Siyaset Salonda bulunan Türk bayrağı ve Atatürk posteri indirildi

Salonda bulunan Türk bayrağı ve Atatürk posteri indirildi

23.05.2010 - 17:27 | Son Güncellenme:

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Antalya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü’ başlıklı panel öncesinde salonda bulunan Türk bayrağı ve Atatürk posteri parti görevlilerinin uyarısı ile indirildi. BDP İl Başkanı İhsan Nergiz, “Siyasi partilerin düzenlediği toplantılarda Türk bayrağı ya da Atatürk posteri asılması zorunlu değil” dedi.

Salonda bulunan Türk bayrağı ve Atatürk posteri indirildi

DP Antalya İl Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü’ başlıklı panel, Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi- Cam Piramit'te gerçekleştirildi. BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Büşra Ersanlı, yazar Hasan Kıyafet'in konuşmacı olarak yer aldığı panele, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı.
Panelin yapılacağı salonda program öncesi düzenleme yapan partililer, seminerin konusu ve parti isminin bulunduğu afişin sağ ve sol yanında bulunan Türk bayrağı ve Atatürk posterini indirtti. Bir görevli dışarıdan getirdiği merdiven yardımıyla önce Türk bayrağını daha sonra Atatürk posterini seminerin yapılacağı platformun arka bölümünden sökerek dışarıya çıkardı. Bu sırada BDP Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz'le birlikte salona giren Nuri Yaman ve Prof. Dr. Ersanlı, salonda bulunan katılımcıları selamlayarak kendileri için ayrılan bölüme oturdu.

Haberin Devamı

‘ANAYASAMIZ DIŞLAYICI’

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ersanlı, Anayasa değiştirme fikrinin doğru, değişiklik için izlenen sürecin yanlış olduğunu söyledi. Türkiye'nin kullandığı anayasayı tek bir kuvvetle değiştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ersanlı, “Anayasamızı tek başına değiştirmek, reform yapmak mümkün değil. Çünkü bizim anayasamız ayrımcı, dışlayıcı, hedef gösterici bir özellik taşıyor. Bu yüzden Anayasayı diğer yasalarla bağlantılı olarak ele almalıyız. BDP sadece AKP tarafından sunulan teklif üzerinde değişiklik ve düzeltme yapmakla yetinmemiş, bunlara bağlı olan diğer yasalar için de değişiklik teklifinde bulunmuştur. Ama AKP hükümeti kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederek bu çıkışı dikkate almamıştır” dedi.

Haberin Devamı

‘İYİ NİYETİMİZ ORTADA’

Konuşmasına Kürtçe başlayan BDP Muş Milletvekili Yaman, Dünya Ana Dil Günü kapsamında aldıkları ilkesel bir karar nedeniyle Kürtçe konuştuğunu, fakat konuşmasına Türkçe olarak devam edeceğini söyledi. BDP olarak başlattıkları barış hareketinin basın organlarında yeterince duyurulmadığını belirten Yaman, “Yanlı ve güdümlü medya bizim barışa yönelik etkinliklerimizi kamuoyuna duyuramadı. Bu toplantı da bizim barışa olan çağrımızın, bizim demokratik yaşama ve bu sorunun çözümünde ne kadar iyi niyetli olduğumuzu göstermeye yönelik bir çalışmadır” dedi.

‘SAVAŞTAN NEMALANIYORLAR’

Konuşmasının büyük bölümünde barış ve kardeşlik kavramlarına yer veren Yaman, Doğu bölgelerinde başlattıkları barış hareketinin engellendiğini söyledi. Amaçlarının halkları bir araya getirmek olduğunu vurgulayan Yaman, “Barıştan bu kadar korkulan başka bir ülke örneğini göstermek zor. Çünkü Türkiye'de bu savaştan beslenen ve varlık nedeni bu savaşın devamından yana olan başta AKP olmak üzere MHP ve onunla aynı düşüncede olan CHP de bu güne kadar bu savaştan nemalandılar ve Türk, Kürt insanının kanının dökülmesinden hiçbir zaman üzüntü duymadılar” dedi.

‘BU BİZİM EKSİĞİMİZ DEĞİL’

Panelin sonunda gazetecilerin salondaki Türk bayrağı ve Atatürk posterinin neden indirildiğine yönelik sorularına yanıt veren BDP İl Başkanı İhsan Nergiz, müdahale sırasında salonda olmadığını söyledi. Siyasi partilerin düzenlediği etkinliklerde Atatürk posteri ve Türk Bayrağı asma zorunluluğu olmadığını vurgulayan Nergiz, “Türk Bayrağı ve Atatürk posteri başka bir program için asılmış olabilir. Ama bizim programımız farklı. Bunu o zaman indirmemişlerse bu bizim eksiğimiz değil. Buna farklı bir anlam yüklemek doğru olmaz” dedi.