Siyaset ‘Şartlı bir anlaşma içinde olmayız’

‘Şartlı bir anlaşma içinde olmayız’

24.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’yle F-16 görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, “Şartlı bir anlaşmanın içinde olmayız” dedi.

‘Şartlı bir anlaşma içinde olmayız’

New York’taki Türkevi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin F-16 talebine ilişkin şunları söyledi: “Şu anda süreç normal işliyor. Yönetimin bu konudaki kararlılığı devam ediyor. Blinken yaptığımız görüşmede bunu söyledi. Kongrede bazı çatlak sesler geldi. O kongreden bir karar çıktı ama bağlayıcı bir kanun değil. Sayın Volkan Bozkır ve Efkan Ala temaslarını sürdürüyor. Bu görüşmelerde de önemli senatörler F-16’ların Türkiye’ye verilmesi konusunda güçlü destek veriyor. Yönetime şunu söylüyoruz; bizim elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde biz olmayız. Biz F-16’yı alacağız, ‘şöyle kullan böyle kullan.’ Bir NATO üyesinin bir diğer NATO üyesine böyle kısıtlama getirmesi zaten kabul edilir bir şey değil.” ABD’nin şartlı bir satış öne sürmesi durumunda Türkiye’nin F-16’ları almaktan vazgeçip geçmeyeceğine yönelik soru üzerine Çavuşoğlu, “Şartlı bir anlaşmanın içinde biz olmayız. Kullanamayacağımız bir ürünü niye alalım” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ABD’ye ziyaretine ilişkin de “Gayet normal. Bir ana muhalefet partisinin yurt dışı temasları son derece doğaldır” dedi.