Siyaset Sağlık Bakanlığı'ndan domuz gribi açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan domuz gribi açıklaması

29.07.2010 - 13:16 | Son Güncellenme:

.

Sağlık Bakanlığından domuz gribi açıklaması

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "ülkemizin ihtiyaç duymadığı aşıları satın alması ve karşılığında bahsedilen miktarlarda ödeme yapılması söz konusu değildir. Zaman zaman kullanılan ’40 milyon doz domuz gribi aşısının kullanılamayarak elde kaldığı’ ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin yaşadığı Domuz Gribi Pandemi Süreci ile ilgili çeşitli spekülatif haberlerin yayımlandığının görüldüğü belirtilerek, Bakanlık tarafından birçok kez açık ve net bir biçimde açıklanmış olmasına rağmen Domuz Gribi Aşı Alım Süreci ve Sonuçları ile ilgili "mesnetsiz" ve kamuoyunu "yanıltıcı" haberlerin yayımlandığı kaydedildi.

Bu yayınlar üzerine bir açıklama yapılması ihtiyacı duyulduğu vurgulanan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bildirime göre, Domuz gribi, A (H1N1) tipi grip virüsünden dünyada 214 ülke ve bölgenin etkilendiği, hastalıktan laboratuvar teyitli olarak 23 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla en az 18 bin 366 kişinin, Türkiye’de ise 29 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla laboratuvar teyitli toplam 656 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Pandemi Bilim Kurulunun yaptığı tespitler doğrultusunda Türkiye için yaklaşık 43 milyon doz aşı temini planlandığı ve üreticilerle 43 milyon dozluk sipariş ön anlaşmaları yapıldığı, yapılan sözleşmelerde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kadar aşı teslim edilmesi ve teslim edilen aşı miktarı kadar ödeme yapılmasına ilişkin hükümlerin bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Pandemi süreci yakından izlenmiş ve gelişmelere göre yaklaşık 6 milyon doz aşı alınmış, bunun yaklaşık 3 milyon dozu kullanılmıştır. 3 milyon doz aşı ise virüsteki muhtemel değişimlere karşı tedbir amaçlı stoklanmıştır.

Satın alınan toplam 6 milyon doz aşı için yapılan ödeme 33 milyon avrodur. 6 milyon doz aşının 2,5 milyon dozu Glaxo Smith Kline firmasından temin edilmiştir. Glaxo Smith Kline firmasına yapılan ödeme ise yaklaşık 12 milyon avrodur.

Daha önce de defalarca açıkladığımız gibi ülkemizin ihtiyaç duymadığı aşıların satın alınması ve karşılığında bahsedilen miktarlarda ödeme yapılması söz konusu değildir. Zaman zaman kullanılan ’40 milyon doz domuz gribi aşısının kullanılamayarak elde kaldığı’ ifadesi de gerçeği yansıtmamaktadır."