Siyaset Şangay 5’lisi AB’ye alternatif olamaz

Şangay 5’lisi AB’ye alternatif olamaz

05.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Tayyip Erdoğan, Prag’da, Türkiye’nin AB’ye üyelik girişimlerinin 59 yıldır sürdüğünü belirterek, “Türkiye’nin bu kadar oyalanması hakikaten affedilir, dayanılır bir şey değildir” dedi

Şangay 5’lisi AB’ye alternatif olamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 ülkeyi kapsayan Avrupa turunun ilk ayağı olan Çek Cumhuriyeti’nde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Türkiye’nin AB süreci ile ilgili sert eleştiriler yöneltti. Erdoğan, dün Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Neças ile Prag’da biraraya geldi. Erdoğan, resmi ziyaret çerçevesinde yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir gazetecinin, “Türkiye’nin AB süreci eğer umduğunuz istikamette devam etmezse size göre Şangay Beşlisi AB’nin bir alternatifi midir?” sorusu üzerine şunları söyledi:
- ADAMA SORARLAR NEDEN?: Türkiye’nin AB’ye müracaatı, 50 yılı aşmış durumda. Kapısında oluşumuz 59’a dayanıyor. Bu süre içerisinde Türkiye’nin bu kadar oyalanması hakikaten affedilir, dayanılır bir şey değildir. Adama sorarlar, ‘54 yıl siz Türkiye gibi bir ülkeyi bu kapıda neden bekletiyorsunuz? Yapamadığı veya yapmadığı, yerine getirmediği ne var?’Maastricht Kriterleri noktasında AB üyesi ülkelerin bir çoğu dökülüyor. Eurozone içinde olanlarda şu anda ciddi manada bir bedel ödüyor. Halk da tabii isyanda; ‘Ben çalışacağım, sen öbür tarafta batanın gidip parasını, borcunu ödeyeceksin. Böyle şey olmaz’ diyor.
- OYALAMAYIN, BİTİRELİM: Türkiye, ekonomik açıdan ayaklarının üzerinde duruyor. AB üyesi ülkelerle olan bu dayanışmamızı, en azından AB bizi içine almamış olsa bile, bu ilişkilerimizi bu şekilde devam ettirelim istiyoruz. AB üyesi ülkeler içerisinde 5 milyon Türk yaşıyor. ‘Oyalamayın, gelin bu işi bitirelim’ diyoruz.
- SORUNLAR AB’DEN: Bugüne kadar hiçbir AB üyesi ülkeye böyle bir yaptırım uygulandı mı? Hayır. Sadece Türkiye için. AB tarafının önümüze çıkarılan engeller nedeniyle ilerleme sağlanamadı. Sorunlar Türkiye’den değil AB’den kaynaklanan sorunlardır. Engeller, Türkiye’ye değil doğrudan doğruya AB’ye zarar verir. Engellere bakın. Makul, mantıklı olmadığını, adalet ve vicdanla asla açıklanamayacağını göreceksiniz. Bugün artık Türkiye’nin AB’ye değil, AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Hükümet olarak AB hedefimizde bir sapma asla sözkonusu değildir.
- ARAYIŞLAR İÇİNDE DEĞİLİZ: Yeni arayışlar içinde değiliz. Şangay İşbirliği konusunu gündeme getiriyorum. Bundan bazıları rahatsız oluyor. Ya niye rahatsız oluyorsun? Şangay İşbirliği konusu AB’nin alternatifi midir? o ayrı bir yapılanmadır, bu ayrı bir yapılanmadır. Onlarla ticari ilişkilerini AB gayet güzel götürüyor. Ama Türkiye de her türlü arayışın içinde olacak. Niye? Ayaklarımızın üzerinde duracağız. Güçlü olmamız lazım.
- İLELEBET SÜRMEZ: Müzakerelerin de ilelebet devam edemeyeceğini, ilelebet sürüncemede bırakılamayacağını herkes görmeli ve anlamalıdır. Nereye kadar? 54 yıl, kolay değil. 54 yıl sabır çeken AB üyesi üklkeler içinde bir başka ülke yok. ‘ha gayret’ diyoruz. Sabırlıyız ama bir yere kadar.

Haberin Devamı

Mesafe koyun sizi de yakar
Başbakan Erdoğan, işadamlarıyla yapılan toplantı da ise terör konusunda AB ülkelerini uyardı. Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne yapılan intihar saldırısını anlatan Erdoğan şunları söyledi:
“Terörün önlenmesi noktasında bazı Avrupa ülkelerinden hâlâ gereken desteği alamıyoruz. ABD elçiliğine saldırı düzenleyen kişinin Almanya’da yaşadığı ve kaçak yollardan Türkiye’ye girdiği tespit edildi. Aynı şekilde Paris’te öldürülen terörist İnterpol tarafından aranıyordu. Almanya’da gözaltına alındığında iadesini istedik, verilmedi. Fransa’da olduğu tespit edildiğinde Fransa’ya yazı yazıldı cevap dahi gelmedi. Niye bana bunları teslim etmiyorsunuz? Avrupa’nın bu terör örgütleri ve teröristlerle artık arasına mesafe koyması gerekiyor. Bu terör öyle bir ateştir ki düştüğü yeri yaktığı kadar gün gelir kendisini tutan maşanın sahibini, kendisini tutan eli de yakar.”