Siyaset ‘Ruhban Okulu bir fırsat olabilir’

‘Ruhban Okulu bir fırsat olabilir’

08.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Türkiye ziyaretinde Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için yaptığı çağrının, iki ülke ilişkilerine yeni bir yaklaşım aranmaya çalışıldığı şeklinde yorumlandı.

‘Ruhban Okulu bir fırsat olabilir’

Uzmanlar ise, bu çağrının gerçekten bir fırsat olabileceği fikrinde. İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan değerlendirmede, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret emesi ve 1971 yılından beri kapalı olan okulun yeniden açılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la temaslarda bulunmasının, iki ülke arasındaki siyasi ve toprağa dayalı anlaşmazlıkların çözümüne yönelik önemli bir çıkış olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

‘Darbeci’ gerginliği

Nitekim 1990’ların sonunda Kardak kriziyle savaşın eşiğine gelen Türkiye ve Yunanistan ilişkileri, 15 Temmuz darbesi sonrası 8 darbeci askerin Yunanistan’a ilticasının kabul edilmesi üzerine yeniden gerilmişti. Ruhban Okulu’nun kapatılması da, iki ülke arasındaki anlaşmazlık noktalarından birini oluşturuyor. Financial Times gazetesi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönündeki talepler sayesinde, iki liderin ilişkilerin tamiri konusunda bir fırsat yakaladığına dikkat çekerken, Avrupa Birliği eski bakanı Egemen Bağış’ın konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verdi. Egemen Bağış, Çipras’ın ziyaretinin “bir mucize anlamına gelmediğini” ancak önemli gelişmelerin yaşanmasına öncülük edebileceğini söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki problemlerin bir gecede çözülemeyeceğini, ancak okulu yeniden açmanın önemli bir adım olabileceğini ifade eden Bağış, “Buna benzer bir siyasi karar alan liderler, bunun karşılığında de birşeyler gerçekleşmesini bekler” ifadesini kullandı. Yunan medyasına göre, Heybeliada Ruhban Okulu ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çipras’ın, “Okulun yeniden açılması, iki ülkenin insanları arasındaki dostluk ve anlayışın bir mesajı niteliğindedir” ifadelerine yer verildi. Gazete, Ankara ile Atina arasındaki tartışma noktalarını hatırlatırken, Türkiye’nin özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan FETÖ’cü subayların iadesinin yanı sıra, Kıbrıs sorununa ve Ege Denizi’ndeki ihtilaflı bölgeler konusuna çözüm üretilmesini beklediğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Ruhban Okulu bir fırsat olabilir’

Başbakan Çipras, Türkiye ziyareti kapsamında Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nu da ziyaret etmişti. Yunan Başbakan, okulun yeniden açılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yapmıştı.