Siyaset RESEPSİYON BARIŞI

RESEPSİYON BARIŞI

24.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna ‘orgeneral’ kadrosunun tamamı katıldı. BDP’liler 6 yıl aradan sonra resepsiyona katılırken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu uzun bir süre salonda kaldı.

RESEPSİYON BARIŞI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in babası Seyfettin Özel’in vefatı nedeniyle katılamadığı TBMM resepsiyonunda başkentteki “orgeneral” kadrosunun tamamıyla boy gösteren TSK’nın komuta kademesi sürpriz bir çıkış yaptı. Gazetecilerin çözüm süreci ve PKK’nın geri çekilmesine yönelik sorular sormaya hazırlandığı sırada Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Barcelona-Bayern Münih maçına atıfta bulunması üzerine, gazeteciler “Eskiden biz futbol muhabbeti açardık” dedi. Bunun üzerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, “Artık devir değişti” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Gül, Çiçekle birlikte tur attı
Gül, resepsiyonda, Çiçek’le birlikte salonda tur attı. İmralı ve Kandil’e giden BDP milletvekili Önder ile karşılaşan Gül, “Seni gezilere davet edemiyoruz, uçak korkun var” dedi. Çiçek de Önder’e “302 şoförü gibisin her gün bir hatta gidiyorsun” diye konuştu. Önder ise “Başkanım şeriatın kestiği parmak acımaz, ne ceza verirseniz başım üstüne” yanıtını verdi.

Orgeneraller eşsiz katıldı
TBMM’deki resepsiyona Ankara’daki orgeneral kadrosunun tamamı, eşşiz olarak katıldı. Gazeteciler, komutanlara çözüm sürecine yönelik soru yöneltmek için zemin kollarken Akar, “Akşam Barcelona-Bayern Münih maçı var. Onun sonucunu bekleyeceğiz” ifadesini kullandı. Bir gazetecinin, “Eskiden gazeteciler komutanlara soru sormak için futbol konusunu açarak başlardı.
Yaşar Büyükanıt Fenerbahçeli olduğu için bizim için de çok kolay olurdu” sözleri üzerine Kalyoncu, “Artık devir değişti” dedi. Komutanların yanında bulunan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, “Bakın, komutanımız gecenin lafını etti. Ne demiştiniz” diye sordu. Kalyoncu, bunun üzerine “Devir değişti” sözlerini yineledi.

Birliklerin gücünde azalma yok
Bir gazetecinin “Bazı birliklerin batıya kaydırıldığı” haberlerini anımsatması üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, “Bizim birliklerimiz yerinde. Bazı birlikler yer değiştiriyor. Bölgedeki birliklerin gücü açısından hiçbir azalma yok” dedi. Kıvrıkoğlu, geri çekilme sürecinde askerin tavrının nasıl olacağına yönelik sorular üzerine, “Bundan önce nasıl yapılıyorsa öyle yapılıyor. Vali kanuna göre garnizon komutanından ihtiyaç halinde kuvvet talep eder” dedi.
Kıvrıkoğlu, “Geri çekilme anında gördüklerinizi yakalamanız gerekmiyor mu?” sorusu üzerine, “Efendim geri çekilen mi var, bilmiyorum yani. Biz normal yönümüzde devam ediyoruz. Hükümetin direktifleri, kanunların verdiği yetkilerle görevimize devam ediyoruz. Bütün birliklerimiz o bölgede görevine devam ediyor. Eskiden ne görev varsa o görevlerine devam ediyorlar. Bundan bir mana çıkarmayın. Hiçbir olumsuzluk yok. Bölgede çekilme yok, yaz tertiplenmesi var” ifadesini kullandı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise askerin batıya çekilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Dünle bugün arasında bir fark yoktur. Herhangi bir bölgede zafiyet oluşturulmaz” dedi.

Önder: Çekilme 25 Nisan’da
Resepsiyonda askerler ile BDP’liler 2007’den bu yana ilk kez aynı ortamda bulundular. Çözüm sürecinin damga vurduğu resepsiyonda İmralı ve Kandil’le görüşen isimlerden BDP’li Sırrı Süreyya Önder, PKK’nın 25 Nisan’dan itibaren sınır dışına çekilmeye başlayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise “Birden bire her şeyi toz pembe de görmemek lazım” uyarısında bulunurken, “Bu işin esas netice vermesi, tamamen silahlardan vazgeçmekle olur. Silahlardan vazgeçmek, Türkiye içinde değil Türkiye dışında silahlardan vazgeçmekle olur” diye konuştu. Babası vefat eden Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile rahatsızlığı bulunan Başbakan Erdoğan’ın katılmadığı resepsiyona Cumhurbaşkanı Gül ve kuvvet komutanları eşsiz geldi. Sönük geçen resepsiyonda hükümeti sadece 4 bakan temsil ederken, Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile kuvvet komutanları ayrı bir bölümde sohbet etti.

Kılıçdaroğlu’ndan “disiplin” mesajı
CHP lideri Kılıçdaroğlu da salonda uzun süre kaldı. Kılıçdaroğlu, MYK’da değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ”Sizden duyuyorum. Ben de merak ediyorum, kim değişikliği yapacak diye. Yok öyle bir şey” karşılığını verirken, Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa eden Gülseren Onanç’ın yerine kimin atanacağına zamanı gelince karar verileceğini belirtti.
CHP lideri, Dilek Akagün Yılmaz’ın, Grup Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi için “Her partinin kuralları vardır. Hiç kimsenin tüzüğü, kuralları ihlal etme hakkı da özgürlüğü de yoktur. Kuralları ihlal eden bedelini öder. Demokrasilerde böyledir” dedi.
BDP’li Önder, çözüm sürecine yönelik sorular ve PKK yöneticisi Duran Kalkan’ın çekilmenin sonbahara kadar süreceği açıklamaları için şunları kaydetti: “25 Nisan’da Kandil’de yapılacak uluslararası bir basın toplantısının ardından PKK’nın sınır dışına çekilme süreci başlayacak. Kandil’den açıklamanın yapıldığı gün, çekilme fiilen başlayacak. Bunlar teknik ve pratik sorunlar. Aslolan yönelimdir. İki taraf da bu yönelimi ve arkasındaki iradeyi ciddiye alır. Bence bu irade görüldükten sonra doğrudan ikinci aşamaya geçilir. Hükümette bu iradeyi görüyorum. Samimiyetleriyle ilgilenmiyorum. Samimiyet ölçer bir şey yok elimizde ama bir irade var.”