delegelere sunduğu iddiası kulislere yansıdı. Ancak Toprak, iddiaları yalanladı.
Listeler üzerinde çalışmalar sürerken, Önder Sav tarafından hazırladığı belirtilen “Örgütün Listesi” başlıklı Mavi Liste salona dağıtıldı.

Geniş listede renkli isimler
Kılıçdaroğlu’nun 98+12 kişilik geniş listesinde, 38 milletvekilinin ismi yer aldı. Bu isimler şöyle: “Levent Gök, Gökhan Günaydın. Hurşit Güneş, Emrehan Halıcı, Sena Kaleli, Adnan Keskin, Haluk Koç, Ali İhsan Köktürk, Bülent Kuşoğlu, Sedef Küçük, Faruk Loğoğlu, Umut Oran, Kadir Gökmen Öğüt, Durdu Özbolat, Hasan Ören, İhsan Özkes, Engin Özkoç, Faik Öztrak, Ali Rıza Öztürk, Şafak Pavey, Mehmet Ali Susam, Mehmet Şeker, Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Candan Yüceer, Aladdin Yüksel, Veli Ağbaba, Engin Altay, Uğur Bayraktutan, Gülsün Bilgehan, Volkan Canalioğlu, Aytun Çıray, Turgut Dibek, Mevlüt Dudu, Aykan Erdemir.”
Listede Önder Sav’a yakınlığıyla bilinen eski milletvekili Tekin Bingöl’ün isminin bulunması dikkati çekerken, Deniz Baykal’ın yanında yer alan hiçbir ismin olmaması gözlerden kaçmadı. Ancak, BYKP listesinde Baykal’a yakınlığıyla bilinen Nur Serter yer aldı.
Kılıçdaroğlu’nun geniş listesinde Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, sanatçı Faruk Demir’in yanı sıra, işadamı Mehmet Necati Yağcı ile İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük’ün eşi İstanbul Milletvekili Sedef Küçük de yer aldı. Listenin en genç isimler ise 1990 doğumlu Seynur Yıldırım, gençlik kotasından 1986 doğumlu Umut Akdoğan oldu.

Şu isimler sarı listede yer almadı
Beyaz listede yer almasına karşın daraltılmış, anahtarın anahtarı sarı listede genel başkan yardımcıları Zeki Gündüz ve Ayten Kayalıoğlu, eski bakan Ercan Karakaş, milletvekilleri Ali İhsan Köktürk, Sedef Küçük, Kadir Gökmen Öğüt, Hasan Ören, Durdu Özbolat, Engin Özkoç, Mehmet Ali Susam, Mehmet Şeker, Uğur Bayraktutan, Turgut Dibek, Mevlüt Dudu ve Aykan Erdemir yer almadı.

Sarı Liste’deki isimler
Sarı Listede eski bakanlardan Murat Karayalçın ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Halit Toraman, PM üyesi sosyolog Muhammed Çakmak, eski Kadın Kolları Başkanı Zuhal Samlı, eski KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, Gürsel Tekin’e yakınlığıyla bilinen Cumhuriyet Halk Evleri’nin Genel Başkan Yardımcısı Kutsiye Benan Baykal ve Aytun Çıray yer aldı.
Eski Genel Sekreter Sav tarafından yapıldığı belirtilen ‘Mavi Liste’de ise Kılıçdaroğlu’nun listesinde de yer alan Ercan Karakaş, Adnan Keskin, Umut Oran, Durdu Özbolat, Ali Rıza Öztürk, Gülsün Bilgehan yer aldı. Listede ayrıca Mehmet Faraç, Berhan Şimşek, Örsan Öymen, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve eski bakanlardan Yüksel Çakmur, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Mesut Değer, Didem Engin gibi isimler yer aldı.

