Siyaset ‘Sandık sonuçları ilan edilmeli’

‘Sandık sonuçları ilan edilmeli’

01.10.2010 - 00:16 | Son Güncellenme:

CHP’li Kart, halk oylamasının sandık sonuçlarının yayımlanması için yaptıkları başvuruyu reddeden YSK’nın kararı aleyhine Danıştay’da dava açacağını bildirdi

‘Sandık sonuçları ilan edilmeli’

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının tek tek sandık sonuçlarının internetten yayınlanması için yaptığı başvuruyu reddeden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararının iptali için Danıştay ’da dava açacağını bildirdi.
Kart, TBMM ’de düzenlediği basın toplantısında, YSK ’nın halk oylaması sonuçlarını ilçe ve il bazında internette yayınladığını, sandık bazında sonuçların ise duyurulmadığını ifade etti. Kart, denetlenebilirlik açısından sandık bazında sonuçları yayınlaması için iki kez başvurduğunu, ancak YSK’nın bunu reddettiğini belirtti.
Uzmanların bunun mümkün olduğunu vurguladığını aktaran Kart, engelleyici bir yasal düzenlemenin de olmadığını kaydetti. Kart, “YSK, anayasal sorumluluğunun gereğini yapmaktan kaçınmıştır. Görevden kaçmıştır, sorumluluk almak istememiştir, kamu hizmetinin ve görevinin gereğini yapmamıştır” dedi.
“2007’den bu yana AKP sorumluğunda yapılan seçimlerde hile ya da müdahale yapıldığına dair ciddi kuşkular söz konusudur” diyen Kart, bu süreçte YSK ’nın “edilgen davrandığını” ileri sürdü. Kart, “YSK, hükümet ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Gerçeklerin ortaya çıkmasını engelliyor” dedi.
Danıştay ’a başvuracağını bildiren Kart, YSK ’nın konuya ilişkin işleminin “yargısal değil idari nitelikte” olduğunu, dolayısıyla işleme karşı yargıya başvurulabileceği savundu.

Şahin’e eleştiri
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ’in geçtiğimiz günlerde yaptığı Almanya ziyaretine değinen Kart, “resmi programında olmamasına karşın Duisburg’a gittiğini ve bir camide siyasi iktidara yakınlığı ile bilinen cemaat mensupları ve Türk toplumunun belli bir kesimi ile görüştüğünü” öne sürdü.
Alevi dernekleri, demokratik kitle örgütleri, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi kuruluşların toplantıya davet edilmediğini savunan Kart, “TBMM Başkanı ayrımcı davranmıştır, bölücülük yapmıştır” diye konuştu.
“Cemaat derken Fethullah Gülen’i mi kastediyorsunuz?” sorusuna Kart, “Cemaat yapısı derken, Türkiye’de kamu yönetiminde egemen olan cemaat Fethullah Gülen cemaatidir” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Cenazede sıcak sohbet
Kalp krizi sonucu 64 yaşında hayatını kaybeden RTÜK üyesi avukat Mehmet Dadak Karşıyaka Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Önceki gün 2 saat baş başa görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın camide ayaküstü dakikalar süren bir sıcak sohbete girişmesi dikkatlerden kaçmadı.
Törene Dadak’ın eşi Gülten ve oğlu Cumhur Dadak ile yakınları, RTÜK üyeleri ve çalışanları ile sevenleri katıldı.
Sohbetin konusunun Kılıçdaroğlu’nun oğlu Kerem ve Baykal’ın torunu Mehmet Erkılıç olduğu anlaşıldı. Kerem Kılıçdaroğlu yüksek lisans yapmak üzere Güney Kore’ye, Mehmet Erkılıç ise Columbia Üniversitesi’nde lisans eğitimi görmek için ABD’ye gitmişti.
Geçen dönem CHP’den ayrılarak ANAP’a geçen ve daha sonra ADÖP kurucu başkanlığı yapan doktor ve eski milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Milliyet’e, “Kısa zamanda parti olarak CHP’ye katılacağız” dedi.
ANKARA Milliyet / Fotoğraf: ALTAN BURGUCU