Siyaset Saldırı, gerilimi ortaya çıkardı

Saldırı, gerilimi ortaya çıkardı

02.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da büyükelçiliğe düzenlenen saldırı dünya basınında da yankı buldu. Ajans ve gazetelerin siteleri olaya son dakika olarak geniş yer ayırdı

Saldırı, gerilimi ortaya çıkardı

- New York Times (ABD): Ankara’daki saldırı Türk toplumundaki gerilimi ortaya çıkardı. Türk-Amerikan ilişkileri güçlü ve dostane olsa da Türkiye, son yıllarda Amerikan karşıtı saldırılara sahne olmuştu. 2008’de üç silahlı kişi İstanbul’daki ABD Konsolosluğu korumalarına saldırmış, saldırganlar ve üç polis ölmüştü. Patlama, 11 Eylül’de Bingazi Konsolosluğu’na yapılan saldırının ardından ABD?mülklerine gerçekleştirilen en az beşinci saldırı oldu.
- Fox News (ABD): Saldırıda Türk vatandaşı koruma hayatını kaybetti. Yaralanan kadının ise tanınmış bir mubabir (Didem Tuncay) olduğu bildirildi. ABD?vatandaşlarına diplomatik birimlerden uzak durmaları çağrısı yapıldı.
- CBS -ABD: Saldırı, ABD Dışişleri Bakanlı Hillary Clinton’ın görev süresinin son gününe denk geldi. Clinton’ın görevdeki son aylarına 11 Eylül’de Bingazi’dek, ABD Konsolosluğu’na gerçekleştirilen saldırı damgasını vurmuştu. Obama yönetiminin konsolosluğua düzenlenen saldırıyı ilk başta farklı karakterize ederek organize olmayan bir eylem şeklinde yansıtması Cumhuriyetçilerin tepkisini çekmişti.
- Los Angeles Times - ABD: : İntihar bombacısı olduğundan şüphelenilen bir kişi Türkiye’nin başkentindeki ABD?Büyükelçiği’ne saldırı düzenledi. Türkiye’de Kürt ve El Kaide grupları aktif.
- Haaretz - İsrail: Türkiye’deki aşırı sol gruplar ABD’nin Türk dış politikası üzerindeki etkisi olarak gördükleri politikalara muhalefet ediyor. Türkiye enerji sektöründen terörle mücadeleye ortak çıkarları paylaştığı ABD’nin Ortadoğu’da kilit önemdeki müttefiği.
- Le Figaro - Fransa: 18 Ocak’tan bu yana polis DHKP-C’ye karşı geniş kapsamlı operasyonlara girişmişti. Harekete yakın oldukları varsayılan avukat ve müzisyenler dahil 85 kişi gözaltına alınmış, 38 şüpheli de tutuklanmıştı. Cuma sabahı Cumhuriyet Başsavcısı kameralar önünde DHKP-C’nin güvenlik güçlerine karşı 6 ayda gerçekleştirdiği saldırılarda üç kişinin öldüğünü açıklamıştı.
- Guardian - İngiltere: Türkiye’de en büyük iç tehlike PKK olsa da örgüt genelde yabancı hedefler seçmiyor. Türkiye, Suriye için uluslararası müdahale çağrılarının başını çekerken yüzlerce NATO askerini ve Patriot füze savunma sistemini ağırlıyor. Türkiye’de bu tarz saldırıların en ciddisi Kasım 2003’te El Kaide’nin İstanbul’daki iki sinagoga saldırarak 30 kişiyi öldürmesiyle yaşanmıştı. Ertesi hafta da HSBC merkezini yok eden, İngiliz başkonsolosluğuna zarar veren iki patlamada 32 kişi ölmüştü.