Kart, Tanal, Toprak, Batum yok
Kılıçdaroğlu, delegasyona sunduğu 98 kişilik anahtar listesinde aralarında Süheyl Batum, Atilla Kart, Osman Korutürk, Binnaz Toprak, Atilla Sav, Hüseyin Pazarcı, İzzet Çetin, İsa Gök, Mesut Değer gibi isimlerin bulunduğu ve geçmiş dönemde etkin olan bugünkü PM’den toplam 36 üyeye yer vermedi. Kılıçdaroğlu’nun mevcut PM üyesi listesinde yer vermediği 36 isim şöyle:
“Atila Emek, Yaşar Ağyüz, Önay Alpago, Ali Arslan, Mevlüt Aslanoğlu, Ufuk Ataç, Deniz Pınar Atılgan, Süheyl Batum, İzzet Çetin, Doğa Çiğdemoğlu, Osman Coşkunoğlu, Mesut Değer, Didem Engin, Haluk Eyidoğan, Levent Eyipişiren, İsa Gök, Turhan İçli, Osman Kaptan, Atilla Kart, Sema Kendirci, Osman Korutürk, Aylin Nazlıaka, Ensar Öğüt, Melda Onur, Ramazan Kerim Özkan, Mehmet Ali Özpolat, Hüseyin Pazarcı, Atilla Sav, Vahap Seçer, Hüseyin Sezgin, Mahmut Tanal, Binnaz Toprak, Faik Tunay, Rıza Yalçınkaya, Sacid Yıldız ve Ayşe Ataç Yılmaz.”

Güler sarı listeyi deldi
60 kişilik PM listesinin 8’i Bilim, Yönetim, Kültür Platformu (BYKP) üyesi olacak. Kılıçdaroğlu’nun belirlediği 12 kişinin arasından 8’i BYKP listesinden PM’ye girdi.
En fazla oyu Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu 941 oy ile aldı. Feyzioğlu’nu sırasıyla İzmir milletvekilleri Oğuz Oyan (914), Hülya Güven (874), Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata (864), Gaye Usluer (813), Burhan Şenatalar (752), Birgül Ayman Güler (750) ve Seyhan Erdoğdu (730) izledi. Bu isimler arasında “Sarı Liste”de yer almayan Birgül Ayman Güler listeyi delerek ikinci dönem PM’ye girdi.
Sarı Liste’de yer alan Ayata’nın yakın çalışma arkadaşlarından Mehmet Karlı ise 719 oy alarak 21 oy farkla PM’ye girme fırsatını kaçırdı. Nur Serter (601), Gürbüz Evren (549) ve Fethi Açıkel (473) de PM’ye giremedi. BYKP’ya giren Şenatalar, Usluer ve Feyzioğlu ilk kez PM listesine girdi.

Haberin Devamı

Renkler savaşı

Yönetim kulisleri
Kılıçdaroğlu’nun PM’ye seçilecek isimler arasından belirleyeceği MYK’sında Keskin’in “2 numara” olarak değerlendirilen “Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı”na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Samsun Milletvekili Haluk Koç’un da Parti Sözcüsü olması bekleniyor. Sencer Ayata ve Faruk Loğoğlu’nun MYK’daki görevlerini sürdürmelerine kesin gözüyle bakılırken, bazı delegeler tarafından çizileceği ifade edilen Sezgin Tanrıkulu’nun da PM’ye seçilebilmesi durumunda MYK’da kendisine yer bulacağı ifade ediliyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN LİSTESİNDE YER BULAMAYAN İSİMLER

Renkler savaşı

Ayaydın hassasiyeti
Partinin etkili isimlerinden Aydın Ayaydın’ın, Kılıçdaroğlu’nun, geniş listesinde yer aldığı iddia ediliyordu. Ancak Ayaydın, sabah erken saatlerde adaylıktan çekildi. Ayaydın’ın, son iki gündür, kulislerde üzerinin delegelerce çizileceği yönündeki iddialar üzerine, partinin ve genel başkanın yıpranmaması için çekildiği bildirildi. Ayaydın, “Siyaset sadece PM’de yapılmıyor. TBMM’de bugüne kadar olduğu gibi bir nefer olarak çalışacağım. Aday olanlar da en az benim kadar bu işi hak eden arkadaşlar” dedi.